570
Η Νάντια Νανταραγιά, με καταγωγή από τη Νότια Ασία, θα υποδυθεί την Κλεοπάτρα στην επερχόμενη παραγωγή του Globe, «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» | shakespearesglobe.com/ CreativeProtagon

Ηταν ο Σαίξπηρ μισογύνης; Μια Κλεοπάτρα ανοίγει τη συζήτηση

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 09:45
Η Νάντια Νανταραγιά, με καταγωγή από τη Νότια Ασία, θα υποδυθεί την Κλεοπάτρα στην επερχόμενη παραγωγή του Globe, «Αντώνιος και Κλεοπάτρα»
|shakespearesglobe.com/ CreativeProtagon

Ηταν ο Σαίξπηρ μισογύνης; Μια Κλεοπάτρα ανοίγει τη συζήτηση

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 09:45

Το διάσημο θέατρο Shakespeare’s Globe φέρνει στο επίκεντρο τις διακρίσεις κατά των μαύρων γυναικών στη νέα παραγωγή του έργου «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια μη λευκή ηθοποιό.

Οι υπεύθυνοι του θεάτρου θα προειδοποιούν το κοινό ότι το έργο περιέχει «misogynoir», μια λέξη σύνθετη – από τον «μισογυνισμό» και το «noir», τη γαλλική λέξη για το μαύρο. Ο όρος επινοήθηκε το 2010 από την ομοφυλόφιλη μαύρη φεμινίστρια αμερικανίδα ακαδημαϊκό Μόγια Μπέιλι, η οποία αναζητούσε  «να περιγράψει το μίσος που απευθύνεται στις μαύρες γυναίκες στην αμερικανική λαϊκή κουλτούρα».

Η Κλεοπάτρα, η τελευταία ηγεμόνας της αρχαίας Αιγύπτου, ήταν λευκή, ελληνικής καταγωγής, αλλά το έργο του Σαίξπηρ που βασίζεται στη ζωή της κάνει αναφορές στη «λάγνα τσιγγάνικη» καταγωγή και την εμφάνισή της, που ήταν διαφορετική από εκείνη των Ρωμαίων. Συνεπώς, ο Σαίξπηρ ήθελε στην πραγματικότητα να δείξει τον ρατσισμό των Ρωμαίων απέναντι σε μια γυναίκα, λευκή μεν, «διαφορετική» δε.

Στην επερχόμενη παραγωγή του Globe την Κλεοπάτρα θα υποδυθεί η Νάντια Νανταραγιά, ηθοποιός με καταγωγή από τη Νότια Ασία. Το κοινό που σχεδιάζει να παρακολουθήσει το δράμα προειδοποιείται με μια διαδικτυακή δήλωση ότι «το έργο περιέχει απεικονίσεις αυτοκτονίας, σκηνές βίας και πολέμου και αναφορές μισογυνισμού», όπως πληροφορεί η Τelegraph.

Η παραγωγή συγκαταλέγεται σε μια σεζόν κατά την οποία το Globe ελπίζει ότι θα μας δώσει «μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με τα μεγαλύτερα ζητήματα, ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα».

Η Κλεοπάτρα και ο εραστής της, ο ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Αντώνιος, αυτοκτόνησαν το 30 π.Χ., μετά την ήττα τους από τον μελλοντικό αυτοκράτορα Αύγουστο.

Το σαιξπηρικό δράμα του 1607 «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» ακολουθεί το ζευγάρι και τη δραματική πτώση του από την εξουσία, καταδεικνύοντας την αντίθεση των αυστηρών Ρωμαίων προς τους εξαιρετικά αισθησιακούς Αιγύπτιους, με παράδειγμα την Κλεοπάτρα, η οποία αναφέρεται ως «πόρνη» και «λάγνα τσιγγάνα». Η «τσιγγάνα» υπό αυτή την έννοια αποτελεί αναφορά στην αιγυπτιακή της ταυτότητα, ενώ η ίδια χαρακτηρίζεται επίσης «βρωμιάρα Αιγύπτια».

Οι αναφορές στην εξωτική κληρονομιά της Κλεοπάτρας αποκτούν νέο νόημα στην παραγωγή του Globe, η οποία δεν θα είχε φυλετική χροιά αν η αιγύπτια βασίλισσα είχε απεικονιστεί από τον άγγλο δραματουργό ως η λευκή γυναίκα που ιστορικά υπήρξε.

Οι προσβολές που εκτοξεύθηκαν στην Κλεοπάτρα από τους Ρωμαίους, κατά την εκδοχή του Σαίξπηρ, απαιτούν τώρα προειδοποίηση για «μισογυνισμό» και αποκτούν διαφορετικό νόημα μέσω της επιλογής της Νανταραγιά για τον κεντρικό ρόλο.

Η Νάντια Νανταραγιά είναι μια κωφή σταρ, οπότε η πρώτη παραγωγή του «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» που θα ανέβει από το Globe εδώ και 10 χρόνια θα ανεβεί τόσο στην αγγλική όσο και στη νοηματική γλώσσα.

Είναι μια από τις παραστάσεις που ανακοινώθηκαν ως μέρος της καλοκαιρινής σεζόν του Globe. Τα άλλα σαιξπηρικά έργα που θα παρουσιαστούν είναι ο «Ριχάρδος Γ’», «Η Κωμωδία των παρεξηγήσεων», «Η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» και το «Πολύ κακό για το τίποτα».

Το Globe έχει παράσχει διαδικτυακές προειδοποιήσεις για όλες τις παραστάσεις, κάνοντας λόγο για δυνητικώς ενοχλητικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων «μισογυνικών θεμάτων», «ρατσισμού και προσβλητικής γλώσσας» και «βίας και θανάτου».

Η Μισέλ Τέρι, καλλιτεχνική διευθύντρια του Globe, δήλωσε για τη νέα σεζόν: «Ως κοινωνία είμαστε τόσο ελεύθεροι και υγιείς όσο οι ιστορίες που λέμε για τον εαυτό μας. Οι καλύτερες ιστορίες μάς δίνουν την ευκαιρία να ασχοληθούμε με μεγαλύτερα ζητήματα, ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα».

Και πρόσθεσε: «Με τον Σαίξπηρ και το Globe ελπίζουμε να παρέχουμε την ευκαιρία στον κάθε θεατή να ασχοληθεί και να συμμετάσχει σε ιστορίες που ειπώθηκαν προσεκτικά, ευγενικά, τολμηρά και γενναία, με την επιθυμία να διερευνήσουμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Και ελπίζουμε να μας εμπνεύσουν όλους ώστε να συμμετάσχουμε στη συζήτηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...