741
Ο Πάνος Καμμένος με τον υπουργό Αμυνας της Ρουμανίας μπροστά στο τιμητικό άγημα λίγο πριν την έναρξη της συνάντησής τους στο Βουκουρέστι | Γραφείο Τύπου ΥΕΘΑ

Καμμένος: Ομηροι των Τούρκων οι δύο αξιωματικοί

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 15:18
Ο Πάνος Καμμένος με τον υπουργό Αμυνας της Ρουμανίας μπροστά στο τιμητικό άγημα λίγο πριν την έναρξη της συνάντησής τους στο Βουκουρέστι
|Γραφείο Τύπου ΥΕΘΑ

Καμμένος: Ομηροι των Τούρκων οι δύο αξιωματικοί

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 15:18

Ο Πάνος Καμμένος ξέχασε τη φρασεολογία περί «συνήθους επεισοδίου», που χρησιμοποίησε ο ίδιος  ο Πρωθυπουργός (και κυβερνητικός του εταίρος) από το βήμα της Βουλής για το ζήτημα των δύο προφυλακισμένων ελλήνων στρατιωτικών την Αδριανούπολη, όπως και τα… «μη μείζον» του Νίκου Φίλη, χαρακτηρίζοντας ως ομηρεία την κράτηση των δύο αξιωματικών από τους Τούρκους.

«Δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες», είχε πει την Πέμπτη στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι ανεύθυνο και επιπόλαιο, από την πλευρά του, να τον εγκαλεί γι’ αυτό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον ρουμάνο ομόλογό του, Μίχαϊ Φίφορ, στο Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη (φωτογραφίες κάτω), ο κ. Καμμένος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των δύο στρατιωτικών που παραμένουν για ένατη ημέρα στις τουρκικές φυλακές, ζητώντας δημοσίως τη μεσολάβηση του ρουμάνου υπουργού με σκοπό την απελευθέρωσή τους.

11_big12_big

«Ενημέρωσα τον υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας για το περιστατικό που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές, έχουμε δύο έλληνες ομήρους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του ρουμάνου υπουργού Άμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των νατοϊκών, ευρωπαίων και ελλήνων στρατιωτικών», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Η αναφορά του κ. Καμμένου σε «ομήρους» προκάλεσε την αντίδραση της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη, που σχολίασε δηκτικά: «Μία ημέρα αφότου ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών ‘σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο’ για να δικαιολογήσει την επιλογή του να μην επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τους έλληνες αξιωματικούς ‘ομήρους’ του τουρκικού κράτους»

Η λέξη «όμηρος», όμως, παραπέμπει πάντα σε ανταλλάγματα, σημείωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός «οφείλει σήμερα κιόλας να ενημερώσει τους Έλληνες τι ακριβώς συμβαίνει με τους δύο στρατιωτικούς που έχουν προφυλακισθεί σε τουρκικές φυλακές και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστρέψει στην πατρίδα μας και τις οικογένειές τους».

Απαντώντας στις δηλώσεις Σπυράκη, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας ότι «όσο επιστρατεύει τα εθνικά θέματα για την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, δεν λειτουργεί ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά στην ίδια τη χώρα και υπονομεύει τις διαρκείς διπλωματικές προσπάθειες για την επιστροφή των δύο ελλήνων αξιωματικών».

«Αντιλαμβανόμαστε και την άβολη θέση στην οποία έφθασε η κυρία Σπυράκη και η ΝΔ μετά το χθεσινό Βατερλό, αφού κατέρρευσε η προσπάθειά της να δημιουργήσει αντιπερισπασμό για το σκάνδαλο Novartis και την ανάγκη της να αλλάξει την ατζέντα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές και όπως ειρωνικά συμπλήρωναν,  εν αναμονή της τρίτης κατά σειρά on camera δήλωσης της για το ίδιο θέμα μέσα σε μία ημέρα,  «αναρωτιόμαστε αν η ανευθυνότητα χρεώνει υπερωρίες».

Στη δήλωσή του ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από τη ρουμανική πρωτεύουσα.

«Η Ρουμανία και η Ελλάδα έχουν αποδείξει ιστορικά ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από εδώ, από το Βουκουρέστι», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Η Ρουμανία και η Ελλάδα έχουν άριστη και ιστορική σχέση σε όλους τους τομείς, η οποία δεν βασίζεται μόνον στις κοινές εμπειρίες και φιλοδοξίες των λαών μας, αλλά και στη σταθερή και κοινή δέσμευση να αντιμετωπιστούν από κοινού οι σύγχρονες και μελλοντικές προκλήσεις της περιοχής μας από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τα τελευταία χρόνια, η σχέση μας έχει ισχυροποιηθεί μέσω της στενής συνεργασίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας, η Ελλάδα και η Ρουμανία χαίρουν προνομιακών και κοινώς επωφελών σχέσεων, οι οποίες έχουν παγιωθεί μέσω πληθώρας διμερών και πολυεθνικών δραστηριοτήτων και μέσω της κοινής μας συμμετοχής σε αποστολές και επιχειρήσεις, οι οποίες συνδέουν το στρατιωτικό μας προσωπικό κατά γόνιμο και παραγωγικό τρόπο».

13_big

«Μαζί», τόνισε με νόημα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εύρος προκλήσεων και απειλών που απαιτούν συνολική προσέγγιση και αντίληψη, καθώς και σταθερή πολιτική βούληση, ώστε η αντιμετώπιση να είναι αποτελεσματική» και μαζί πρόσθεσε, «θα δημιουργήσουμε ένα τόξο σταθερότητας, το οποίο θα ξεκινά από τη Ρουμανία, θα συνεχίζει στα Βαλκάνια με τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ελλάδα, την Κύπρο, έως και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, και όλες τις μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής, ώστε στην περιοχή μας να εδραιωθεί η ειρήνη, η στενή συνεργασία και η σταθερότητα, για το μέλλον των λαών μας», επιλέγοντας στοχευμένα να μην αναφέρει στη συγκεκριμένη αναφορά του την Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...