429
O Μπενιαμίν Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου | ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS

Νετανιάχου: Μπήκαμε στη δεύτερη φάση του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2023, 22:35
O Μπενιαμίν Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου
|ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS

Νετανιάχου: Μπήκαμε στη δεύτερη φάση του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2023, 22:35

H εν εξελίξει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η δεύτερη φάση του πολέμου: αυτό δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα να μετακινηθεί σε ασφαλείς περιοχές. Ηταν η πρώτη επισημοποίηση —από τα πλέον αρμόδια χείλη— ότι το Ισραήλ προχώρησε σε αυτό που όλοι ανέμεναν να κάνει —και φοβούνταν ότι θα κάνει— μετά τις φρικτές επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς κατά ισραηλινών αμάχων στις 7 Οκτωβρίου: μια εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πόλεμος αυτός θα είναι δύσκολος και μακρύς, προειδοποίησε παράλληλα ο Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Υποσχέθηκε επίσης στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων.

Μια συλλογικότητα στην οποία μετέχουν οι οικογένειες των περίπου 220 ομήρων που κρατά η Χαμάς είχε ζητήσε να συναντηθεί με στελέχη του πολεμικού συμβουλίου. Τα μέλη της ήθελαν να ενημερωθούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχουν για τους ομήρους η χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε αργά τη νύχτα της Παρασκευής καθώς και οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου o υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι. Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο.

«Ομως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα», προειδοποίησε, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το Ιράν δεν θα μείνει αμέτοχο, καθώς το Ισραήλ θα ισοπεδώνει τη Γάζα και θα εξαρθρώνει τη Χαμάς.

♦ Διαβάστε: Τι έχει στο μυαλό του Ερντογάν για τη Γάζα;

Την πεποίθησή του ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι εξέφρασε και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ.

Γκουτέρες: «Αιφνιδιάστηκα»…

O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε το Σάββατο ότι τον αιφνιδίασε η κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

«Τις τελευταίες ημέρες αναθάρρησα καθώς φαινόταν να διαμορφώνεται μια ομοφωνία στη διεθνή κοινότητα (…) για τον τερματισμό ή τουλάχιστον για μια ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε από την Ντόχα του Κατάρ.

«Δυστυχώς, αντί για αυτήν την παύση, αιφνιδιάστηκα από την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών και τις καταστροφικές συνέπειές τους, που υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους», πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Γκουτέρες μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία επιχείρηση που πραγματοποίησε το Ισραήλ την περασμένη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...