2794
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Κασσελάκης-Βελόπουλος όπως λέμε Τσίπρας-Καμμένος

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 09:01
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Κασσελάκης-Βελόπουλος όπως λέμε Τσίπρας-Καμμένος

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 09:01

Για το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών, τον κίνδυνο «αναζωπύρωσης» του λεγόμενου αντισυστημισμού που φέρνει μνήμες -και παραλληλισμούς- του πρόσφατου δύσκολου για τη χώρα παρελθόντος και τη στόχευση της κυβέρνησης για την τρέχουσα τετραετία, μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, όπου ξεκαθάρισε -προς απάντηση του αιτήματος Κασσελάκη και για εθνικές κάλπες- ότι εκλογές θα γίνουν το 2027.

Στην συνέντευξη στον ΑΝΤ1 –που μαγνητοσκοπήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου–, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε επίσης μια σειρά απαντήσεις, το πρωί της Πέμπτης, σε κρίσιμα ερωτήματα των πολιτών: από την άγρια γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, την αποτυχία της αστυνομίας και τη βία μεταξύ των ανηλίκων, μέχρι τα Τέμπη, την ακρίβεια και την κατάσταση της οικονομίας.

«Θέλω να κάνω διάκριση ανάμεσα στη βία κατά των γυναικών και το bullying των ανηλίκων και την παραβατικότητα που σχετίζεται με την καθημερινή εγκληματικότητα. Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και για μένα» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους Μαρία Αναστασοπούλου και Γιώργο Παπαδάκη.« Ερχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίσει ότι όσα κάνουμε δεν είναι αρκετά. Δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες αλλά καταγγελίες για βία κατά των γυναικών και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη άνεση να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά επειδή υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία παρά το ότι έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους», σημείωσε στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος προσπάθησε να περιγράψει μια άλλη αστυνομία.

«Μπορεί να υπάρχει ακόμα η κουλτούρα στην αστυνομία και το κράτος του ωχαδερφισμού όμως υπάρχουν και αστυνομικοί που κάνουν τα περιπολικά ταξί και ασθενοφόρα.

Το είπα εξάλλου, πρέπει να είναι και ταξί και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά. Είδατε και στις πυρκαγιές του περασμένου έτους τους αστυνομικούς να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και να βγάζουν ηλικιωμένους συμπολίτες μας από τα σπίτια τους. Άρα, πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχουν αίσθηση του καθήκοντος.

Όμως πρέπει να κάνουμε περισσότερα, διότι η αλλαγή μιας κουλτούρας ενός οργανισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έχουμε κάνει πολλά τμήματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, με πολύ εξειδικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών. Οι πιο πολλές είναι γυναίκες, για λόγους που νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητοί. Πρέπει να προσθέσουμε και άλλα.

Χρειαζόμαστε πιο αυστηρές διαδικασίες για το τι γίνεται από τη στιγμή που καταγγέλλεται ένα περιστατικό. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να αισθανθούν την άνεση να μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους και να έχουν φυσική αλλά και νομική προστασία. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα τα οποία έχουν γίνει.

Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα panic buttons. Το panic button, όταν σας πρωτομίλησα σε μια εκπομπή την οποία είχαμε κάνει μαζί, ήταν μια ιδέα. Τώρα είναι μια πραγματικότητα. Έχει σώσει ζωές. Μια γυναίκα η οποία μπορεί να ειδοποιήσει κρυπτογραφημένα την Αστυνομία ότι μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης και να έρθει η Αστυνομία στο σπίτι, χωρίς να το αντιληφθεί ο εν δυνάμει κακοποιητής, είναι μεγάλη και σημαντική καινοτομία.

Άρα, για εμένα κάθε τέτοιο περιστατικό, όπως αυτό των Αγίων Αναργύρων, αυτή η τραγωδία, είναι μια υπενθύμιση ότι όταν καλούμαστε να κάνουμε βαθιές και δομικές αλλαγές στο κράτος πρέπει να γνωρίζουμε πάντα ότι θα υπάρχουν και πισωγυρίσματα, θα υπάρχουν και τραγωδίες. Αυτές πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς να τρέξουμε πιο γρήγορα».

