540
Αστυνομικές δυνάμεις στον δρόμο προς την επιταγμένη έκταση | Intime/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Λέσβος: Νέες συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία για τα κέντρα, απεργία στο νησί

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2020, 07:44
Αστυνομικές δυνάμεις στον δρόμο προς την επιταγμένη έκταση
|Intime/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Λέσβος: Νέες συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία για τα κέντρα, απεργία στο νησί

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2020, 07:44

Συνεχίστηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης οι συγκρούσεις ανάμεσα σε πολίτες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν φτάσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα στη Λέσβο προκειμένου να διευκολύνουν την πραγματοποίηση εργασιών στην επιταγμένη έκταση.

Τα κύρια σημεία των συγκρούσεων ήταν στο Διαβολόρεμα και στην Καράβα, στα δύο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση.

Τελικά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τα μηχανήματα του Στρατού κατάφεραν να εγκατασταθούν στην περιοχή καθώς έφτασαν εκεί χρησιμοποιώντας παράδρομο μέσα από το δάσος στην περιοχή Πετροβούνι.

Στην Καράβα η αστυνομία αντιμετωπίζει δύο μέτωπα, ένα των κατοίκων της περιοχής του Μανταμάδου στα βόρεια και ένα των προερχόμενων από τη Μυτιλήνη και τα άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής στα νότια.

Όπως έγινε γνωστό, οι διαδηλωτές έσπασαν ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας αλλά και ένα αυτοκίνητο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Μηχανήματα και οχήματα του Στρατού στην επιταγμένη έκταση | stonisi.gr

Ο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί έξι προσαγωγές ενώ οι δυο μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Εργατικά σωματεία έχουν κηρύξει για σήμερα Τετάρτη 24ωρη απεργία για το ζήτημα της δημιουργίας νέου κλειστού κέντρου και την «αναίτια κρατική αστυνομική βία που εξελίσσεται στον τόπο μας».

Τέλος, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό «να σταματήσουν οι αναίτιες ενέργειες καταστολής». Ο Ταξιάρχης Βέρρος στην έκκλησή του που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει: «Από χθες τα ξημερώματα, μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Λέσβου ζουν καταστάσεις πρωτόγνωρης για τα μέρη μας βίας και είναι αντιμέτωποι με δακρυγόνα και πάσης φύσης χημικά. Είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων, αναίτιας βίας και απρόκλητων επιθέσεων κατά πολιτών στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα! Κύριοι, η κόπωση μετά από μια ολόκληρη ημέρα ‘επιχειρήσεων’ είναι κακός σύμβουλος. Σας καλώ έστω και τώρα να ξανασκεφτείτε τί κάνετε στον τόπο που σώζει την αξιοπρέπεια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης εδώ και πέντε χρόνια».

Ενταση σε Χίο και Σάμο

Επεισόδια υπήρξαν την Τρίτη και στη Χίο, στην περιοχή Φλώρι, δύο χιλιόμετρα από το σημείο που έχει επιταχθεί. Επίσης, μια μεγάλη συγκέντρωση κατέληξε με πορεία στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας και υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Αποκλεισμένη, τέλος, παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του, υπό κατασκευή, νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση «Ζερβού» της Σάμου.

Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου ανατολικής Σάμου αποφάσισε ότι «δεν αποδέχονται και απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί μιας υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Απαιτούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Βασικός στόχος και αίτημα, ο άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

Αποδέχονται μόνο μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική διακοπή λειτουργίας και κλείσιμο του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου. Να δοθούν από το Υπουργείο άμεσα γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο ανατολικής Σάμου. Την απομάκρυνση όλων των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά Χίο και Λέσβο που αφίχθησαν κατά τη χθεσινή νύχτα».

Ο δήμος ανατολικής Σάμου έχει αποκλείσει με οχήματα του δήμου το σημείο πρόσβασης στο υπό κατασκευή ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού και κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν δυναμικά το σημείο της κινητοποίησης.