421
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου στις δηλώσεις του αφού ψήφισε την Κυριακή | Reuters

Νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη – ήττα για τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2024, 20:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/04/2024, 01:47
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου στις δηλώσεις του αφού ψήφισε την Κυριακή
|Reuters

Νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη – ήττα για τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2024, 20:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/04/2024, 01:47

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν είχε μετατρέψει σε προσωπικό πολιτικό στοίχημα —ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία, ας μην το ξεχνάμε, είχε ξεκινήσει την πολιτική του σταδιοδρομία στη δεκαετία του 1990— το καθεστώς του δέχτηκε καθώς φαίνεται το πρώτο πλήγμα, μια πρώτη ρωγμή στο προφίλ του ανίκητου: Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, εν ενεργεία δήμαρχος και υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, στην τουρκική μητρόπολη, έδειξε από νωρίς να έχει ισχυρό προβάδισμα, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα βάσει μερικής επίσημης καταμέτρησης ψήφων.

Αρχικά, το NTV ανέφερε ότι ο Ιμάμογλου συγκέντρωνε το 49,6% των με σχεδόν το 20% των καταμετρημένων ψήφων, ενώ ο Μουράτ Κουρούμ, ο υποψήφιος από το κυβερνών κόμμα AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά σε εθνικό επίπεδο, είχε 41,6%.

Αργότερα, με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου συγκέντρωνε το 50,12%. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων προεξόφλησε την επικράτησή του —μια νίκη που τον αναδεικνύει πλέον σε νέο αντίπαλο προσωπικά για τον πρόεδρο Ερντογάν, στο πρόσωπό του μπορεί η αντιπολίτευση να συσπειρωθεί και να ονειρευτεί το τέλος του καθεστώτος του «Σουλτάνου». Ο ίδιος ο Ιμάμογλου θριαμβολόγησε ότι η διαφορά του με τον εκλεκτό του Ερντογάν ήταν περισσότερες από ένα εκατ. ψήφοι.

Η αντιπολίτευση, εξάλλου, απολάμβανε από νωρίς ένα προβάδισμα επίσης σε Αγκυρα, Σμύρνη, με βάση πάντα τα πρώτα στοιχεία. Ο δήμαρχος της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς έδειχνε να επανεκλέγεται κερδίζοντας 56,3% των ψήφων έναντι 36,3% του αντιπάλου του, με το 12,4% των ψήφων καταμετρημένο.

«Οι εκλογές έληξαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα και τους (τις) έξι εκατομμύρια κατοίκους χωρίς διακρίσεις», τόνισε λίγο αργότερα μπροστά στους οπαδούς του ο Γιαβάς.

Το κόμμα του Ερντογάν πάντως προηγείται συνολικά στην επικράτεια με 38,65% έναντι της αντιπολίτευσης, που συγκεντρώνει 35,25%.

Ακρως ικανοποιημένος με τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίστηκε ο Ιμάμογλου σε δηλώσεις του λίγη ώρα μετά την ανακοίνωσή τους. Αργά το βράδυ της Κυριακής ήταν πια η ώρα για τον θρίαμβο:

«Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη» δήλωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, για να προσθέσει πως μετά την καταμέτρηση του 96% των ψήφων προηγείται με πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του AKP.

Ακόμα και ο Ερντογάν ομολόγησε την ήττα του. Μιλώντας στην Άγκυρα, σε πλήθος υποστηρικτών του AKP, είπε ότι «η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής».

«Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν ότι έχουμε χάσει ύψος σε όλη τη χώρα. Φυσικά, θα αναλύσουμε τους λόγους αυτής της πτώσης σε τοπικό επίπεδο. Όπου χάνουμε, όπου μένουμε πίσω, θα εντοπίσουμε (…) τους λόγους και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις», υποσχέθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...