391
18 Φεβρουαρίου: πυκνός καπνός αναθρώσκει στο λιμάνι της Τρίπολης – ο πόλεμος, ωστόσο, δεν εμποδίζει τους δύο άνδρες (δεξιά, στο κιόσκι) να χαζεύουν πίνοντας αμέριμνοι το τσάι τους… | REUTERS/Ahmed Elumami

Ο Χαφτάρ βομβάρδισε τουρκικό πλοίο στο λιμάνι της Τρίπολης;

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 19:12
18 Φεβρουαρίου: πυκνός καπνός αναθρώσκει στο λιμάνι της Τρίπολης – ο πόλεμος, ωστόσο, δεν εμποδίζει τους δύο άνδρες (δεξιά, στο κιόσκι) να χαζεύουν πίνοντας αμέριμνοι το τσάι τους…
|REUTERS/Ahmed Elumami

Ο Χαφτάρ βομβάρδισε τουρκικό πλοίο στο λιμάνι της Τρίπολης;

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 19:12

Επίθεση εναντίον πλοίων και εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Τρίπολης εκδηλώθηκε την Τρίτη 18 Ιανουαρίου από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ. Αν και οι σχετικές με τα πλήγματα πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, η πλευρά του Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του επιτέθηκαν σε τουρκικό πλοίο το οποίο ξεφόρτωνε όπλα.

Ωστόσο ο ΟΗΕ μέσω του αρμοδίου για το Λιβυκό αξιωματούχου του, του Γασάν Σαλαμέ, εκτιμά ότι την επίθεση υπέστη γενικώς το λιμάνι και όχι ειδικώς τουρκικό πλοίο. Το βρετανικό πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε ότι πυκνοί καπνοί κάλυψαν όλο το λιμάνι.

Οι ίδιοι οι λιμενικοί, δηλαδή άνδρες των δυνάμεων του «αναγνωρισμένου πρωθυπουργού της Τρίπολης» Σαράζ, είπαν ότι επλήγη μόνο μία αποθήκη. Παρά ταύτα ανακοίνωσαν την εκκένωση των πλοίων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα ελλιμενισμένα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τάνκερ.

«Η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει εύθραυστη από πλευράς εκεχειρίας», είπε ο Σαλαμέ στον Τύπο, «όμως η πολιτική διαδικασία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να κινηθεί προς τα εμπρός».

Ακόμη ένα στιγμιότυπο από τον βομβαρδισμό του λιμανιοού της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ (REUTERS/Ahmed Elumami

Μέλη φυλών και άλλες οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει με τον Χαφτάρ απέκλεισαν πριν από έναν μήνα μεγάλα λιμάνια στην Ανατολική Λιβύη, όπως και τις πετρελαιοπηγές του Νότου όπου κατάφεραν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Ο Σαλαμέ ανέφερε ότι έχει ήδη μιλήσει με ορισμένους από τους ηγέτες των φυλών ώστε να ακούσει τους όρους που θέτουν προκειμένου να τερματίσουν τον αποκλεισμό. Επί τη ευκαιρία, κάλεσε όλες τις χώρες να βοηθήσουν τον ΟΗΕ στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων: «Οποιος μπορεί να βοηθήσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων είναι καλοδεχούμενος. Αν αυτό γίνει από τους Ευρωπαίους ή από άλλους, εγώ δεν έχω πρόβλημα. Αλλιώς ο εμφύλιος δεν θα σταματήσει…»

Ο Σαλαμέ απηύθυνε την έκκληση αυτή καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξε την περασμένη Δευτέρα σε συμφωνία για την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη θάλασσα της Λιβύης με σκοπό να εμποδιστεί η παράδοση όπλων στη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η επιχείρηση δεν θα ενθαρρύνει τη διέλευση μεταναστών.

Στη Γενεύη, οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη ξεκίνησαν την Τρίτη μια νέα σειρά έμμεσων στρατιωτικών συνομιλιών. «Εκείνοι που νομίζουν ότι μία και μοναδική συνάντηση θα διευθετήσει όλα τα προβλήματα είναι αφελείς», εκτίμησε ο Σαλαμέ, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται πολλές εβδομάδες συζητήσεων προκειμένου να «φθάσουμε σε μια λύση». Ο «πολιτικός διάλογος» αναμένεται να ξεκινήσει στην ελβετική πόλη στις 26 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...