429
|

Η άγρια ομορφιά του Alexander McQueen

Γιώτα Παναγιώτου Γιώτα Παναγιώτου 1 Νοεμβρίου 2014, 00:04

Η άγρια ομορφιά του Alexander McQueen

Γιώτα Παναγιώτου Γιώτα Παναγιώτου 1 Νοεμβρίου 2014, 00:04

Η πιο συναρπαστική επίσκεψη που θα πρέπει να κάνει κανείς σε περίπτωση που βρεθεί στο Λονδίνο, μεταξύ 14 Μαρτίου και 19 Ιουλίου του 2015, είναι στο μουσείο Victoria and Albert στο οποίο θα εκτίθεται η ρετροσπεκτίβα της δουλειάς του αδικοχαμένου Alexander McQueen.

H συγκεκριμένη έκθεση σημείωσε τεράστια επιτυχία στο φημισμένο Μetropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Έχοντας τον τρανταχτό τίτλο «Savage Beauty» το 2011, κατατάχτηκε στην κορυφαία δεκάδα των εκθέσεων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, στα χρονικά λειτουργίας του μουσείου. Κι επειδή, παρόλο τον ξαφνικό χαμό του που συγκλόνισε τον «πλανήτη μόδα», ο Alexander Mc Queen παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να μετακομίσουν το concept στη βρετανική πρωτεύουσα, για την οποία ο σχεδιαστής είχε δηλώσει παλιότερα ότι αποτελούσε όχι απλά τον τόπο που μεγάλωσε, αλλά την ίδια του την καρδιά, το μέρος που αντλούσε την έμπνευση για τις εκκεντρικές δημιουργίες του.

Το εκπληκτικό αφιέρωμα, στο «καταραμένο παιδί» του fashion design, αυτή τη φορά όμως θα είναι εμπλουτισμένο. Οι εκπρόσωποι του «χρυσού» οίκου δηλώνουν ότι πρόκειται περισσότερο για μεγαλοπρεπές θέαμα παρά για έκθεση, καθώς το μουσείο Victoria and Albert είχε φιλοξενήσει παρουσιάσεις του σχεδιαστή όταν αυτός ήταν ακόμη εν ζωή και αποτελούσε τον χώρο που ο ατίθασος Mc Queen επισκεπτόταν συχνά, για να μελετήσει και να καταστρώσει τα ταξίδια του στο όνειρο.

Πάνω από 30 κομμάτια θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα της αρχικής έκθεσης, τα οποία τότε είχε σταθεί αδύνατον να μεταφερθούν στη Νέα Υόρκη. Η περιπλάνηση στα μονοπάτια της μόδας θα ξεκινά με δημιουργίες από την αρχή της καριέρας του το 1992 και θα ολοκληρώνεται με την τελευταία του δουλειά την κολεξιόν του 2010, που έμεινε μισοτελειωμένη λόγω της αυτοκτονίας του και αποτελεί την πιο άρτια καλλιτεχνικά δουλειά του. Η εικαστική έκπληξη βρίσκεται στο γεγονός ότι η παρουσίαση δε θα είναι στατική, αλλά θα μιμείται μια κανονική επίδειξη μόδας, αναπαριστώντας όσο το δυνατόν πιο πιστά τη φαντασία του εκκεντρικού Alexander (Lee για τους φίλους του). Με τη βοήθεια βασικών συνεργατών του οίκου McQueen, συμπεριλαμβανομένων των Shaun Leane και Philip Treacy, οι παραμυθένιες δημιουργίες θα παρουσιαστούν σε χώρο που θα διανθίζεται με πλάνα από όλα σχεδόν τα shows, ειδικά διαμορφωμένο ώστε να έχει διπλάσιο από το αναμενόμενο ύψος.

«Η Savage Beauty είναι μία γιορτή προς τιμή του πιο δημιουργικού σχεδιαστή της εποχής μας» δήλωσε η Sarah Burton, creative director του οίκου Alexander McQueen, στη Vogue. Κι έτσι είναι. Ο καλλιτέχνης, με την οργιώδη φαντασία και το αστείρευτο ταλέντο, ξεπέρασε κάθε όριο. Και σαν κομήτης, αφού διέγραψε μια σύντομη πυρακτωμένη τροχιά στη ζωή, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο πάνθεον των προσωπικοτήτων που άλλαξαν την πορεία της Μόδας. Για πάντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News