657
O Τζον Μπάρνετ είχε μιλήσει σε ντοκιμαντέρ του Netflix | Twitter

ΗΠΑ: Νεκρός βρέθηκε πρώην εργαζόμενος της Boeing, που θα κατέθετε εναντίον της

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2024, 11:06
O Τζον Μπάρνετ είχε μιλήσει σε ντοκιμαντέρ του Netflix
|Twitter

ΗΠΑ: Νεκρός βρέθηκε πρώην εργαζόμενος της Boeing, που θα κατέθετε εναντίον της

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2024, 11:06

Ένας πρώην υπάλληλος της Boeing που είχε αποκαλύψει προβλήματα ασφαλείας στην διαδικασία παραγωγής της εταιρείας, βρέθηκε νεκρός.

Ο Τζον Μπάρνετ πέθανε από «τραύμα που προκάλεσε στον εαυτό του» σε ένα χώρο στάθμευσης ξενοδοχείου, το Σάββατο, στη Νότια Καρολίνα, όπου επρόκειτο να καταθέσει σε μήνυση κατά του πρώην εργοδότη του.

Ο 62χρονος είχε επισημάνει κακές πρακτικές, όπως είχε πει, στο εργοστάσιο της Boeing στο Τσάρλεστον, όπου εργάστηκε για επτά χρόνια ως διευθυντής ποιοτικού ελέγχου, σύμφωνα με την Telegraph.

Συγκεκριμένα, αποκάλυψε υποτιθέμενα λάθη στη διαδικασία κατασκευής της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είχαν σκόπιμα τοποθετήσει ακατάλληλα ανταλλακτικά σε αεροπλάνα λόγω της πίεσης από τους προϊσταμένους τους για γρήγορη παραγωγή τους.

Ορισμένες από τις ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) το 2017 και η Boeing αναγκάστηκε να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Μετά τη συνταξιοδότησή του την ίδια χρονιά, ο Μπάρνετ μήνυσε την εταιρεία για δυσφήμηση σε βάρος του και παρεμπόδιση της επαγγελματικής του εξέλιξης, επειδή είχε εντοπίσει προβλήματα στο εργοστάσιο.

Ενα αεροσκάφος 737 MAX-9 σε εργοστάσιο παραγωγής της Boeing – REUTERS/Jason Redmond

Ο Μπάρνετ παρακολούθησε καταθέσεις για την υπόθεση στο Τσάρλεστον την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν παρέστη για την κατ’αντιπαράθεση εξέταση από τους δικούς του δικηγόρους το Σάββατο.

Ένας ιατροδικαστής της κομητείας του Τσάρλεστον επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι βρέθηκε νεκρός στο φορτηγό του σε χώρο στάθμευσης ξενοδοχείου, προφανώς από «τραύμα που προκάλεσε στον εαυτό του», όπως μετέδωσε το BBC.

Εκπρόσωπος της Boeing είπε στο BBC: «Λυπούμαστε για τον θάνατο του κ. Μπάρνετ και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του».

Μεγάλα τα προβλήματα για την Boeing

Ο θάνατός του σημειώθηκε ενώ η Boeing αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις και συστηματικούς ελέγχους από τις αμερικανικές αρχές  σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής της, καθώς ένα τμήμα της ατράκτου ενός αεροπλάνου της Alaska Airlines έπεσε κατά τη διάρκεια της πτήσης πάνω από το Όρεγκον, τον Ιανουάριο.

Το περιστατικό δεν είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επιβατών, αλλά το αεροπλάνο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο έδαφος αφού η καμπίνα αποσυμπιέστηκε πολύ γρήγορα. Οι επιβάτες έχουν μηνύσει την αεροπορική εταιρεία και την Boeing.

Η αρνητική δημοσιότητα από το περιστατικό της Alaska Airlines και ο έλεγχος της διαδικασίας κατασκευής της οδήγησαν στην πτώση της τιμής της μετοχής της Boeing κατά 25% μέχρι στιγμής φέτος.

Πόρισμα καταπέλτης της FAA

Έρευνα της FAA, της Πολιτικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε «πολλαπλές περιπτώσεις» όπου η Boeing και ένας από τους προμηθευτές της «φέρεται να απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις ποιοτικού ελέγχου της κατασκευής».

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι ανακάλυψε «ζητήματα μη συμμόρφωσης στον έλεγχο της διαδικασίας κατασκευής της Boeing, στον χειρισμό και στην αποθήκευση εξαρτημάτων και στον έλεγχο προϊόντων» και διέταξε την εταιρεία να ξεκινήσει ένα σχέδιο δράσης για να διορθώσει τα προβλήματα.

Το αεροσκάφος Boeing 737-9 MAX της Alaska Airlines, που έχασε τμήμα της ατράκτου στη διάρκεια της πτήσης – NTSB/Handout via REUTERS

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας στη διαδικασία παραγωγής του επιβατικού αεροσκάφους 737 Max της Boeing, μετά το συμβάν στην πτήσης της Alaska Airlines, αποκάλυψαν «δεκάδες» προβλήματα, καθώς υπήρξαν «33 αποτυχίες σε 89 δοκιμές», ανέφεραν τη Δευτέρα οι New York Times.

Εξωτερικός προμηθευτής της Μπόινγκ, η εταιρεία Spirit AeroSystems, η οποία κατασκευάζει την άτρακτο αυτών των επιβατικών αεροσκαφών, πέρασε επιτυχώς μόλις έξι από τις 13 «δοκιμές» που έκανε η FAA, κατά το δημοσίευμα.

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για την υπόθεση.

Τη Δευτέρα, ο αμερικανός υπουργός Μεταφορών, Πιτ Μπούτιτζετζ, δήλωσε πως αναμένει η Boeing να συνεργαστεί πλήρως στις έρευνες που διενεργούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την εθνική υπηρεσία ασφαλείας των μεταφορών (NTSB) για το συμβάν της 5ης Ιανουαρίου, που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό αν το αεροσκάφος βρισκόταν σε μεγαλύτερο ύψος.

Παράλληλα ο Μάικλ Γουίτακερ της FAA δήλωσε πως η υπηρεσία του και η Boeing ελπίζουν να συμφωνήσουν στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρωθούν από την κατασκευάστρια προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή των Max τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...