659
Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ταχύτατη απονομή συντάξεων μέσω του νέου θεσμού |

Και όμως, βγήκαν συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες!

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 20:01
Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ταχύτατη απονομή συντάξεων μέσω του νέου θεσμού
|

Και όμως, βγήκαν συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες!

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 20:01

Σύνταξη σε… τρεις μήνες; Σε δύο; Σε ενάμιση; Ονειρα θερινής νυκτός για την Ελλάδα, θα πει κάποιος χωρίς να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί πεσιμιστής. Μέχρι πολύ πρόσφατα, τουλάχιστον, το διάστημα αναμονής ξεπερνούσε τα δύο χρόνια, συχνά, δε, άγγιζε τα τρία! Οχι πια…

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τον θεσμό των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, η διαδικασία έκδοσης συντάξεων ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 90 μέρες. Μάλιστα, οι πρώτοι συνταξιούχοι που από τις αρχές του έτους εντάχθηκαν στο νέο σύστημα, σε λίγες μέρες θα πάρουν την πρώτη τους σύνταξη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μάλιστα, είχε ιδιαίτερη συνομιλία –μέσω τηλεδιάσκεψης– τόσο με μερικούς από τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους όσο και με τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους που χειρίστηκαν τις αιτήσεις τους. Ολοι τους συμφώνησαν ότι η διαδικασία ανάθεσης σε λογιστή ή δικηγόρο της έκδοσης της κύριας σύνταξης:

– Συνιστά μια εύκολη και φιλική διαδικασία για τον πολίτη, καθώς αυτή ξεκινά μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης κύριας σύνταξης στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, όπου εκεί επιλέγει και τον πιστοποιημένο που θα «τρέξει» τον φάκελο συνταξιοδότησης.

– Αποτελεί πλέον την πιο γρήγορη διαδικασία στον ΕΦΚΑ για να εκδοθεί μια σύνταξη και συγκεκριμένα σε λιγότερο από 90 ημέρες. Μάλιστα υπήρξαν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εντός 60 ημερών ή ακόμα και εντός 45 ημερών.

– Οι πιστοποιημένοι παρέχουν σε όλα τα στάδια απονομής της σύνταξης άμεση και έγκυρη ενημέρωση στους εν αναμονή συνταξιούχους, λύνοντας παράλληλα τα όποια προβλήματα μπορούν να προκύψουν (ελλείψεις δικαιολογητικών, συνεννοήσεις με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ κ.λπ.).

-Η έκδοση των συντάξεων πραγματοποιείται χωρίς λάθη, καθώς υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα ελέγχου, τόσο από τους ίδιους όσο και από τους προϊστάμενους των διευθύνσεων απονομής συντάξεων.

Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κωστής Χατζηδάκης με νέους συνταξιούχους και τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

Οι ασφαλισμένοι που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη προέρχονταν από περιοχές της Περιφέρειας (Θεσσαλονίκη, Ορεστιάδα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα και Καστοριά) και θα λάβουν τη σύνταξή τους στα τέλη του Μαρτίου (συντάξεις Απριλίου). Ηδη έχουν αναληφθεί από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, από όλη την Ελλάδα, 648 συνταξιοδοτικές υποθέσεις και αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες και νέες εκδόσεις συντάξεων.

Παράλληλα, δρομολογείται η διεύρυνση των κατηγοριών ασφαλισμένων που θα μπορούν να απευθυνθούν σε πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, καθώς σήμερα αφορά μόνο τους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΟΓΑ.

Το πείραμα πέτυχε

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων αποδεικνύεται στην πράξη ότι παράγει αποτέλεσμα και γίνεται σταδιακά μέρος της λύσης του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Και η απόδειξη ως προς αυτό είναι ότι ήδη, και σε λιγότερες από 90 ημέρες, εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από πιστοποιημένους επαγγελματίες και τέλος Μαρτίου οι συνταξιούχοι θα δουν τα ποσά στους λογαριασμούς τους.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεσήμανε τις αντιδράσεις που συνάντησε το συγκεκριμένο μέτρο από τη στιγμή της εξαγγελίας του. «Πολλοί έσπευσαν να το καταδικάσουν εν τη γενέσει του ως αποτυχημένο», είπε και στα λόγια του ήταν ευδιάκριτο ένα αίσθημα δικαίωσης, καθώς η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση «αποτελεί τον ταχύτερο τρόπο για να πάρει κάποιος τη σύνταξη του από τον ΕΦΚΑ. Και μάλιστα με τρόπο εύκολο, φιλικό και οργανωμένο. Χωρίς ταλαιπωρία και αγανάκτηση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το μέτρο των πιστοποιημένων αποτελεί θεσμό που θα μείνει στον ΕΦΚΑ. Και θα τρέξει πολύ ταχύτερα πολύ σύντομα, όταν όλοι οι πιστοποιημένοι αλλά και οι υπάλληλοι εξοικειωθούν πλήρως με τη νέα αυτή διαδικασία», πρόσθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης και κατέστησε σαφές ότι μετά την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος είναι επιβεβλημένη η επέκτασή του. «Δρομολογούμε τη διεύρυνση των κατηγοριών ασφαλισμένων που θα μπορούν να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους. Και την ίδια ώρα, ακούμε τις δυσκολίες που οι πιστοποιημένοι μας μεταφέρουν κατά τις συνεργασία τους με τις δομές του ΕΦΚΑ και τις αντιμετωπίζουμε», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ανέρχονται σήμερα σε 458, έχουν προκύψει μέσα από αυστηρές εξετάσεις που διεξήγαγε ο ΕΦΚΑ και αντιστοιχούν περίπου στο 70% του συνόλου των μονίμων εισηγητών του Οργανισμού. Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και από επιπλέον λογιστές και δικηγόρους, που δεν συμμετείχαν στις προηγούμενες φάσεις πιστοποίησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...