«Βρήκαμε πολλούς αστυνομικούς σε φύλαξη “υψηλών προσώπων”. Πήρα πρωτοβουλία να τους μειώσουμε και υπήρξαν αντιδράσεις» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός σε ένα σημείο της συνέντευξης για να προσθέσει: «Πρέπει επίσης να απαλλάξουμε τους αστυνομικούς από γραφειοκρατικά καθήκοντα ώστε να είναι έξω στον δρόμο για να προστατεύουν τον πολίτη».

«Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους, είμαι ξεκάθαρος», τόνισε. «Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις», εξήγησε, αλλά αναγνώρισε πως είναι δική του η ευθύνη ότι άλλαξαν τρεις υπουργοί Προστασίας του Πολίτη σε λίγους μήνες.

Αυτή την τετραετία πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Αν στην πρώτη τεραετία αντιμετωπίσαμε κρίσεις τώρα μπαίνουμε στα βαθιά. Θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στο τέλος της τετραετίας, ξεκαθάρισε, κλείνοντας και όλη την παραφιλολογία περί άλλων σχεδίων.

Αναπόφευκτα, η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους της πρωινής ζώνης του ANT1 πήγε και στην τραγωδία των Τεμπών, με τον κ. Μητσοτάκη να αποκρούει τα περί συγκάλυψης.

«Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς στα Τέμπη;» διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Οτι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Θα το κρίνει αυτό οριστικά ο πραγματογνώμονας. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη. Είναι βαθιά προκλητικό για μένα που κλήθηκαν να διαχειριστώ μια τέτοια τραγωδία ότι επιχείρησα συγκάλυψη. Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να στοχοποιήσουμε τους σταθμάρχες αλλά υπήρξε ανθρώπινο λάθος. Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι ενώ προσπαθήσαμε δεν είχαμε διαθέσιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας. Ξέρω ότι έχουμε μια κοινωνία καχύποπτη γι’ αυτό αλλά ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η δική μας δουλειά είναι τα τρένα να είναι ασφαλή», τόνισε.

Οσον αφορά το περιβόητο «μπάζωμα», ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να πάει ο γερανός για να σηκώσει τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας… Επιχειρησιακά πήραν την απόφαση, στο πεδίο. Υπήρχαν βαγόνια διαλυμένα με υποψία ότι από κάτω βρίσκονταν άνθρωποι νεκροί. Οι άνθρωποι που επιχειρησιακά ήταν εκεί πήραν την απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Είναι βαθιά δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόση ευκολία και εμείς να καλούμαστε να τις διαψεύσουμε. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι από τη Δικαιοσύνη».

Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα σε αυτή την ιστορία να κάνουν τον θυμό τους πραγματική οργή, ενδεχομένως να πουν μια κουβέντα παραπάνω, να ζητήσουν τα ρέστα από οποιονδήποτε, είναι οι γονείς. Οι γονείς, όμως, όχι τα κόμματα που εργαλειοποιούν τον πόνο των γονέων» παρατήρησε.

Διότι, όπως είπε, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό γίνεται με πάρα, πάρα πολύ συστηματικό τρόπο και είναι κάτι το οποίο είναι χυδαίο. Θα μπορούσαμε και εμείς να το είχαμε κάνει για το Μάτι. Δεν το κάναμε ποτέ και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από αυτούς οι οποίοι εργαλειοποιούν την τραγωδία».

Ομοίως και για τις κατηγορίες περί «μονταζιέρας» στα ηχητικά των συνομιλιών τη μοιραία νύχτα των Τεμπών, είπε πως δεν το γνωρίζει, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν υπήρξε καμία απολύτως κυβερνητική ανάμειξη:

«Δεν το ξέρω. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι το υλικό ακέραιο έφτασε στη Δικαιοσύνη και αυτό δεν αμφισβητείται.

»Ολες οι ηχητικές συνομιλίες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και το πώς διέρρευσαν στα Μέσα, το τι έπαιξαν μετά τα Μέσα, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το γνωρίζω. Αλλά σε καμία περίπτωση -και αυτό το δηλώνω κατηγορηματικά- δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό».

