328
Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών από την ιρανική αστυνομία σε δρόμο της Τεχεράνης | REUTERS

Ιράν: Τουλάχιστον 10 νεκροί στις διαδηλώσεις για την αύξηση στην τιμή της βενζίνης

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 12:44
Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών από την ιρανική αστυνομία σε δρόμο της Τεχεράνης
|REUTERS

Ιράν: Τουλάχιστον 10 νεκροί στις διαδηλώσεις για την αύξηση στην τιμή της βενζίνης

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 12:44

«Χούλιγκαν» είναι οι διαδηλωτές που έχουν βγει στους δρόμους του Ιράν διαμαρτυρόμενοι κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης, κατά τον ανώτατο ηγέτη της χώρας.

«Κάποιοι χωρίς αμφιβολία ανησυχούν για αυτή την απόφαση… αλλά το σαμποτάζ και οι εμπρησμοί γίνονται από χούλιγκαν, όχι τον δικό μας λαό. Οι αντεπαναστάτες και οι εχθροί του Ιράν ανέκαθεν στήριζαν το σαμποτάζ και τις παραβιάσεις ασφαλείας και συνεχίζουν να το κάνουν», δήλωσε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

«Δυστυχώς προκλήθηκαν κάποια προβλήματα, ένας αριθμός ανθρώπων έχασε τη ζωή του και κάποια κέντρα καταστράφηκαν», παραδέχθηκε ο ίδιος.

Τα «κέντρα» που καταστράφηκαν είναι βενζινάδικα, τράπεζες και άλλα κρατικά κτίρια, τα οποία πυρπόλησαν οργισμένοι διαδηλωτές.

Μία γυναίκα οδηγός βάζει βενζίνη στο αυτοκίνητό της

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλο το Ιράν, παρά το τσουχτερό κρύο και τις χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με την επίσημη κρατική εκδοχή, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στην νοτιοανατολική πόλη Σιρτζάν, σύμφωνα όμως, με τους Times και με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι νεκροί διαδηλωτές είναι τουλάχιστον 10, καθώς η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στην Τεχεράνη και δεκάδες άλλες πόλεις στο Ιράν.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι η αύξηση της τιμής της βενζίνης βασίστηκε σε γνώμες ειδικών και θα πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά κάλεσε τους αξιωματούχους να αποτρέψουν τις αυξήσεις στις τιμές άλλων προϊόντων, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Αυτοκίνητα ακινητοποιημένα σε δρόμο της Τεχεράνης μετά από επεισόδια

Η τιμή αυξήθηκε κατά 50% για τα πρώτα 60 λίτρα και κατά 300% για τα επόμενα, μέτρο που η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο μετά τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Η ανάρτηση του Μάικ Πομπέο στο Twitter «Οι ΗΠΑ είναι μαζί σας», προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των ιρανών αξιωματούχων, που δήλωσαν ότι η Αμερική είναι πίσω από τις διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο απαγορεύθηκε προσωρινά στη χώρα ύστερα από εντολή του ανώτατου συμβουλίου ασφαλείας, ύστερα από δύο ημέρες διαδηλώσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...