439
Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών, στη διάδηλωση του Σαββάτου στη Μόσχα | REUTERS/Maxim Shemetov

Ρωσία: Τα επόμενα βήματα των υποστηρικτών του Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 14:38
Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών, στη διάδηλωση του Σαββάτου στη Μόσχα
|REUTERS/Maxim Shemetov

Ρωσία: Τα επόμενα βήματα των υποστηρικτών του Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 14:38

Νέες διαδηλώσεις σχεδιάζουν για το Σαββατοκύριακο στη Ρωσία οι υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι, που δεν πτοούνται από τις χιλιάδες συλλήψεις ομοϊδεατών τους την περασμένη εβδομάδα.

Αίτημα των διαδηλωτών είναι η απελευθέρωση του αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος συνελήφθη με το που πάτησε το πόδι του στη Μόσχα μετά τη νοσηλεία του στο Βερολίνο.

Η Λιουμπόφ Σόμπολ, πολιτικός και δικηγόρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κίνημα θα συνεχίσει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και την προσπάθεια να «καταστρέψει το μονοπώλιο» του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, σε πολλές ρωσικές πόλεις έχουν κατατεθεί μηνύσεις κατά της αστυνομίας για υπέρμετρη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. Η 54χρονη Μαργκαρίτα Γιούντινα, στην Αγία Πετρούπολη, είναι το πρόσωπο που ξεχώρισε στα επεισόδια του Σαββάτου, όταν διαμαρτυρήθηκε σε αστυνομικούς γιατί χτυπούσαν έναν διαδηλωτή και την κλώτσησε στο στομάχι ένας από αυτούς. Πέφτοντας στον δρόμο, χτύπησε άσχημα το κεφάλι της και κατέληξε στο νοσοκομείο με διάσειση. Την σκηνή τράβηξε σε βίντεο άλλος διαδηλωτής και από τότε, η γυναίκα έγινε εθνικό σύμβολο, γράφει ο Guardian.

Ο αστυνομικός πήγε στο νοσοκομείο και της ζήτησε συγγνώμη. Η Γιούντινα όμως, δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ότι θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του για να τιμωρηθεί. Η Εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης διέταξε έρευνα για τα πολλά περιστατικά αστυνομικής βίας.

Το δε Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές ήταν «πολύ πιο βίαιοι» από τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι «με τέτοια συμπεριφορά, δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος»…

Την Τετάρτη, η Γιούντινα ξαναμπήκε στο νοσοκομείο, όπως δήλωσε η δικηγόρος της, Βαλέρια Βετόσκινα: «Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε σημαντικά και εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας». Σύμφωνα με την Βετόσκινα, η Γιούντινα υποφέρει από ιλίγγους και πονοκεφάλους.

Οι νέες διαδηλώσεις θα γίνουν στις 31 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου, όταν δικαστήριο της Μόσχας θα αποφασίσει αν η προσωρινή κράτηση του Ναβάλνι μετατραπεί σε ποινή φυλάκισης.

Δεν είναι όμως, οι μόνες κινήσεις που σχεδιάζει η αντιπολίτευση. «Εχουμε πολλά σχέδια και πράγματα που πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει αύριο, σε ένα μήνα και σε ένα εξάμηνο», είπε η Σόμπολ.

«Ενας από τους βασικούς μας στόχους είναι να καταστρέψουμε το μονοπώλιο της Ενωμένης Ρωσίας στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.

Η σύλληψη του Ναβάλνι, τον οποίο δηλητηρίασαν ρώσοι πράκτορες στη Σιβηρία, κάτι που ο Πούτιν διέψευσε και μάλιστα πολύ κυνικά, ήταν ένα από τα θέματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τζο Μπάιντεν με τον ρώσο πρόεδρο, την Τρίτη. Παράλληλα υπουργοί Εξωτερικών από όλες τις μεγάλες χώρες της Δύσης, όπως και ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, έχουν καταδικάσει τις συλλήψεις του Ναβάλνι και των υποστηρικτών του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...