749
| Facebook / Shuttertock / Creative Protagon

«Μια οικογένεια ζούσε εδώ» – Η επανάσταση του αυτοκόλλητου κατά του Αirbnb στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2024, 12:45
|Facebook / Shuttertock / Creative Protagon

«Μια οικογένεια ζούσε εδώ» – Η επανάσταση του αυτοκόλλητου κατά του Αirbnb στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2024, 12:45

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Ντάνι Ρομέρο, κάτοικος της Μάλαγα στην Ισπανία, αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι το οποίο ενοικίαζε επί δέκα χρόνια, επειδή ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να το διαθέσει για βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες. Εξοργισμένος ο Ρομέρο, βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διηγήθηκε την ιστορία του. Η ανταπόκριση ήταν άμεση αλλά και θεαματική.

Η αντίδραση ταχύτατα μετατράπηκε σε ένα κανονικό κίνημα, καθώς οι κάτοικοι στη Μάλαγα άρχισαν να κολλούν αυτοκόλλητα έξω από διαμερίσματα που νοικιάζονται σε τουρίστες, γράφοντας συνθήματα όπως «Μια οικογένεια ζούσε κάποτε εδώ» ή «Πήγαινε σπίτι σου».

«Δεν είχα σκοπό να ξεκινήσω μια επανάσταση», είπε ο Ρομέρο στον Guardian. «Απλώς ψάχνω σπίτι για να ζήσω».

Ο πυρήνας αυτού που ένας ισπανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός αποκάλεσε «η εξέγερση των αυτοκόλλητων» δεν είναι η απόρριψη του τουρισμού, είπε ο Ρομέρο. Ομως, καθώς οι κάτοικοι της πόλης παλεύουν με αριθμό ρεκόρ τουριστών, είναι μια κραυγή για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση που θα μπορούσε να επιτρέψει μια καλύτερη συνύπαρξη μεταξύ κατοίκων και επισκεπτών.

Είναι μια συζήτηση που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη, καθώς πόλεις από την Αθήνα μέχρι το Αμστερνταμ προσπαθούν να βρουν έναν καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του υπερτουρισμού.

Στη Μάλαγα, ο Ρομέρο έκανε ό,τι μπορούσε για να διαπραγματευτεί με τον ιδιοκτήτη του, προσφέροντας υψηλότερο ενοίκιο για το διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων που ενοικίαζε στο κέντρο της πόλης. Η άρνηση του ιδιοκτήτη του να συμβιβαστεί, ωστόσο, οδήγησε τον Ρομέρο σε μια απεγνωσμένη αναζήτηση. Διαπίστωσε σύντομα ότι στη Μάλαγα οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις έχουν ξεπεράσει πλέον κατά πολύ τον αριθμό των κατοίκων στο κέντρο της πόλης.

«Εχω δει σπίτια που δεν έχουν παράθυρα και ένα άλλο, του οποίου ο ιδιοκτήτης απαιτούσε κατάθεση 40.000 ευρώ ως εγγύηση», είπε στον Guardian. «Ενας μου ζήτησε 200 ευρώ μόνο για να δω το διαμέρισμα».

Πλήρως απογοητευμένος, μπήκε στα social media, στη σελίδα του μπαρ που του ανήκει, δημοσιεύοντας τη δική του άποψη για τα μπλε σήματα AT (Apartamento Turístico – Τουριστικό Διαμέρισμα), που διαφημίζουν τουριστικές ενοικιάσεις στην πόλη. «Πρόκειται για επίθεση εναντίον των πολιτών», έγραψε, και κάλεσε τους φίλους του να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή αυτών των μπλε σημάτων.

Οι απαντήσεις ήρθαν σύντομα, όλες τους είχαν μια διαφορετική εκδοχή του σήματος AT. «Αυτό ήταν το σπίτι μου», γράφει ένα. Αλλοι ήταν πιο ωμοί και ξεκάθαροι: «Πήγαινε στο γαμ…ο σπίτι σου». Η εκστρατεία απέκτησε σύντομα δική της ζωή, καθώς οι κάτοικοι άρχισαν να εκτυπώνουν τις απαντήσεις και να τις κολλούν πάνω από πινακίδες AT σε όλη την πόλη.

