360
Δασοπυροσβέστες σε μία από τις μεγάλες φωτιές στην Αλμπέρτα, τον Ιούνιο του 2023 | EPA/ALBERTA WILDFIRE HANDOUT

Καναδάς: Πρόβλεψη για ένα ακόμα καταστροφικό καλοκαίρι με πυρκαγιές

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 15:21
Δασοπυροσβέστες σε μία από τις μεγάλες φωτιές στην Αλμπέρτα, τον Ιούνιο του 2023
|EPA/ALBERTA WILDFIRE HANDOUT

Καναδάς: Πρόβλεψη για ένα ακόμα καταστροφικό καλοκαίρι με πυρκαγιές

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 15:21

Ο Καναδάς κινδυνεύει με άλλη μια καταστροφική περίοδο πυρκαγιών, προειδοποίησε η κυβέρνηση, προβλέποντας υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες, την άνοιξη και το καλοκαίρι σε μεγάλο μέρος της χώρας, οι οποίες ενισχύονται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Πέρυσι, ο Καναδάς πέρασε τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών όλων των εποχών, με περισσότερες από 6.600 πυρκαγιές να καίνε 150 εκατ. στρέμματα, μια έκταση περίπου επταπλάσια του ετήσιου μέσου όρου.

Οκτώ πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες, ενώ 230.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Τον φετινό χειμώνα η χώρα βίωσε θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό και εκτεταμένη ξηρασία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα ακόμη επικίνδυνο καλοκαίρι.

«Οι τάσεις της θερμοκρασίας είναι πολύ ανησυχητικές. Με τη ζέστη και την ξηρασία σε ολόκληρη τη χώρα, μπορούμε να περιμένουμε ότι η περίοδος των πυρκαγιών θα ξεκινήσει νωρίτερα και θα τελειώσει αργότερα και ενδεχομένως θα είναι πιο καταστροφική», δήλωσε ο Χαρτζίτ Σατζάν, υπουργός Ετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι υπουργοί προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών, της ξηρασίας και των καυσώνων.

«Οι πυρκαγιές ανέκαθεν εκδηλώνονταν σε ολόκληρο τον Καναδά. Αυτό που είναι καινούργιο, είναι η συχνότητα και η έντασή τους», δήλωσε ο Τζόναθαν Γουίλκινσον, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. «Η επιστήμη είναι σαφής. Η βασική αιτία είναι η κλιματική αλλαγή».

Η κυβέρνηση διαθέτει 187 εκατ. δολάρια σε διάστημα πέντε ετών ενώ άλλα τόσα διαθέτουν και οι περιφέρειες του Καναδά, για τη χρηματοδότηση νέου εξοπλισμού, και έχει επίσης δεσμευτεί να εκπαιδεύσει επιπλέον 1.000 πυροσβέστες στην περιφέρεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πέρυσι, 5.500 πυροσβέστες από άλλες χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Ισπανία, επιχείρησαν στις καναδικές πυρκαγιές, καθώς και 2.135 μέλη των καναδικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών, έφτασαν το ύψος των 2,26 δισ. δολαρίων το 2023, σύμφωνα με κυβερνητική ανάλυση.

Η κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας προειδοποίησε σε ξεχωριστή ενημέρωση, ότι το χιόνι στην περιοχή βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1970, στο 63% του κανονικού έναντι 88% του κανονικού την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Συνήθως η ξηρασία και οι πυρκαγιές συμβαδίζουν», δήλωσε ο Τζόναθαν Μπόιντ, υδρολόγος στην περιφέρεια. «Θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αυτή την άνοιξη», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...