598
Η θύρα του Boeing της Alaska Airlines άνοιξε ξαφνικά - οι επιβάτες το κατέγραψαν με τα κινητά τους | Instagram/@strawberrvy via REUTERS /CreativeProtagon

Πανικός στον αέρα σε πτήση της Alaska Airlines – άνοιξε πόρτα στα 16.000 πόδια – καθηλώθηκαν δεκάδες Boeing 737-9 Max

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2024, 00:47
Η θύρα του Boeing της Alaska Airlines άνοιξε ξαφνικά - οι επιβάτες το κατέγραψαν με τα κινητά τους
| Instagram/@strawberrvy via REUTERS /CreativeProtagon

Πανικός στον αέρα σε πτήση της Alaska Airlines – άνοιξε πόρτα στα 16.000 πόδια – καθηλώθηκαν δεκάδες Boeing 737-9 Max

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2024, 00:47

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) διέταξε την επείγουσα απόσυρση προς επιθεώρηση ασφαλείας πάνω από 150 αεροσκαφών Boeing 737 MAX 9 προτού τους επιτραπεί να πετάξουν ξανά. Ο λόγος ήταν η αποκόλληση ενός απενεργοποιημένου διαχωριστικού καλύμματος πόρτας σε αεροσκάφος της Alaska Airlines που εκτελούσε την πτήση από το Πόρτλαντ του Ορεγκον στο Οντάριο της Καλιφόρνιας.

Η ρυθμιστική αρχή εναέριας ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η προσωρινή απαγόρευση πτήσης ισχύει για όλα τα αεροσκάφη 737 MAX 9 με διαχωριστικό κάλυμμα πόρτας στη μέση της καμπίνας εγκατεστημένο στην άτρακτο, μέχρι να επιθεωρηθούν και να γίνουν τυχόν απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες. Το CNN ανέφερε αργά το Σάββατο πως 18 αεροσκάφη αυτού του τύπου ελέγχθηκαν και τους επιτράπηκε να επιστρέψουν στην ενεργό υπηρεσία.

Νωρίτερα η FAA είχε ανακοινώσει ότι διέταξε την άμεση επιθεώρηση 171 αεροσκαφών Boeing 737 MAX 9, τα οποία απαγορεύεται να πετάξουν μέχρι τότε. Η United Airlines ανακοίνωσε την ακύρωση περίπου 60 πτήσεών της το Σάββατο

Όλα ξεκίνησαν μετά το τρομακτικό περιστατικό που συνέβη αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της πτήσης 1832 κοντά στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Οπως ανέφερε το CNN, το αεροπλάνο τύπου Boeing 737 MAX 9, το οποίο μετέφερε 171 επιβάτες και είχε έξι άτομα πλήρωμα, απογειώθηκε από το Πόρτλαντ με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο του Οντάριο, στα περίχωρα του Λος Αντζελες, και είχε φτάσει σε ύψος 16.000 ποδών όταν συνέβη η αποκόλληση της θύρας στην άτρακτο.

Το αεροπλάνο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ πραγματοποιώντας αναγκαστική προσγείωση. Ενας επιβάτης διεκομίστηκε στο νοσοκομείο.

Η οδηγία της FAA «επιβάλλει στους αερομεταφορείς (αεροπορικές εταιρίες) να επιθεωρούν το αεροσκάφος πριν από μια νέα πτήση», ανακοίνωσε η υπηρεσία σε δελτίο Τύπου, εκτιμώντας ότι η διαδικασία επιθεώρησης απαιτεί από 4 έως 8 ώρες ανά αεροσκάφος.

Η Alaska Airlines ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρήσεις σε περισσότερο από το ένα τέταρτο (25%) του στόλου της των Boeing 737-9 ολοκληρώθηκαν χωρίς «ανησυχητικά ευρήματα» μετά την καθήλωση από την αεροπορική εταιρία δεκάδων Boeing για ελέγχους ασφαλείας.

Η απομάκρυνση ορισμένων αεροσκαφών από την υπηρεσία αναμενόταν να προκαλέσει περίπου 60 ακυρώσεις  πτήσεων, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Turkish Airlines έχει επίσης ανακαλέσει τα πέντε αεροπλάνα αυτού του μοντέλου για ελέγχους, σύμφωνα με το BBC.

Ο επιβάτης Ιβαν Σμιθ δήλωσε: «Υπήρξε ένας πολύ δυνατός κρότος προς το αριστερό πίσω μέρος του αεροπλάνου και ένας θόρυβος σαν σφύριγμα – και όλες οι μάσκες αέρα έπεσαν. Είπαν ότι υπήρχε ένα παιδί σε εκείνη τη σειρά που του ρούφηξε το πουκάμισο και βγήκε από το αεροπλάνο και η μητέρα του τον κρατούσε για να μη φύγει κι εκείνο».

«Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που αυτό δεν κατέληξε σε τραγωδία», τόνισε η επικεφαλής της υπηρεσίας Τζένιφερ Χόμεντι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργά το Σάββατο. Κομμάτια του καθίσματος που βρισκόταν δίπλα από την πόρτα λείπουν, περιλαμβανομένου του προσκέφαλου.

Ο προμηθευτής της Boeing στον τομέα της αεροδιαστημικής, η Spirit AeroSystems, κατασκεύασε και εγκατέστησε το διαχωριστικό κάλυμμα πόρτας στο Boeing 737 Max 9 που υπέστη την αποκόλληση κατά τη διάρκεια πτήσης της Alaska Airlines, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα για την αμερικανική αεροναυπηγική, καθώς η Boeing έχει δει πολλά αεροσκάφη της να καθηλώνονται εξαιτίας ζητημάτων ασφαλείας.

Στο πιο τρανταχτό συμβάν, το 2019, διατάχθηκε η καθήλωση όλων των αεροπλάνων τύπου 737 Max 8 σε δεκάδες χώρες, ύστερα από δύο αεροπορικές τραγωδίες  — μία στην Αιθιοπία και άλλη μία κοντά στην Ινδονησία — που κόστισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους. Αποδείχτηκε ότι ένας ελατωματικός σχεδιασμός στο συγκεκριμένο μοντέλο ήταν η βασική αιτία για τη συντριβή και των δύο αεροπλάνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...