521
Αδειασαν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ της Σαγκάης | EPA /ALEX PLAVEVSKI

Κίνα: Αδειασαν τα ράφια λόγω του σκληρού lockdown

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 20:59
Αδειασαν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ της Σαγκάης
|EPA /ALEX PLAVEVSKI

Κίνα: Αδειασαν τα ράφια λόγω του σκληρού lockdown

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 20:59

Μία εβδομάδα έχει περάσει από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα καθολικά lockdowns στη Σαγκάη, καθώς η πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων ανέφερε 20.000 νέα κρούσματα από την 1η Μαρτίου.

Και μπορεί σε εμάς να φαίνονται ελάχιστα, όμως για τη Σαγκάη, είναι περισσότερα από όσα είχε καταγράψει συνολικά από την αρχή της πανδημίας, καθώς ολόκληρη η Κίνα ακολουθεί τη στρατηγική του μηδενικού κρούσματος, όπως αναφέρει το BBC.

Οι αξιωματούχοι της κοσμοπολίτικης οικονομικής πρωτεύουσας στης Κίνας, είχαν προσπαθήσει να διατηρήσουν την πόλη λειτουργική, περιορίζοντας το lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές ή κτίρια. Την Κυριακή, όμως, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι η Σαγκάη σπάει στα δύο και το ανατολικό τμήμα της πόλης θα έχει τις πρώτες τέσσερις ημέρες καθολικό lockdown, και ακολούθως άλλες τέσσερις μέρες το δυτικό.

Στις αρχές της εβδομάδας, μάλιστα, κυκλοφόρησαν φήμες περί παράτασης του lockdown για αρκετές ημέρες στο ανατολικό τμήμα της πόλης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να συνωστιστούν στα σούπερ μάρκετ, με τον φόβο ότι θα ξεμείνουν από είδη πρώτης ανάγκης. Ακολούθησαν διαψεύσεις των αρμοδίων ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι κάτοικοι στο δυτικό τμήμα της πόλης ενημερώθηκαν από τους διαχειριστές στις επιτροπές των συγκροτημάτων κατοικιών, ότι δεν θα τους επιτρέψουν να βγουν από τα σπίτια τους τις επόμενες επτά ημέρες!

Αδειάζουν τα ψυγεία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά στη Σαγκάη, EPA/ALEX PLAVEVSKI
Καραντίνα στο… γραφείο και το γυμναστήριο

Πριν από την έναρξη του lockdown, τη Δευτέρα, περισσότεροι από 20.000 υπάλληλοι που εργάζονται σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, διατάχθηκαν να παραμείνουν στα γραφεία τους, ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος. Γι’ αυτό και κάποιες εταιρίες προμήθευσαν τους εργαζομένους με… υπνόσακους!

Σε κάποιες περιπτώσεις η εφαρμογή του lockdown ήταν τόσο άμεση, που οι πολίτες δεν πρόλαβαν καν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας γυναίκας, η οποία αποκλείστηκε στο γυμναστήριο. Επί τέσσερις ημέρες αυτή και 12 ακόμη άτομα παρέμειναν εκεί και κοιμόντουσαν στα στρώματα της γιόγκα…

Σχεδόν άδεια και τα ράφια από τα έτοιμα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ της Σαγκάης, EPA/ALEX PLAVEVSKI
Τα lockdowns ροκάνισαν το κινεζικό ΑΕΠ

Λίγο πριν και λίγο μετά την περίοδο των Χριστουγέννων, το μπλοκάρισμα των αλυσίδων εφοδιασμού ακύρωσε τις συμφωνίες με ξένους αγοραστές – κυρίως από τις ΗΠΑ –  και στοίχισε στους Κινέζους σε συνάλλαγμα.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι το αντικορονοϊκό πρότζεκτ περί «μηδενικής ανοχής» ήταν πολύ ακριβό και για την εσωτερική οικονομική δραστηριότητα. Για την ακρίβεια, τα σκληρά lockdowns κοστολογήθηκαν περί τα 42 δισ. ευρώ τον μήνα, ένα ασύλληπτο ποσό που αντιστοιχεί στο 3,1% του κινεζικού ΑΕΠ όπως λένε οικονομολόγοι του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα για την κινεζική οικονομία αν είχε επιβληθεί αυστηρότερο lockdown στη Σαγκάη, αφού τότε το ΑΕΠ της Κίνας θα είχε μειωθεί κατά 4%. Στη Σαγκάη η οικονομική δραστηριότητα έπεσε ήδη 40%.

Είναι βέβαιο ότι η επιβολή παρόμοιων μέτρων σε άλλες πόλεις θα επιδεινώσει την κατάσταση στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση. Οι αναλυτές εκφράζουν τη γνώμη ότι η επιδημία της μετάλλαξης Ομικρον έχει ήδη μειώσει σημαντικά την κινητικότητα της Κίνας, και συγκρίνουν την κατάσταση με εκείνη των αρχών του 2020, όταν είχε εκδηλωθεί το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...