366
Κοπάδι καρχαριών της Καραϊβικής: αν η κοκαΐνη μπει ανάμεσά τους, θα αλληλοεξοντωθούν κατά τα πρότυπα του ανθρώπου | Shutterstock

«Κοκαϊνομανείς» και οι κανονικοί καρχαρίες στη Φλόριντα!

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2023, 18:37
Κοπάδι καρχαριών της Καραϊβικής: αν η κοκαΐνη μπει ανάμεσά τους, θα αλληλοεξοντωθούν κατά τα πρότυπα του ανθρώπου
|Shutterstock

«Κοκαϊνομανείς» και οι κανονικοί καρχαρίες στη Φλόριντα!

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2023, 18:37

Επιθετικά και αδηφάγα ψάρια οι καρχαρίες, πληρούν τις βασικές νόρμες του αρπακτικού τύπου «Scarface» («Σημαδεμένος»), δηλαδή του είδους του κακοποιού που ενδημεί στην Πολιτεία της Φλόριντα και αποθεώνεται από το Χόλιγουντ μέσω δημοφιλών ηθοποιών όπως ο Αλ Πατσίνο – εξάλλου πώς αλλιώς οι καρχαρίες θα καταντούσαν ακόμη και στην ελληνική γλώσσα συνώνυμα του μπίζνεσμαν (γενικές επιχειρήσεις) που δεν διστάζει να εξοντώσει τους πιο αδύναμους ανταγωνιστές του με σκοπό να μονοπωλήσει την αγορά;

Οπότε ουδείς εκπλήσσεται υπερβολικά με την είδηση ότι οι κανονικοί καρχαρίες, των θαλασσών και ιδίως της Καραϊβικής, είναι κοκαϊνομανείς. Πώς προέκυψε η ιστορία; Από επιστημονικές παρατηρήσεις. Μάλιστα. Η έρευνα μερικών βιολόγων και περιβαλλοντιστών για εκπομπή του Discovery Channel κατέδειξε ότι στα ανοιχτά της Φλόριντα οι έμποροι ναρκωτικών αναγκάζονται λόγω της επιτήρησης των λιμενικών αρχών να ποντίζουν φορτία κοκαΐνης, έτσι τα συγκεκριμένα ψάρια μαστουρώνουν σε βαθμό εθισμού. Το θέμα πρoέβαλε η Repubblica.

Η κοκαΐνη δεν είναι οπιούχο, δεν καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αντιθέτως, το διεγείρει. Και για αυτόν τον λόγο κάνει θραύση σε οργιώδη πάρτι πλουσίων, κ.λπ. Οι επιστήμονες είδαν και τα ψάρια να κάνουν τρελά πράγματα, να κολυμπούν σε κύκλους ή με ζιγκ-ζαγκ, να πλησιάζουν ανθρώπους –τους οποίους υπό κανονικές συνθήκες φοβούνται και αποφεύγουν–, ακόμα και να επιτίθενται σε ανύπαρκτα θηράματα, συμπεριφερόμενα λες και είχαν παραισθήσεις.

Βέβαια, το φαινόμενο της μόλυνσης των νερών με ναρκωτικές ουσίες δεν αφορά ολόκληρο τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, παρά μόνο τα νερά κοντά στη Φλόριντα. Οι επιστήμονες Τρέισι Φανάρα και Τομ Χιρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θαλάσσια πανίδα όχι μόνο προσλαμβάνει την κοκαΐνη, αλλά εθίζεται και στα συστατικά της. Είπαν ότι παρατήρησαν έναν σφυροκέφαλο καρχαρία να πλησιάζει δύτες, κάτι εντελώς αντίθετο με το συνηθισμένο στυλ του. Υπέθεσαν ότι η «κόκα» τον είχε κάνει ατρόμητο.

Το δίδυμο των επιστημόνων έκανε και ένα πείραμα: πέταξε στο νερό πακέτα άδεια, χωρίς κοκαΐνη ασφαλώς, και είδε ότι αμέσως χίμηξαν επάνω τους οι καρχαρίες. Το δόλωμα απέδειξε ότι τα ψάρια έχουν αναπτύξει πραγματικό εθισμό. Οπωσδήποτε οι δύο επιστήμονες κρατούν και μία πισινή: λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, λήψη δειγμάτων αίματος από τα ψάρια, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τον βαθμό του εθισμού. Από τη δική τους σκοπιά, πάντως, αντιμετωπίζουν την κοκαΐνη σαν «άλλον έναν ρύπο που απειλεί το ωκεάνιο οικοσύστημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...