348
Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ μετά τη διαρροή της συνομιλίας | EPA/CEM OZDEL/HANDOUT

Ιράν: Αποκαλύψεις του Ζαρίφ για τις κακές σχέσεις του με τους σκληροπυρηνικούς

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 17:20
Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ μετά τη διαρροή της συνομιλίας
|EPA/CEM OZDEL/HANDOUT

Ιράν: Αποκαλύψεις του Ζαρίφ για τις κακές σχέσεις του με τους σκληροπυρηνικούς

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 17:20

Στη μαύρη λίστα τον έχουν τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν οι σκληροπυρηνικοί Φρουροί της Επανάστασης, ο οποίος σε ηχογραφημένη συνομιλία, που διέρρευσε την Δευτέρα, παραπονιέται για τις τρικλοποδιές που του βάζουν σε κάθε διπλωματική προσπάθειά του.

Στο ηχητικό που εστάλη σε ιρανικό αντιπολιτευτικό κανάλι με έδρα στο Λονδίνο, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγορεί τον Κασέμ Σουλεϊμανί, τον στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης, που δολοφόνησαν οι Αμερικανοί το 2019, ότι συνωμότησε με τη Ρωσία εναντίον της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, της οποίας ο ιρανός ΥΠΕΞ ήταν αρχιτέκτονας. Ακούγεται επίσης να λέει ότι έχει αναγκαστεί να αφήσει στην άκρη πολλές φορές διπλωματικές κινήσεις υπέρ των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ιρανικού καθεστώτος.

Λέει ακόμα ότι η Φρουροί τού είπαν ψέματα για την κατάρριψη από τους ίδιους του ουκρανικού αεροσκάφους το 2020 και ότι συνέχισαν να μεταφέρουν όπλα και μαχητές στη Συρία σε επιβατηγά αεροσκάφη, παρά τις προειδοποιήσεις του ότι θα έβλαπταν το Ιράν.

Ο Ζαρίφ είπε επίσης ότι η δική του συμβολή στην εξωτερική πολιτική του Ιράν, παρότι υπουργός Εξωτερικών, είναι μηδαμινή.

Οι ιρανικές αρχές δεν αμφισβήτησαν την ηχογράφηση, είπαν μόνο ότι είναι μονταρισμένη έτσι ώστε να αλλάζει το νόημα της συζήτησης. Η συνομιλία έγινε τον Φεβρουάριο, ανάμεσα στον Ζαρίφ και σε έναν οικονομολόγο, διήρκεσε επτά ώρες, από τις οποίες τρεις διέρρευσαν στο κανάλι.

Μέχρι τώρα, υπήρχαν πολλές φήμες για τις κακές σχέσεις του Ζαρίφ με τους σκληροπυρηνικούς της Τεχεράνης, αλλά δεν είχαν επιβεβαιωθεί. Εφημερίδες που ελέγχονται από τους Φρουρούς τού είχαν επιτεθεί επειδή συμφώνησε με τη Δύση το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αλλά τη συμφωνία είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Αγιατολάχ Χαμεϊνί.

Φαίνεται, τελικά, ότι το χάσμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι φαινόταν.

«Δεν έχω καταφέρει ποτέ να πω σε έναν στρατιωτικό διοικητή να κάνει κάτι που θα βοηθήσει στη διπλωματία», λέει ο Ζαρίφ στον συνομιλητή του, ενώ, αντίθετα, αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις του Σουλεϊμανί πολλές φορές.

Ο ίδιος λέει ότι το 2015 ο Σουλεϊμανί ταξίδεψε στη Ρωσία για να σαμποτάρει τη συμφωνία για τα πυρηνικά και ότι η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν τις εχθρικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, επειδή αποσπά την προσοχή της Ουάσινγκτον από τα δικά τους θέματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...