H ανάδειξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ήταν και είναι η μεγάλη ευκαιρία για την πόλη, είπε η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο «Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία», που διοργανώθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας.
«Και με αυτό το κεκτημένο, το οποίο απέκτησε η Ελευσίνα, επαναπροσδιορίστηκε στον Πολιτιστικό Χάρτη, και όχι μόνο», πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού.
Η υπουργός ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή των χορηγών, τόσο για τη δημιουργία υποδομών όσο και στο καλλιτεχνικό έργο που παρουσιάστηκε.
«Αναφέρομαι ειδικά σήμερα στις χορηγίες που προσφέρθηκαν, επειδή πιστεύω απόλυτα ότι όταν είμαστε όλοι μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, γίνονται πάρα πολλά πράγματα. Το 2019 δεν υπήρχε απολύτως τίποτα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, καμία προετοιμασία. Βρεθήκαμε όλοι μαζί στη Διυπουργική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Περιφέρεια, ο Δήμος και η κεντρική κυβέρνηση, η τοπική κοινωνία, η εταιρεία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ενώσαμε δυνάμεις και φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Αυτό, λοιπόν, ας το θεωρήσουμε ως αρχή για την επόμενη μέρα της Ελευσίνας», τόνισε η ίδια.
Η κυρία Μενδώνη επισήμανε ότι «ο εμπλουτισμός, η αναζωογόνηση και η συνδυαστική αξιοποίηση του κεφαλαίου της πολιτιστικής κληρονομιάς με στοιχεία της σύγχρονης πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτελεί μια κεντρική και εξαιρετικά σημαντική πτυχή αυτής της προσπάθειας, που στοχεύει στην ανάδειξη και αξιοποίηση του συνόλου του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, μέσα από τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το σήμερα, την καθημερινότητα και τις ανάγκες των ανθρώπων».
Και έφερε ως παράδειγμα τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», «ένα εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα αυτής της συνδυαστικής αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας», που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, το 2020, και έχει πλέον εδραιωθεί, κερδίζοντας την αναγνώριση των δημιουργών και την αποδοχή του κοινού.
Φέτος, για πέμπτη συνεχιζόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του θεσμού δημιουργούνται 70 νέες παραγωγές, οι οποίες παρουσιάζονται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της περιφέρειας, δίνοντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν έργα πάνω σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες απασχόλησης για σημαντικό αριθμό επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα και για τις τοπικές επιχειρήσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News