645
O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο 99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA | ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ IntimeNews

Μητσοτάκης για ψήφο αποδήμων: Eχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2021, 22:48
O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο 99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA
|ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ IntimeNews

Μητσοτάκης για ψήφο αποδήμων: Eχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2021, 22:48

Στη ψήφο των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.

Όπως είπε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, είχε την ευκαιρία να αποκαταστήσει μια κατάφωρη αδικία του ελληνικού κράτους για πολλές, πολλές δεκαετίες. «Δεσμεύτηκα να δώσω το δικαίωμα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν, δίχως να χρειάζεται να επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» τόνισε.

Σημειώνεται ότι στον Πρωθυπουργό απονεμήθηκε το βραβείο «AHEPA Socrates Award» από τον ύπατο πρόεδρο της AHEPA, Τζορτζ Χωριάτης, ενώ την απονομή του βραβείου προλόγισε ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης.

Το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε επίσης στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη βράβευσή του με το βραβείο «AHEPA Socrates Award»

«Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Έχουμε κάνει τη μισή δουλειά, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί που δεν επιτρέπουν σε πολλούς από εσάς να συμμετέχετε πραγματικά στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ώστε να παρακάμψουμε αυτό το τελευταίο εμπόδιο, αλλά έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα. Δεσμεύτηκα, επίσης, να απλοποιήσω τις συναλλαγές σας με το ελληνικό κράτος ψηφιοποιώντας τις κυβερνητικές υπηρεσίες, ψηφιοποιώντας τις υπηρεσίες μας στα Προξενεία. Έτσι ώστε να μπορείτε να συναλλάσσεστε με το ελληνικό κράτος με αξιοπρεπή τρόπο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, απλά και εύκολα. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά στο τέλος της ημέρας, το ζήτημα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, την ενέργειά μας για να χτίσουμε μια νέα, πιο ζωντανή, πιο αισιόδοξη και πιο περήφανη χώρα».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης με τα βραβεία τους

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα 200 χρόνια από τότε που οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν για να αγωνιστούν για την ελευθερία τους, να ιδρύσουν το πρώτο έθνος-κράτος στη Βαλκανική Χερσόνησο. Μια επανάσταση εμπνευσμένη από τους Αμερικανούς ιδρυτές πατέρες και τη σταθερή και διαρκή σχέση μεταξύ των δύο χωρών η οποία γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή.

«Έχουμε αγωνιστεί ο ένας πλάι στον άλλον σε όλους τους σημαντικούς πολέμους. Υποστηρίζαμε πάντα την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την επιδίωξη της ευημερίας. Και όντως, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή πιστεύω ότι μπορούμε να αναλογιστούμε αυτό που έχουμε πετύχει ως χώρα, μια χώρα που ποτέ δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα δίχως τη δύναμη της ελληνικής κοινότητας στο εξωτερικό. Σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για τoν Ελληνισμό.

Η ιστορία μας, η ιστορία των 200 χρόνων, όπως έχει γράψει ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς μας, υπήρξε πράγματι μια ιστορία θριάμβων και καταστροφών, στιγμών που κάναμε εξαιρετικά πράγματα, αλλά και τραυματικών, οδυνηρών τραγωδιών. Καμία στιγμή δεν υπήρξε πιο οδυνηρή, κύριε Πρόεδρε, από την τραγωδία της Κύπρου πριν από 47 χρόνια. Η Κύπρος παραμένει ένα διαιρεμένο νησί υπό κατοχή. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, μπορώ να διαβεβαιώσω τον λαό της Κύπρου, μπορώ να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι θα αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια με στόχο να προωθήσουμε το στόχο μιας ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου» είπε ο Πρωθυπουργός.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ που «όχι μόνο γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, αλλά χαράζει ένα δρόμο στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες μας, κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι».

«Γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά παραμένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι εάν βασιζόμαστε στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, μπορούμε και θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...