238
Πολεμικό σκάφος της Δανίας στην περιοχή όπου παρατηρήθηκε η διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα την Παρασκευή | Reuters

Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 18:30
Πολεμικό σκάφος της Δανίας στην περιοχή όπου παρατηρήθηκε η διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα την Παρασκευή
|Reuters

Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 18:30

Η Γερμανία θα συστήσει κοινή ομάδα με τη Δανία και τη Σουηδία προκειμένου να ερευνήσουν τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ανακοίνωσε το Σάββατο η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του της Δανίας και της Σουηδίας ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η χώρα του «στηρίζει την κοινή έρευνα» των δύο χωρών για τις υποθαλάσσιες εκρήξεις στις οποίες οφείλονται, όπως σημείωσε, οι διαρροές στους αγωγούς.

Η Φέζερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι συμφώνησε με τους ομολόγους της της Δανίας και της Σουηδίας πως η έρευνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «από μια κοινή ομάδα στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ», με τη συμμετοχή μελών από τρίτες χώρες.

«Όλες οι ενδείξεις οδηγούν προς μια πράξη δολιοφθοράς εναντίον των αγωγών Nord Stream», υπογράμμισε η γερμανίδα υπουργός.

Οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούν «με αυξημένη επαγρύπνηση» τις ενεργειακές υποδομές της Γερμανίας, επεσήμανε η Φέζερ, αν και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με απειλές που να έχουν στόχο γερμανικές υποδομές».

Την Παρασκευή η Φέζερ είχε δηλώσει στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι η γερμανική ακτοφυλακή πραγματοποιεί περιπολίες στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική «με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις» και σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες μετά τις εκρήξεις στους δύο αγωγούς.

Έκθεση που παρέδωσαν την Παρασκευή στον ΟΗΕ η Σουηδία και η Δανία ανέφερε ότι «βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, οι εκρήξεις αυτές οφείλονται σε σκόπιμη ενέργεια», χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σε συγκεκριμένη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News