425
H 48χρονη Μάγια Σάντου, πολιτικός με έντονο φιλοευρωπαϊκό προφίλ, επικράτησε τού ρωσόφιλου αντιπάλου της με μεγάλη άνεση | REUTERS/Vladislav Culiomza

Μολδαβία: Ο Πούτιν έσπευσε να συγχαρεί τη Μάγια της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 22:21
H 48χρονη Μάγια Σάντου, πολιτικός με έντονο φιλοευρωπαϊκό προφίλ, επικράτησε τού ρωσόφιλου αντιπάλου της με μεγάλη άνεση
|REUTERS/Vladislav Culiomza

Μολδαβία: Ο Πούτιν έσπευσε να συγχαρεί τη Μάγια της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 22:21

Ως γνωστόν, η Μάγια Σάντου, πολιτικός με έντονο φιλοευρωπαϊκό προφίλ, κατάφερε να γίνει πρόεδρος στην άλλοτε Σοβιετική Δημοκρατία των βορείων Βαλκανίων αφού επικράτησε τού ρωσόφιλου αντιπάλου της, με μεγάλη άνεση κιόλας, χάρη στις ψήφους των αποδήμων.

Η δεύτερη επιτυχία, η μετεκλογική, για τη 48χρονη Μάγια ήρθε όλως παραδόξως από τη… Μόσχα, αφού ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έσπευσε να τη συγχαρεί, παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλός της και «βαμμένος» ρωσόφιλος, ο Ιγκόρ Ντόντον, αμφισβητεί το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, αν και η ήττα του είναι ξεκάθαρη (57,7% των ψήφων πήρε η Σάντου, 42,3% αυτός).

Για καλύτερη αξιολόγηση της παραπάνω ρωσικής χειρονομίας, που μεταφράζεται σε αναγνώριση της αξίας της Σάντου (αλλά και σε σεβασμό όσων εκπροσωπεί), να θυμίσουμε ότι το Κρεμλίνο ακόμη δεν έχει αναγνωρίσει την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ…

Και η ίδια η Σάντου, πάντως, επιθυμεί να διατηρεί με τους Ρώσους καλές σχέσεις. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των οριστικών εκλογικών αποτελεσμάτων δήλωσε: «Πρέπει να αναπτυχθούν οι σχέσεις μας με τη Μόσχα. Σκοπεύω να ακολουθήσω μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική και έναν ρεαλιστικό διάλογο με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας». 

Αν ήταν έκπληξη η άμεση αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος από το Κρεμλίνο, δεν ισχύει το ίδιο και για τα εκ δυσμών συγχαρητήρια. Στο Κισινάου, μέσω Twitter, πρώτος απ’ όλο το δυτικό πολιτικό προσωπικό, συνεχάρη τη Σάντου ο ιταλός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ζήτημα του παρόντος χρόνου ασφαλώς, ωστόσο οι δεσμοί μεταξύ της Μολδαβίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι βέβαιον ότι θα αναπτυχθούν περισσότερο επί προεδρίας Σάντου.

Η πολιτική κατάσταση, ωστόσο, στη Μολδαβία απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ομοιογενής, αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ντόντον είχε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Και ο σοσιαλιστής ηγέτης έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να κυβερνά: «Εχουμε τη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, και είμαι βέβαιος ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τη δεδηλωμένη» είπε.

Ο εκλογικός θρίαμβος της Σάντου θα μπορούσε να επισπεύσει τις βουλευτικές εκλογές, όμως η συγκυρία –παρά τα φαινόμενα- δεν προσφέρεται, αφού τα οικονομικά της χώρας δημόσια και ιδιωτικά, δεν είναι καλά, ενώ τα επιδεινώνει και η πανδημία. Στη Μολδαβία ο κορονοϊός έχει σκοτώσει περί τα 2.000 άτομα και έχει προσβάλει 90.000.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...