«Πιστεύετε πραγματικά ότι εκείνη την ώρα, που δεν είχαμε ακόμα εικόνα για το πόσοι νεκροί υπήρχα στη Λάρισα και είδα συντετριμμένους ανθρώπους οι οποίοι είχαν χάσει τους ανθρώπους τους, ότι το μέλημά μας θα ήταν εκείνη τη στιγμή να πάμε να πειράξουμε κάποια ηχητικά;

Όχι, μισό λεπτό. Είναι βαριά προσβλητικό αυτό το πράγμα. Θέλω να το καταλάβετε. Είναι προσβλητικό για εμένα, για τους ανθρώπους οι οποίοι χειρίστηκαν την κρίση. Τα υπόλοιπα ας τα βρει η Δικαιοσύνη.

Και, στο κάτω-κάτω της γραφής, τα ηχητικά, όλα τα ηχητικά, τα πλήρη ηχητικά διέρρευσαν στα Μέσα δύο μέρες μετά. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι ειπώθηκε τελικά και για το τι έγινε. Όλοι ξέρουμε την αλήθεια», θέλησε να προσθέσει στην απάντησή του για τα περί μονταζέρας.

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως το πολιτικό λάθος της κυβέρνησης: «Θα σας πω ένα λάθος που έγινε: δεν απαντήσαμε πειστικά από την αρχή στις θεωρίες συνωμοσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον κ. Βελόπουλο. Έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα ότι όλα αυτά ήταν τερατουργίες».

Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να συνδέουμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός βουλευτή –του Κώστα Αχ. Καραμανλή– με τις ποινικές ευθύνες βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η αντιπολίτευση μας λέει για προκαταρκτική αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κατηγορητήριο. Αν απευθύνεις τη βαριά κατηγορία για ανθρωποκτονία από ανθρώπινο δόλο, γράψτο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα», προκάλεσε εκ νέου τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ευρωεκλογές και το «ξύπνημα» του αντισυστημισμού

Οσο για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία. Και ναι, παραδέχθηκε, επειδή οι ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη, θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα για τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, αλλά «οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, δεν πρόκειται να αλλάξουν, διότι τους ίδιους βουλευτές θα έχουμε και μετά τις ευρωεκλογές, όσους έχουμε και τώρα».

Το  πόσο ισχυρή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη και ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει πολύ μεγάλη σημασία και ειναι το βασικό ζητούμενο αυτών των εκλογών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας παράλληλα τον δικό του πήχη για το αποτέλεσμα: «Θέλω όσο το δυνατόν καλύτερο ποσοστό για να μπορέσω την επόμενη μέρα, πιο ισχυρός».

Για να μπορέσουμε, όπως είπε, να στείλουμε ένα ισχυρό εσωτερικό μήνυμα ότι αυτή η πορεία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα – διευκρινίζοντας στο σημείο αυτό ότι όσο πιο δυνατή βγει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, τόσο μεγαλύτερη ορμή θα έχει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της, χωρίς κάποιος να αμφισβητήσει τους βασικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον κινδυνο να «ξαναφουντώσει το κίνημα της αντισυστημικότητας, το οποίο το είδαμε πριν από 10 χρόνια, με κόμματα τα οποία μπορεί να βρίσκονται στα δεξιά μας, στα αριστερά μας, τα οποία κινούνται σε ένα μείγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού»,  κάτι που όπως είπε, δεν θα είναι καλό για το πολιτικό σύστημα.

Αντισυστημισμός, επεσήμανε,  δεν είναι μόνο τα κόμματα στα δεξιά μας. «Δυστυχώς πια αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake, ξέρετε: βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Πολύ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν. Ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια».

Και με αφορμή το αίτημα Κασσελακη για διπλές κάλπες, παρατήρησε σε δηκτικό ύφος:

«Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητά εθνικές εκλογές, την ίδια στιγμή που θέτει τον πήχη του δικού του κόμματος στο 17%. Λέει, δηλαδή, “εγώ θέλω να πετύχω το ίδιο ποσοστό που πέτυχα στις εθνικές εκλογές”. Προσέξτε, γιατί στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 23%. Αρα λέει “αυτός είναι ο πήχης μου”, άρα αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος και με μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

»Αρα, γιατί ζητάει εθνικές εκλογές; Για να λύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα; Χρειάζεται η χώρα σήμερα εθνικές εκλογές, εννιά μήνες μετά από μία μεγάλη εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας; Προφανώς και όχι, και δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές.

