363
Οι ενέργειες του Εντι Ράμα υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, τονίζει στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. | .

Μητσοτάκης προς Κομισιόν: Λάβετε μέτρα κατά των συνεχιζόμενων προκλήσεων του Ράμα

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 20:32
Οι ενέργειες του Εντι Ράμα υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, τονίζει στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
|.

Μητσοτάκης προς Κομισιόν: Λάβετε μέτρα κατά των συνεχιζόμενων προκλήσεων του Ράμα

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 20:32

Την ανάκληση της απόφασης της αλβανικής κυβέρνησης, με την οποία παραχωρεί στο υπουργείο Τουρισμού εκτάσεις που ανήκουν σε ομογενείς, ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στον ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, στην επιστολή του προς τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση και για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, αναφέρει πως η απόφαση αποτελεί «ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Ο κ. Μητσοτάκης καλεί την Κομισιόν να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να επιστραφούν στους ομογενείς οι περιουσίες τους. Ο πρόεδρος της ΝΔ διαμαρτύρεται στον επίτροπο για «τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, οι οποίες δεν βοηθούν την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε. και δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδος και τις Αλβανίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι η παρέμβαση της Κομισιόν θα στείλει «σαφές μήνυμα προς την αλβανική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παύσει τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες που υπονομεύουν τόσο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν αστάθεια στην κρίσιμη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».

Υπενθυμίζεται ότι ο αλβανός πρωθυπουργός υπέγραψε απόφαση για την καταγραφή και τη μεταβίβαση ακινήτων περιουσιών του «Δημοσίου» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας. Με το πρόσχημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας, η κυβέρνηση της Αλβανίας χαρακτηρίζει όλες τις περιουσίες «δημόσιες». Η απόφαση αφορά περίπου 14.000 στρέμματα, τα οποία προορίζονται για τουριστική εκμετάλλευση.

Χθες Τρίτη, επικράτησε ένταση στη Χειμάρρα, όταν κρατική υπηρεσία έστειλε μπουλντόζες για να γκρεμίσουν σπίτια που βρίσκονται στις επίμαχες εκτάσεις.

Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του «σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών. Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρωπίνων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή, όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο, «οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...