652
Η επιχείρηση των Ισραηλινών στη Ράφα περιελάμβανε και βομβαρδισμό της περιοχής | REUTERS/Hatem Khaled

Νετανιάχου: Θα συνεχιστεί η επιχείρηση στη Ράφα

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2024, 21:32
Η επιχείρηση των Ισραηλινών στη Ράφα περιελάμβανε και βομβαρδισμό της περιοχής
|REUTERS/Hatem Khaled

Νετανιάχου: Θα συνεχιστεί η επιχείρηση στη Ράφα

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2024, 21:32

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε εκ νέου το απόγευμα της Τρίτης ότι δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα στη Γάζα –και ειδικότερα στη Ράφα– εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της στο πλαίσιο μίας συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς. Είχε προηγηθεί η κατάληψη της παλαιστινιακής πλευράς της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα για την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Το απόγευμα, σε νεότερες δηλώσεις του, ο Νετανιάχου σημείωσε πως η τελευταία πρόταση εκεχειρίας που έκανε η Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές θέσεις του Ισραήλ, γεγονός που όπως πρόσθεσε καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης στη Γάζα, προκειμένου να επιτευχθεί και ο στόχος της επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ξεκινήσαμε να επιχειρούμε στη Ράφα. Αντικαταστήσαμε τις σημαίες της Χαμάς με σημαίες του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη», διαβεβαίωσε.

Το ίδιο σκεπτικό ανέπτυξε και ο υπουργός Αμυνας της χώρας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να «εντείνει» τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα –στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά», δήλωσε ο Γκάλαντ εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, όπου το Ισραήλ έστειλε αντιπροσωπεία έπειτα από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών.

«Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου εξοντώσουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος», προσέθεσε.

Προειδοποιήσεις και από τη Χαμάς

Εκπρόσωπος της Χαμάς προειδοποίησε με τη σειρά του ότι εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Διαβεβαιώνουμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, εάν πραγματοποιηθεί από το Ισραήλ, δεν θα είναι πικνίκ για τον (ισραηλινό) στρατό», δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν, στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό.

Οι δηλώσεις του Χαμντάν έγιναν την ώρα που αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθανε στο Κάιρο από τη Ντόχα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Νετανιάχου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς «αντιπροσωπεύει το ελάχιστο που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του λαού μας και της αντίστασής μας».

Αναφορικά με τις πρωινές εξελίξεις στη Ράφα ο ίδιος θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «ήταν και θα παραμείνει ένα καθαρά αιγυπτιακοπαλαιστινιακό πέρασμα».

Λευκός Οίκος: «Περιορισμένης κλίμακας» η επιχείρηση στη Ράφα

Το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η στρατιωτική επιχείρησή του στη Ράφα είναι «περιορισμένης κλίμακας» και διάρκειας και έχει στόχο να κόψει τις προμήθειες όπλων στη Χαμάς: αυτό ανέφερε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ.

Ο Κίρμπι επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη σε μια «μεγάλη» χερσαία επίθεση στη Ράφα και θέλει να ξανανοίξει «το συντομότερο δυνατόν» το σημείο διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο έκλεισε ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ και η Χαμάς «θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν τα κενά που απομένουν» για να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία συζητείται επί του παρόντος στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σε χωριστή ενημέρωση από την αμερικανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ διατύπωσαν εκ νέου την αντίθεσή τους στο κλείσιμο σημαντικών σημείων εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Τα κλειστά σημεία διέλευσης πρέπει να ανοίξουν ξανά, είναι απαράδεκτο να είναι κλειστά», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς υπηρεσίες αρωγής δήλωσαν ότι το κλείσιμο των δύο σημείων διέλευσης προς τον νότο της Γάζας, τη Ράφα και το ελεγχόμενο από το Ισραήλ Κερέμ Σαλόμ, έχει αποκόψει ουσιαστικά τον παλαιστινιακό θύλακα από την αναγκαία βοήθεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...