1382
Οπαδοί του Μακρόν πανηγυρίζουν στον Πύργο του Αϊφελ, όπου στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) οι οθόνες έδειξαν το πρόσωπό του. | REUTERS/Benoit Tessier

Μεγάλη νίκη Μακρόν – ανάσα για την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2022, 21:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/04/2022, 07:20
Οπαδοί του Μακρόν πανηγυρίζουν στον Πύργο του Αϊφελ, όπου στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) οι οθόνες έδειξαν το πρόσωπό του.
|REUTERS/Benoit Tessier

Μεγάλη νίκη Μακρόν – ανάσα για την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2022, 21:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/04/2022, 07:20

Hταν η δωδεκάτη προεδρική εκλογή της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας. Και ο γαλλικός λαός ψήφισε: Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ipsos, αμέσως με το που έκλεισαν οι κάλπες, ο Εμανουέλ Μακρόν παίρνει το 58,2% και η Μαρίν Λεπέν το 41,8%. Αργότερα, τα επίσημα αποτελέσματα διεύρυναν τη διαφορά: Ο 44χρονος  Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, έναντι 41,45% της ηγέτιδος της Ακροδεξιάς.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του προέδρου της Γαλλίας — μικρότερη μεν σε σχέση με το 66%-34% του 2017, αλλά εμφατική, μεγαλύτερη από αυτή που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Ο Μακρόν κατάφερε να συσπειρώσει επιτυχώς τους γάλλους ψηφοφόρους απέναντι στην Ακροδεξιά, η οποία, στο πρόσωπο της Λεπέν περιγράφηκε ως μια δύναμη άκρως επικίνδυνη όχι μόνο για την πορεία και τη θέση της Γαλλίας στο διεθνές γίγνεσθαι, αλλά και όλης της Ευρώπης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Ο Μακρόν θα παραμείνει στο Ελιζέ ως το 2027.

Η γαλλική τηλεόραση έδειξε το αποτέλεσμα των exit polls, ένα λεπτό πριν η ώρα δείξει στο Παρίσι 8 μ.μ. (REUTERS/Piroschka Van De Wouw)

Αμέσως μετά την επιβεβαίωση της άνετης επικράτησης του Εμανουέλ Μακρόν και της παραμονής του για μία ακόμα πενταετία στο Ελιζέ, ξεκίνησαν τα συγχαρητήρια των διεθνών ηγετών, αλλά και η μάχη για τις βουλευτικές του προσεχούς Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι πρέπει άμεσα να επιστρέψουμε στη δουλειά και να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί πολιτικό πρόβλημα για την παράταξη του Μακρόν εν όψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου.

Περιστοιχισμένος από τη σύζυγό του Μπριζίτ, τα παιδιά της, τα εγγόνια της και υπό τους ήχους της «Ωδής στη χαρά», ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στο Πεδίο του Αρεως, κάτω από τον Πύργο του Αϊφελ.

O Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του μετά τη νίκη (REUTERS/Gonzalo Fuentes)
Με την Μπριζίτ Μακρόν (REUTERS/Benoit Tessier)

Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Μακρόν αφού ευχαρίστησε επανειλημμένα όσους εργάστηκαν για την επανεκλογή του δήλωσε πως γνωρίζει καλά ότι πολλοί που τον ψήφισαν το έκαναν για να φράξουν το δρόμο στην Ακροδεξιά.

Υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας ενώ υπενθύμισε «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του Ουκρανικού».

Υποσχέθηκε επίσης πως η νέα πενταετία του στην προεδρία δεν θα είναι απλά η συνέχεια της προηγούμενης και υποσχέθηκε πως θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους άντρες και γυναίκες που στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο με εμπιστεύτηκαν για να φέρουμε μια πιο ανεξάρτητη Γαλλία, μια ισχυρότερη Ευρώπη, μέσα από επενδύσεις και βαθιές αλλαγές» κατέληξε ο Μακρόν, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το πλήθος να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

Η ίδια η Μαρίν Λεπέν μίλησε από την πλευρά της για ιστορική επίδοση —όντως το γεγονός ότι τέσσερις στους δέκα Γάλλους την ψήφισαν για πρόεδρο είναι εντυπωσιακό και ανησυχητικό— και κάλεσε σε συσπείρωση όλων των δυνάμεων απέναντι στον Μακρόν εν όψει των εκλογών για την εθνοσυνέλευση που θα γίνουν τον Ιούνιο.

«Παρά την ήττα δεν μπορώ να μη νιώσω μια κάποια ελπίδα», ήταν το μήνυμά της.

«Η βούλησή μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους» ενδυναμώθηκε, είπε η Λεπέν, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της κοινωνικής πολιτικής του (Εμανουέλ) Μακρόν και της μετανάστευσης».

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα», με το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για τις οποίες είπε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» να εξασφαλίσει ο Μακρόν την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο.