Θα σας το ξαναπώ και τώρα, και θα με πιέζετε στη διάρκεια των επόμενων ετών να το διαψεύσω: εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027».

Ερωτηθείς εξάλλου για τις απώλειες που προκύπτουν τουλάχιστον δημοσκοπικά για τη ΝΔ προς τα δεξιά της και το κατά πόσο το κυβερνών κόμμα «πληρώνει» νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως αυτή για την ισοτητα στον γάμο, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε:

«Μπορεί κάποιοι να διαφώνησαν με αυτό, εγώ σεβάστηκα απόλυτα την άποψή τους. Εξήγησα γιατί θέλω να το κάνω, δεν έβαλα το μαχαίρι στο λαιμό σε κανέναν. Και είμαι σίγουρος ότι και οι συμπολίτες μας, Νεοδημοκράτες, που μπορεί να ενοχλήθηκαν, τελικά όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης θα δουν τη μεγάλη εικόνα και δεν θα απομονώσουν ένα συγκεκριμένο ζήτημα με το οποίο διαφωνούν. Από εκεί και πέρα, υλοποιήσαμε ένα σκέλος του προεκλογικού μας προγράμματος. Το είχαμε πει και το κάναμε».

Ενσταση κατά των Σπαρτιατών στον Αρειο Πάγο

Ερωτηθείς για τους Σπαρτιάτες, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατίας θα καταθέσει ένσταση στον Αρειο Πάγο κατά της καθόδου τους στις ευρωεκλογές.

«Θα το κάνουμε και μακάρι να μπορούμε να συντονιστούμε και με κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε αυτό να γίνει οργανωμένα… Βεβαίως, θα καταθέσουμε υπόμνημα. Και νομίζω ότι εκ των υστέρων η νομοθετική μας πρωτοβουλία δικαιώνεται, στον βαθμό τουλάχιστον που η υπόθεση αυτή εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο», σημείωσε υπενθυμίζοντας τη ρύθμιση που είχε κατατεθεί στη Βουλή για το κόμμα Κασιδιάρη, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ευκαιρία, σε ένα κλίμα γενικότερης τοξικότητας, να μπορούμε να συμφωνούμε τουλάχιστον σε κάποια αυτονόητα. Αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πολλά άλλα, τουλάχιστον εδώ νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ένα από κοινού βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Στα της οικονομίας και σε ερώτηση για την «απογοήτευση» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- της μη ανακοίνωσης έκτακτου βοηθήματος για το Πάσχα, ο Πρωθυπουργός έγινε όσο πιο σαφής μπορούσε:

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πια μετά την εποχή του Covid όπου δαπανήσαμε πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την κοινωνία -και κρατήσαμε την κοινωνία και την οικονομία όρθια-, έχουμε μπει πια σε ένα άλλο περιβάλλον.

Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα γιατί πρέπει να μειώσει το χρέος της. Και είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι ποτέ μα ποτέ δεν θα χρεοκοπήσουμε ξανά και δεν θα γυρίσουμε σε αυτά τα οποία περάσαμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Αυτή είναι και η δέσμευσή μου: ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε αυτά τα οποία ζήσαμε.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι ως προς την υλοποίηση του προϋπολογισμού πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού, εδώ είμαστε, προς το τέλος της χρονιάς να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Στην αρχή της χρονιάς, όμως, δεν θα πειραματιστούμε με την εκτέλεση του προϋπολογισμού».

«Γι’ αυτό και είναι βαθιά ανεύθυνο να ακούω από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξανακάνουν ό,τι έκαναν ουσιαστικά και πριν από τις εκλογές: να τάζουν ακοστολόγητα μία σειρά από μέτρα τα οποία, το ένα δέκατο απ’ αυτά να εφάρμοζαν είναι πολύ πιθανό ότι θα είχαμε ήδη δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε μία ευθύνη απέναντι στους Έλληνες πολίτες: ότι θα υλοποιούμε τον προϋπολογισμό με συνέπεια. Θα μπορούμε να πετύχουμε κάτι το οποίο σχεδόν καμία χώρα δεν έχει πετύχει: γρήγορη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και ταυτόχρονα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο να το πετύχει μία οικονομία, εμείς τα έχουμε καταφέρει».