«Σε μένα φαίνεται ένας πολύ ειρηνικός τρόπος διαμαρτυρίας», είπε ο Ρομέρο. «Δεν υπάρχει οργάνωση ή πολιτικό κόμμα πίσω από αυτό. Είναι οι κάτοικοι που έχουν κουραστεί, διότι αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους».

Μια πρόσφατη έρευνα σε κατοίκους στη Μάλαγα διαπίστωσε ότι η πρόσβαση στη στέγαση κατατάσσεται ως το κύριο πρόβλημά τους, με το 60% των ερωτηθέντων να περιγράφουν τις τιμές ενοικίασης ως «πολύ ακριβές».

Ενώ περίπου το 80% των ερωτηθέντων περιέγραψε τον αντίκτυπο του τουρισμού ως «πολύ θετικό» ή «θετικό», τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι το 2021, ο αριθμός των αλλοδαπών που μετακόμισαν στην πόλη αυξήθηκε κατά 2.600, ενώ ο πληθυσμός των ισπανών υπηκόων μειώθηκε κατά σχεδόν 1.000, σύμφωνα με το ρεπορτάζ Guardian.

Καθώς ο αριθμός των τουριστικών διαμερισμάτων αυξήθηκε, η προσφορά ενοικιαζόμενων σπιτιών για τους ντόπιους συρρικνώθηκε, επιβαρύνοντας συγκεκριμένες ομάδες όπως συνταξιούχους, κάποιους ανθρώπους που είχαν αναγκαστεί να μετακομίσουν σε κοινόχρηστα καταλύματα και νέους, είπε ο Ρομέρο. «Είμαι 48 ετών, έχω υψηλό εισόδημα, χρήματα που έχω αποταμιεύσει και δεν βρίσκω σπίτι. Πώς να είναι η κατάσταση για τα άτομα που είναι 25 ετών;».

Οσοι ήταν αρκετά τυχεροί και είχαν το δικό τους σπίτι δεν έμειναν άτρωτοι, πρόσθεσε, καθώς η εισροή τουριστών έχει αντικαταστήσει σταθερά τα οπωροπωλεία και τα ιχθυοπωλεία με περίπτερα αναμνηστικών και αποθήκευση αποσκευών. «Δεν έχω τίποτα εναντίον του τουρισμού. Τουρίστες επισκέπτονται το μπαρ μου και έχω υπάρξει συχνά τουρίστας», είπε. «Αλλά πρέπει να ρυθμίσουμε τον τουρισμό. Εγώ και η μισή πόλη δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι».

Η πόλη της Μάλαγα πρόσφατα απέρριψε νομοθεσία που θα θεωρούσε την αγορά των ενοικιαζόμενων «υπό πίεση» και θα επέτρεπε στο κράτος να θέσει ανώτατα όρια ενοικίων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Καθώς διαδόθηκαν τα νέα για την εξέγερση των αυτοκόλλητων στη Μάλαγα, μηνύματα άρχισαν να φτάνουν για τον Ρομέρο από όλη τη χώρα. Από το Σαν Σεμπαστιάν μέχρι τη Βαλένθια και από τη Μαδρίτη ως τη Βαρκελώνη, οι κάτοικοι ήρθαν σε επαφή μαζί του για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να εκτυπώσουν τα δικά τους αυτοκόλλητα.

«Κάποιοι άνθρωποι ήταν πραγματικά υποστηρικτικοί. Αλλοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ανόητα», κατέληξε ο ίδιος. «Αλλά, στο τέλος της ημέρας, το μόνο που κάνω –το ξαναλέω– είναι να διαμαρτύρομαι γιατί δεν έχω σπίτι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...