631
Ιρανοί μετανάστες στην Ειδομένη παίρνουν το δρόμο της επιστροφής καθώς δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στα Σκόπια | Dimitri Messinis / SOOC

Ημέρα κρίσεως για το Προσφυγικό

Avatar Αλέξης Πετρόπουλος 25 Ιανουαρίου 2016, 22:21
Ιρανοί μετανάστες στην Ειδομένη παίρνουν το δρόμο της επιστροφής καθώς δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στα Σκόπια
|Dimitri Messinis / SOOC

Ημέρα κρίσεως για το Προσφυγικό

Avatar Αλέξης Πετρόπουλος 25 Ιανουαρίου 2016, 22:21

Πλησιάζει η ημέρα της κρίσεως για την αξιολόγηση της κυβέρνησης. Της αξιολόγησης του Ασφαλιστικού και των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων από το Κουαρτέτο, όμως, προηγείται η αξιολόγηση της προόδου που έχει κάνει στη λειτουργία του συστήματος των πέντε hotspots και στον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Τα σημάδια από την Ευρώπη δεν είναι καθόλου καλά και όλα δείχνουν ότι αν δεν έχουν ολοκληρωθεί και τα πέντε hotspots ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και με το πρόσωπο να βλέπει την πόρτα της Ζώνης Σένγκεν.

Μπορεί ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε να προανήγγειλε από το Νταβός ότι η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της 6-8 εβδομάδες για να λύσει το Προσφυγικό. Ομως, για την Ελλάδα ο χρόνος είναι πολύ λιγότερος, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για ελλιπή φύλαξη των συνόρων, ανοργανωσιά της δημόσιας διοίκησης που εμποδίζει τη λειτουργία των hotspots και απειλές των χωρών που έχουν ήδη επιβάλλει εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους με το επιχείρημα ότι δεν μειώνονται οι ροές, ότι εφόσον η κατάσταση δεν βελτιωθεί, δικαιούνται να ζητήσουν ακόμη και διετή παράταση των ελέγχων.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε de facto μίνι έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, κάτι που φαίνεται να επιθυμούν διακαώς ανατολικοευρωπαϊκές χώρες – προκειμένου να επιρρίψουν την ευθύνη του Προσφυγικού στην Ελλάδα, ενώ στην πραγματικότητα είναι οι ίδιες που αρνούνται να μετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Τη Δευτέρα το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως στην Κομισιόν να προχωρήσει στη διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε διετή παράταση των συνοριακών ελέγχων, εφόσον συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι.

Λίγο νωρίτερα η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι η Σένγκεν πρέπει να αρχίζει στη Δυτική Ευρώπη, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ τάχθηκε υπέρ της εκδίωξης από τη Σένγκεν κρατών-μελών που δεν κάνουν τα δέοντα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών (αυτό θα έπρεπε να αφορά και την Τουρκία, αλλά δεν είναι κράτος-μέλος…).

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο ολλανδός υπουργός Ασφάλειας και Δικαιοσύνης Αρντ φαν ντε Στερ σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στο Αμστερνταμ (photo EPA/KOEN VAN WEEL)
Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο ολλανδός υπουργός Ασφάλειας και Δικαιοσύνης Αρντ φαν ντερ Στέουρ σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στο Αμστερνταμ (photo EPA/KOEN VAN WEEL)

Τα μηνύματα που λαμβάνει η Αθήνα από πολλές κατευθύνσεις είναι ότι πρέπει να τρέξει -έστω για τις εντυπώσεις- ώστε να είναι όλα έτοιμα μέχρι το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του έτους στις 18 Φεβρουαρίου. Διαφορετικά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το Παρίσι και το Βερολίνο που δεν επιθυμούν προσωρινή αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν -ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών  χαρακτήρισε «ψευδολύση» μια τέτοια προοπτική- θα μπορέσουν να την προστατεύσουν απέναντι σε μια εχθρική προεδρεύουσα της ΕΕ Ολλανδία και σε χώρες όπως η Σλοβενία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

CZmNxQfWQAAkAWn
«Σφραγίστε τα σύνορα της Ελλάδας για να σταματήσετε τις προσφυγικές ροές». Ο τίτλος της Telegraph της Τρίτης ενδεικτικός των πιέσεων που δέχεται πλέον η Αθήνα

Τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται ούτε οι διαρροές περί πρότασης του σλοβένου πρωθυπουργού να μετατοπιστεί το βάρος των ροών από το Αιγαίο στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και να στηριχτεί η γειτονική χώρα με αστυνομικές δυνάμεις, κονδύλια και εξοπλισμό, ώστε επί της ουσίας να απομονωθεί η Ελλάδα στην άλλη πλευρά του φράχτη.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε ότι η Κομισιόν εξετάζει την πρόταση. Κι αυτό διότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν προβλέπουν ούτε λειτουργία hotspots, ούτε παρόμοια βοήθεια σε μη κράτη-μέλη. Ο ολλανδός προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών, όμως, υποστήριξε ότι το Συμβούλιο έδωσε πράσινο φως στην Κομισιόν να εξετάσει την πρόταση, ζητώντας να εξεταστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με «ευελιξία» και «πραγματισμό», ώστε η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...