787
Ο Ντούντα με την σύζυγό του, Αγκαθα, και την κόρη του, Κίνγκα | Reuters

Κίνγκα Ντούντα, η «Ιβάνκα της Πολωνίας»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2020, 08:40
Ο Ντούντα με την σύζυγό του, Αγκαθα, και την κόρη του, Κίνγκα
|Reuters

Κίνγκα Ντούντα, η «Ιβάνκα της Πολωνίας»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2020, 08:40

Στα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να πατάει (γερά) ο Αντρέι Ντούντα.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Πολωνίας (υποψήφιος του υπερσυντηρητικού, δεξιού κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης -PiS) ίδρωσε, αλλά τελικά τα κατάφερε να επικρατήσει του δημοφιλούς δημάρχου της Βαρσοβίας, Ράφαλ Τρζασκόφσκι, ο οποίος κατέβηκε με την φιλοευρωπαϊκή, φιλελεύθερη κεντροδεξιά της Πλατφόρμας Πολιτών.

Η διαφορά τους ήταν οριακή (51,2% έναντι 48,8%), αλλά αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η εμπρηστική ρητορική που χρησιμοποίησε συχνά ο Ντούντα προκειμένου να υπερκεράσει εκλογικά τον αντίπαλό του.

Ο Ντούντα και άλλα στελέχη του PiS καταφέρθηκαν επανειλημμένα εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Μετά τους «κακούς μετανάστες» στις προηγούμενες εκλογές του 2016, τώρα ο εχθρός ήταν «η ιδεολογία των LGBT» (των ομοφυλοφίλων) την οποία ο Ντούντα χαρακτήρισε «νεο-μπολσεβικισμό πιο επικίνδυνο και από τον κομμουνισμό» με το κόμμα του να υποστηρίζει πως τα δικαίωματά τους «απειλούν την πολωνική ταυτότητα».

Αντίθετα, ο Τρζασκόφσκι, ως δήμαρχος της Βαρσοβίας, υπέγραψε μια δήλωση ανεκτικότητας για ΛΟΑΤΚΙ άτομα προκαλώντας αντιδράσεις με τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια να αναφέρουν στα ρεπορτάζ τους: «Ο Τρζασκόφσκι πολεμάει τους Καθολικούς και τον Καθολικισμό» ή «Ο Τρζασκόφσκι είναι υπέρ των LGBT».

Όλα αυτά δημιούργησαν μια άσχημη εικόνα για τον Ντούντα, ακόμη και μεταξύ των ίδιων του των ψηφοφόρων.

Το επιτελείο του το κατάλαβε, έστω και καθυστερημένα, και έσπευσε να διορθώσει τις όποιες επικοινωνιακές «ανορθογραφίες» και τα λεκτικά του ατοπήματα.

Πώς;

Με αμερικανική συνταγή: Όπως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίπλα του την κόρη του προκειμένου να «γλυκαίνει» με την παρουσία και τις δηλώσεις της την εικόνα του, έτσι και ο Ντούντα βρήκε το δικό του «πυρηνικό» επικοινωνιακό όπλο στο πρόσωπο της μονάκριβης κόρης του.

Η κόρη του προέδρου, η 25χρονη Κίνγκα, απούσα από την προεκλογική εκστρατεία ως τις τελευταίες της ημέρες, επιστρατεύτηκε άρον άρον από τους επικοινωνιολόγους του Ντούντα, προκειμένου να κάνουν τον πρόεδρο… πιο ανθρώπινο στα μάτια των (ελαφρώς οργισμένων) ψηφοφόρων του.

Η νεαρή δικηγόρος, με σπουδές στην Μεγαλη Βρετανία, βγήκε μπροστά προτιμώντας έναν συμφιλιωτικό τόνο.

«Ανεξαρτήτως των πεποιθήσεών μας, του χρώματος του δέρματός μας, των απόψεών μας, του ποιον υποστηρίζουμε ή ποιον αγαπάμε, όλοι μας είμαστε ίσοι και αξίζουμε σεβασμό. Σε κανέναν δεν αξίζει να γίνεται αντικείμενο μίσους. Πρέπει να μάθουμε να εκτιμάμε ο ένας τον άλλο», τόνισε μιλώντας στα πλήθη που ζητωκραύγαζαν τον πατέρα της για την επανεκλογή του.

Ο τόνος της Κίνγκα – σε ευθεία αντίθεση με τον γενικό τόνο της προεκλογικής εκστρατείας, την οποία Πολωνοί σχολιαστές και αναλυτές παρομοίασαν με «βίαιο αγώνα κατς» – έδωσε το έναυσμα για μια σειρά από κατευναστικές δηλώσεις από τον πατέρα της.

«Θέλω να σφίξουμε ξανά τα χέρια και όλοι οι συμπατριώτες μας να δουν τη χειρονομία μας αυτή, ώστε τα πνεύματα να ηρεμήσουν, διότι είχαν εξαφθεί υπερβολικά σε κάποιες περιπτώσεις», είπε ο Ντούντα, προσκαλώντας τον πολιτικό του αντίπαλο στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου «να τα ξαναβρούν» -πόσο μεγάθυμος, αλήθεια, είναι κάποιος όταν νικάει σε μια αναμέτρηση…

Η «Ιβάνκα της Πολωνίας», όπως την αποκαλούν πολλά διεθνή ΜΜΕ, έκανε την δουλειά της και πλέον μπορεί να αναπαυθεί στις δάφνες της και να αφήσει τον Αντρέι Ντούντα να χαράξει την (φιλοαμερικανική) πολιτική του για τρία ακόμη χρόνια, έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, διασφαλίζοντας τη συνεχιζόμενη ηγεμονία του κόμματος που κυβερνά την Πολωνία από το 2015.

Πολωνία, η καλύτερη φίλη των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Γιατί η αλήθεια είναι πως η Πολωνία το τελευταίο διάστημα συντονίζεται ολοένα περισσότερο με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο Ντούντα ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που πριν ένα μήνα επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο μετά την πανδημία του κορονοϊού και τις απαγορεύσεις μετακινήσεων.

Και δεν πήγε εκεί απλά για μια…επισκεψούλα, αλλά για να δηλώσει πως είναι πιστός οπαδός της τραμπικής ρητορικής και διαλεκτικής… ψυχή τε και σώματι.

Γι’ αυτό και μετά την συνάντησή τους, ο Τραμπ δήλωσε ότι προσβλέπει στην υπογραφή μιας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Βαρσοβία.

«Πέρυσι, υπογράψαμε δύο κοινές διακηρύξεις για την αύξηση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας και ανυπομονούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας», δήλωσε ο Τραμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πολωνό πρόεδρο στον κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο.

Μια τέτοια συμφωνία θα έφερνε περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία, ενισχύοντας την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ και ενεργώντας ως ένα επιπλέον αντίβαρο κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

«Νομίζω ότι αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Ντούντα χαιρέτισε τη νέα συμφωνία ως πολύ σημαντική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ειδικότερα για την ασφάλεια της Πολωνίας.

Είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να σταλούν στην Πολωνία περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα από ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.

«Σήμερα εισερχόμαστε σε ένα άλλο στάδιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, συγκεκριμένα υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω αύξησης του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας», δήλωσε.

Σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσφέρουν 2.000 στρατιώτες στην Πολωνία, 1.000 περισσότερους από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί τον Ιούνιο του 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...