411
Η βασίλισσα Σοφία με τον Ντομίνγκο στη Νέα Υόρκη το 2018 | Getty Images / CreativeProtagon

Ισπανία: Η βασίλισσα Σοφία στο πλευρό του ατιμασμένου Πλάθιντο Ντομίνγκο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2022, 13:45
Η βασίλισσα Σοφία με τον Ντομίνγκο στη Νέα Υόρκη το 2018
|Getty Images / CreativeProtagon

Ισπανία: Η βασίλισσα Σοφία στο πλευρό του ατιμασμένου Πλάθιντο Ντομίνγκο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2022, 13:45

Τον Αύγουστο του 2019, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο δέχθηκε μια σειρά από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εννέα γυναικών, συναδέλφων του, σε βάθος τριών δεκαετιών, όπως αποκάλυπτε το σχετικό ρεπορτάζ του Associated Press. Εναν χρόνο αργότερα, στην πρώτη μεγάλη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Repubblica, ο διάσημος ισπανός τενόρος υποστήριξε ότι «οι λέξεις “κακοποίηση” και “παρενόχληση” δεν υπάρχουν στο προσωπικό μου λεξιλόγιο».

Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο η τοπική κυβέρνηση της Εστρεμαδούρα απαγόρευσε την εμφάνισή του σε ένα τοπικό φεστιβάλ. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, η 83χρονη βασίλισσα Σοφία, σύζυγος του πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος Α’,  και μητέρα του βασιλιά Φιλίππου παρευρέθη το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιανουαρίου σε μια συναυλία στο Auditorio Nacional de Música στη Μαδρίτη, σε μια προφανή εκδήλωση υποστήριξης προς τον τραγουδιστή της όπερας.

Η συναυλία –για τη στήριξη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, της οποίας η Σοφία είναι προστάτις– ήταν η τρίτη δημόσια εμφάνιση του Πλάθιντο Ντομίνγκο στην Ισπανία από το 2019 που προέκυψαν κατηγορίες από συναδέλφους του ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά. Τον Ιούνιο του 2020 έλαβε μέρος σε ένα γκαλά στον ίδιο χώρο για την ενίσχυση του Ερυθρού Σταυρού.

Ο 80χρονος τραγουδιστής, πρώην μέλος των Τριών Τενόρων, με τους Λουτσιάνο Παβαρότι και Χοσέ Καρέρας, κατηγορήθηκε ότι φιλούσε και χάιδευε γυναίκες με τη βία για περισσότερα από 30 χρόνια.

Αρχικά ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι αποδέχεται «πλήρως την ευθύνη», πράγμα το οποίο η ισπανική κυβέρνηση ερμήνευσε ως παραδοχή ενοχής και του απαγόρευσε να εμφανιστεί σε εκδηλώσεις, χρηματοδοτούμενες από το κράτος. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2020 ο τενόρος δήλωσε: «Δεν έχω συμπεριφερθεί ποτέ επιθετικά, σε κανέναν».

Τον Μάρτιο του 2020, όμως, μια έρευνα που πραγματοποίησε η Οπερα του Λος Αντζελες, όπου ο Πλάθιντο Ντομίνγκο ήταν γενικός διευθυντής μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δέκα κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά μεταξύ 1986 και 2019 ήταν αξιόπιστες. Και ανέφερε ότι μερικές από τις γυναίκες περιέγραψαν σημαντικό τραύμα.

Μια ξεχωριστή έρευνα από την Αμερικανική Ενωση Μουσικών Καλλιτεχνών διαπίστωσε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι ο Ντομίνγκο είχε εμπλακεί σε «ακατάλληλη δραστηριότητα που κυμαινόταν από φλερτ έως σεξουαλικές προσβολές».

Επειτα από αυτές τις έρευνες, ο ισπανός τενόρος μπήκε στη μαύρη λίστα από πολλές Οπερες και έκτοτε δεν του έχει επιτραπεί να εργαστεί στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το πρόγραμμά του είναι φορτωμένο, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συναυλίες στο Θέατρο Μπαλσόι στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα και στη Salle Gaveau στο Παρίσι τον Φεβρουάριο, όπως μεταδίδει από τη Μαδρίτη ο ανταποκριτής των Times Τσάρλι Ντέβερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...