O Ερίκ Ζεμούρ, πάντως, υποψήφιος και αυτός της Ακροδεξιάς και πιο «τραμπικός», επεσήμανε ότι «το όνομα Λεπέν» υπέστη την όγδοη ήττα του στις προεδρικές εκλογές, θυμίζοντας και τις ήττες του Ζαν-Μαρί Λεπέν, πατέρα της προεδρικής υποψηφίου.

Τις εκλογές του Ιουνίου για τη γαλλική εθνοσυνέλευση έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι ψηφοφόροι του οποίοι φαίνεται ότι αντιστάθηκαν, σε κρίσιμους αριθμούς, στη σαγήνη της αντισυστημικής υποψηφιότητας της Λεπέν.

O Ζαν Λικ Μελανσόν, τρίτος του α’ γύρου με 21,95%, μιλώντας λίγο μετά τα πρώτα αποτελέσματα, είπε ότι «ο τρίτος γύρος ξεκινά απόψε». Ως τρίτο γύρο θεωρεί τις βουλευτικές, στις οποίες ευελπιστεί η «Ανυπότακτη Γαλλία» να βγει πρώτη και να επιβάλει τον εαυτό του ως πρωθυπουργό σε μια «συγκατοίκηση» στην εξουσία, το περίφημο cohabitation.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν, η Λεπέν ηττήθηκε, η Γαλλία σαφώς αρνήθηκε να της εμπιστευτεί το μέλλον της. Η εκλογή του Μακρόν είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της Πέμπτης Δημοκρατίας. Κολυμπά σε έναν ωκεανό αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων», προσέθεσε ο Μελανσόν, ανοίγοντας αμέσως μέτωπο κατά του θριαμβευτή προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση η νίκη του Μακρόν είναι μια ανάσα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Τιφέν Οζιέ, κόρη της Μπριζίτ Μακρόν, πανηγυρίζει στο Πεδίο του Αρεως κοντά στον Πύργο του Αϊφελ (REUTERS/Benoit Tessier)

Τον Μακρόν έσπευσε να συγχαρεί, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls, μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε ανάρτησή του στα γαλλικά, έκανε λόγο για μια σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τη Δημοκρατία.

O Μάριο Ντράγκι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, ανέφερε από την πλευρά του:

«Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι μια θαυμάσια είδηση για όλη την Ευρώπη. Η Ιταλία και η Γαλλία συνεργάζονται, μαζί με όλους τους άλλους εταίρους, για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, συνεκτικότερης, δικαιότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, ικανής να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να ξεπεραστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, αρχίζοντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ιταλική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θέλουμε να συγχαρούμε, με τον θερμότερο δυνατό τρόπο, τον πρόεδρο Μακρόν. Είμαστε έτοιμοι -από αυτή κιόλας την στιγμή- να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με αποφασιστικό και φιλόδοξο τρόπο, υπέρ των χωρών μας και όλων των ευρωπαίων πολιτών».

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός της Βρετανίας, συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, δηλώνοντας «ευτυχής που θα συνεχίσει να συνεργάζεται» μαζί του και τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι μία από τις «στενότερες συμμάχους» της χώρας του.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή σας στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους και σημαντικότερους συμμάχους μας. Χαίρομαι που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού σε θέματα-κλειδιά για τις δύο χώρες μας και για τον κόσμο», έγραψε στο Twitter.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος νικητής, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε με άνεση της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν.

Ο Λίντνερ έγραψε στο Twitter ότι οι εκλογές αυτές αφορούσαν «τις θεμελιώδεις αρχές» της Ευρώπης. «Οι Γάλλοι επέλεξαν τον Μακρόν. Αυτό καθιστά την ενωμένη Ευρώπη τον μεγαλύτερο νικητή των εκλογών. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Ευρώπη», πρόσθεσε.

Τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος σημείωσε ότι «σήμερα κέρδισε και η Ευρώπη». «Τώρα είναι απαραίτητη και εφικτή μια νέα προσπάθεια γερμανογαλλικής συνεργασίας», πρόσθεσε ο Μερτς.

Το πρώτο τηλεφώνημα του Μακρόν μετά την επανεκλογή του έγινε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

Οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Μακρόν για την εκλογή του. Ο τελευταίος έγραψε μάλιστα στο Twitter ότι «ανυπομονεί» να συνεχίσει την εποικοδομητική συνεργασία τους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Πανηγυρικός ήταν και ο τόνος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Κομισιόν. «Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» ανέφερε σε tweet της.

«Αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν, τα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή σας ως πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας. Μαζί, θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» έγραψε.

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαιώνοντας πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να «υπερασπίσουν τη δημοκρατία».

«Αδημονώ να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας – ιδίως για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε μέσω Twitter ο Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία «εταίρο-κλειδί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που διαβεβαίωσε, επίσης μέσω Twitter, ότι στην Ουάσινγκτον «ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με τη Γαλλία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, ενισχύοντας τη μακρά και ισχυρή συμμαχία και φιλία μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...