455
Ο Μαδούρο φαίνεται να θέλει να εξασφαλίσει τον χρυσό του | Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Καταγγελία ότι ο Μαδούρο φυγάδευσε 20 τόνους χρυσού στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 17:25
Ο Μαδούρο φαίνεται να θέλει να εξασφαλίσει τον χρυσό του
|Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Καταγγελία ότι ο Μαδούρο φυγάδευσε 20 τόνους χρυσού στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 17:25

Ενω η Βενεζουέλα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Χοσέ Γκέρα, κατήγγειλε ότι την Τρίτη, ρωσικό Boeing 777 βρέθηκε στο Καράκας για να φορτώσει 20 τόνους χρυσού από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας, Σιμόν Ζέρπα, απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του Bloomberg, ενώ διέψευσε τα περί αεροσκάφους τουρκο-ρωσικής ταξιδιωτικής εταιρείας προερχόμενου από τη Μόσχα στο διεθνές αεροδρόμιο Σιμόν Μπολίβαρ του Καράκας.

Την απάντηση του Ζέρπα πάντως διαψεύδει ιστοσελίδα της Βενεζουέλας που δημοσίευσε στοιχεία πτήσης αεροσκάφους Boeing της εταιρείας Nordwind Airlines από το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας με προορισμό το Καράκας.

Από την άλλη, τον ισχυρισμό του βενεζουελάνου βουλευτή διέψευσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ο οποίος δήλωσε: «δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλά, είναι μάλλον fake news».

Η Ρωσία πάντως είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί στο πλευρό του Μαδούρο, στον οποίο άλλωστε χορηγήσει δάνεια και πιστωτικές γραμμές ύψους τουλάχιστον 17 δισ. δολαρίων από το 2006. Αυτός, σύμφωνα με πολλούς, είναι και ο πραγματικός λόγος που πλέον αγωνιά για το μέλλον του, καθώς φοβάται ότι σε περίπτωση ανατροπής του ενδέχεται να μην επιστραφεί μεγάλο μέρος των δανείων της.

Με φόντο τα παραπάνω σημειώνεται ότι και η Τουρκία συνεχίζει κανονικά τις πτήσεις των αερογραμμών της προς το Καράκας γεγονός που έχει τραβήξει την προσοχή των Αμερικανών, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο της εξαγωγής χρυσού από τη Βενεζουέλα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μερικοί (τόνοι) χρυσού ενδέχεται να αποστέλλονται προς το Ιράν κατά παράβαση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το Reuters από το φετινό Ιανουάριο μέχρι το Μάιο στα τουρκικά διυλιστήρια έχει φτάσει από το Καράκας πετρέλαιος αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Το περίεργο είναι όμως ότι δεν έχουν καταγραφεί οι αντίστοιχες εξαγωγές χρυσού προς την Βενεζουέλα.

Προ ημερών άλλωστε, η Τράπεζα της Αγγλίας απέρριψε το αίτημα του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο για απόσυρση χρυσού από τα θησαυροφυλάκιά της, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές.

Οπως αναφέρεται, η συνολική αξία του εν λόγω χρυσού -με βάση την τρέχουσα αξία, στα περίπου 1.300 δολάρια ανά ουγγιά- υπολογίζεται σε 1,2 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...