425
Τον Μάρτιο, η αστυνομία στις Φιλιππίνες διέσωσε 650 ανθρώπους από εργοστάσιο ηλεκτρονικής απάτης | Presidential Anti-Organized Crime Commission/Philippines

Καμπότζη: Απεγκλώβισαν εκατοντάδες Ινδούς από «εργοστάσια» ηλεκτρονικής απάτης

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2024, 15:48
Τον Μάρτιο, η αστυνομία στις Φιλιππίνες διέσωσε 650 ανθρώπους από εργοστάσιο ηλεκτρονικής απάτης
|Presidential Anti-Organized Crime Commission/Philippines

Καμπότζη: Απεγκλώβισαν εκατοντάδες Ινδούς από «εργοστάσια» ηλεκτρονικής απάτης

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2024, 15:48

Η ινδική κυβέρνηση έχει διασώσει μέχρι στιγμής 250 πολίτες στην Καμπότζη, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκτελούν διαδικτυακές απάτες.

Τους υποσχέθηκαν θέσεις εργασίας αλλά «αναγκάστηκαν να αναλάβουν παράνομες εργασίες στον κυβερνοχώρο», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας.

Οπως σημείωσε το BBC, πρόσφατες καταγγελίες ανέφεραν ότι περισσότεροι από 5.000 Ινδοί που είχαν εγκλωβιστεί στην Καμπότζη, αναγκάστηκαν να εργαστούν σε κυκλώματα που οργάνωναν ηλεκτρονικές απάτες.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι έχουν πέσει θύματα διακινητών που τους υποχρεώνουν να εκτελούν κυβερνοαπάτες στη Νοτιοανατολική Ασία. Τα περισσότερα κυκλώματα ελέγχονται από την κινεζική μαφία.

Οι διακινητές υπόσχονται στα θύματα, τα οποία είναι κυρίως νέοι και γνώστες της τεχνολογίας, θέσεις εργασίας και στη συνέχεια τα παρασύρουν σε παράνομες διαδικτυακές εργασίες που κυμαίνονται από ξέπλυμα χρήματος και απάτες κρυπτογράφησης έως τις λεγόμενες ερωτικές απάτες, όπου παριστάνουν τους εραστές στο Διαδίκτυο.

Μια έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε τον Αύγουστο του 2023 ότι τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι στη Μιανμάρ και άλλοι 100.000 στην Καμπότζη εξαναγκάστηκαν να εργαστούν για τέτοια κυκλώματα στον κυβερνοχώρο.

Τον Μάρτιο, η αστυνομία των Φιλιππίνων διέσωσε εκατοντάδες ανθρώπους από ένα κέντρο απάτης στη χώρα, όπου αναγκάζονταν να ξεγελάσουν ανθρώπους εκφράζοντας ρομαντικό ενδιαφέρον στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας ψεύτικη ταυτότητα. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Κίνα είχε επαναπατρίσει εκατοντάδες πολίτες της που είχαν εγκλωβιστεί από κυκλώματα στη Μιανμάρ.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ραντίρ Τζαϊσβάλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, δήλωσε ότι η χώρα συνεργάζεται στενά με τις αρχές της Καμπότζης για «να συλλάβει τους υπεύθυνους».

Η Ινδία δήλωσε ότι διέσωσε 75 άτομα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα Indian Express ανέφερε ότι η πρεσβεία της Ινδίας στην Πνομ Πενχ είχε λάβει 130 καταγγελίες για Ινδούς που κρατούνταν στην Καμπότζη παρά τη θέλησή τους.

Ήταν μεταξύ χιλιάδων άλλων που φέρονται να εξαναγκάστηκαν να εξαπατήσουν ανθρώπους στην Ινδία ή σε ορισμένες περιπτώσεις να τους αποσπάσουν χρήματα προσποιούμενοι ότι είναι αξιωματούχοι των αρχών επιβολής του νόμου.

Τα θύματα στην Ινδία είχαν εξαπατηθεί συνολικά για τουλάχιστον 5 δισ. ρουπίες (59 εκατ. δολάρια) τους τελευταίους έξι μήνες, ανέφερε η εφημερίδα.

Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχο της πρεσβείας της Ινδίας στην Καμπότζη, ο οποίος δήλωσε ότι λάμβαναν κατά μέσο όρο τέσσερις-πέντε καταγγελίες κάθε μέρα από ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στην Καμπότζη, αφού τους πρόσφεραν δουλειές.

Ένας από τους διασωθέντες, ο Στίβεν, δήλωσε στην εφημερίδα ότι στρατολογήθηκε από έναν πράκτορα από την πόλη Μανγκαλούρου της νότιας Ινδίας και του προσφέρθηκε μια θέση εργασίας εισαγωγής δεδομένων στην Καμπότζη.

Αφού έφτασε στη χώρα, είπε ότι του ζητήθηκε να δημιουργήσει ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες γυναικών και να τους χρησιμοποιήσει για να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους με στόχο να τους αποσπάσει χρήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...