Στο κομμάτι της συνέντευξης που αφορούσε τη νέα εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας ο Πρθωυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Παιδείας, Κυράκο Πιερρακάκη, και τις παρεπόμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Έχω μεγαλώσει τρία παιδιά και νομίζω ότι όλοι οι γονείς γνωρίζουμε ότι αυτό το οποίο πρέπει, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να κάνουμε με τα παιδιά μας είναι να τους δίνουμε αγάπη αλλά και να τους επιβάλουμε όρια. Τι σημαίνουν τα όρια; Να βάλεις ένα πλαίσιο κανόνων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, το οποίο κάθε παιδί πρέπει να σέβεται.

Ακριβώς αυτό επιχειρούμε να κάνουμε και για τις περιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς στο σχολείο. Δεν μπορείς να μπαίνεις και να τα κάνεις γης μαδιάμ, να σπας τα πάντα και να έχεις την απαίτηση ότι δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα και ότι αυτό είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης πριν αναφερθεί, χωρίς να τους κατονομάσει, στον ΣΥΡΙΖΑ και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του, Γιώργο Τσίπρα για όσα είπαν εν είδει κριτικής για τα μέτρα και την αυστηροποίηση του κανονισμού λειτουργίας των σχολείων:

«Και επειδή άκουσα και κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι “αν σπάσεις ένα παράθυρο, πρέπει να το πληρώσει όλο το σχολείο”, η απάντησή μου είναι: όχι, δεν θα το πληρώσει όλο το σχολείο, όλο το κοινωνικό σύνολο. Θα το πληρώσει η οικογένεια, εάν το παιδί αυτή τη στιγμή προβεί σε μία φθορά».

«Γιατί, αν δεν βάλουμε όρια και ένα πλαίσιο στα παιδιά 14-15 ετών, είναι πολύ εύκολο μετά, όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο, ποιο είναι το υπόδειγμα το οποίο τους έχουμε διδάξει; Μετά θα πάρουν και τη μολότοφ και μετά θα θεωρούν ότι το να τα σπάνε όλα είναι κοινωνικός αγώνας και μια κατάκτηση, ένα κεκτημένο, το οποίο εμείς ουσιαστικά τους το προσφέραμε όταν είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε το πλαίσιο και δεν το κάναμε.

»Είμαι φανατικός υπέρμαχος, λοιπόν, της πολιτικής η οποία υιοθετήθηκε από το Υπουργείο, μιας σχετικής, λελογισμένης αυστηροποίησης του πλαισίου των ποινών. Και νομίζω ότι αν μιλήσετε και στην πλειοψηφία των γονέων και των καθηγητών, θα σας πουν ότι αυτό ήταν κάτι το οποίο χρειάζεται σήμερα το ελληνικό σχολείο», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά», αλλά «για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών για να αντιλαμβάνονται και τα παιδιά».

«Γιατί, ξέρετε, αυτή τη λογική -τα παιδιά είναι έφηβοι και κάποτε θα γίνουν ενήλικες- κάποιοι θέλουν πάντα να μένουν «παιδιά». Το έχουμε ακούσει αυτό, από την αριστερά κυρίως, για να υπάρχει το άλλοθι αυτής της παιδικότητας της συμπεριφοράς, ότι “πολύ ωραία μπορεί να τα κάνει κανείς χωρίς καμία επίπτωση”», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Μητσοτάκης.

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Στα της Υγείας και ειδικά για τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι αναζητείται τρόπος χρηματοδότησης ώστε για κάποιους ασθενείς να γίνονται δωρεάν.

«Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Δηλαδή οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μην τα πληρώσει ο ασθενής, να τα πληρώσει το ίδιο το κράτος Να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών. Να βρούμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορούμε να χρηματοδοτούμε εμείς κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε, ενώ για τα κριτήρια επιλογής προέταξε όσους βρίσκονται στη λίστα αναμονής για περισσότερο χρόνο

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...