546
Στο καρέ από τις κάμερες του Αλ Σίφα, ένοπλοι της Χαμάς μεταφέρουν έναν όμηρο, του οποίου το κεφάλι έχουν καλύψει. εντός του νοσοκομείου | Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

IDF: Βίντεο-ντοκουμέντα με τη μεταφορά ομήρων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και τούνελ στο υπέδαφός του

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 12:54
Στο καρέ από τις κάμερες του Αλ Σίφα, ένοπλοι της Χαμάς μεταφέρουν έναν όμηρο, του οποίου το κεφάλι έχουν καλύψει. εντός του νοσοκομείου
| Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

IDF: Βίντεο-ντοκουμέντα με τη μεταφορά ομήρων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και τούνελ στο υπέδαφός του

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 12:54

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στην δημοσιότητα οπτικό υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης του νοσοκομείου αλ-Σίφα, στο οποίο φαίνονται ένοπλοι να μεταφέρουν σε θάλαμο δύο ομήρους, λίγα λεπτά πριν τις 11 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Οι όμηροι είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα από το νότιο Ισραήλ, κατά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

«Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς χρησιμοποίησε ως τρομοκρατική υποδομή το νοσοκομειακό σύμπλεγμα αλ-Σίφα την ημέρα της σφαγής», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ.

Σε ένα από τα βίντεο, όπως σημειώνουν οι Times of Israel, εμφανίζεται ένας άνδρας να μεταφέρεται με φορείο περικυκλωμένος από πολλούς άνδρες, τουλάχιστον τέσσερις από τους οποίους οπλοφορούν. Ο όμηρος είναι ημίγυμνος και εμφανώς τραυματισμένος στο χέρι.

Σε άλλο βίντεο, ένας άνθρωπος που φοράει σορτς και το κεφάλι του καλύπτεται από ένα γαλάζιο ύφασμα, αντιστέκεται καθώς σπρώχνεται σε έναν διάδρομο, ενώ άλλη κάμερα δείχνει τους ενόπλους να τον σέρνουν με το ζόρι μέσα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, πρόκειται για δύο άνδρες ομήρους, έναν από το Νεπάλ και έναν από την Ταϊλάνδη. Η Χαμάς είχε απαγάγει 11 ταϊλανδούς εργάτες γης από το νότιο Ισραήλ και είχε σκοτώσει άλλους 12, την  ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Εδώ μπορείτε να δείτε την Χαμάς να μεταφέρει έναν όμηρο στο εσωτερικό», σχολίασε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF ή Τσαχάλ), Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει τους δύο ομήρους. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η Νόα Μαρσιάνο, η 19χρονη στρατιώτης που είχε απαχθεί από τη Χαμάς και βρέθηκε νεκρή κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα από τους ισραηλινούς στρατιώτες, βρισκόταν σε ένα διαμέρισμα κοντά στο νοσοκομείο, το οποίο επλήγη στις 8 Νοεμβρίου από ισραηλινό βομβαρδισμό.

Κατά τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον στρατό, σκοτώθηκε ο φρουρός της, ένας τρομοκράτης της Χαμάς, και η Μαρσιάνο τραυματίστηκε, αλλά όχι σοβαρά.

Στη συνέχεια, η Χαμάς την μετέφερε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου δολοφονήθηκε. Ο στρατός διέψευσε τον ισχυρισμό των τρομοκρατών ότι η Μαρσιάνο σκοτώθηκε από το ισραηλινό πλήγμα.

Βρήκαν τούνελ κάτω από το νοσοκομείο

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τούνελ μήκους 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων με θωρακισμένη πόρτα, κάτω από το νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, δίνοντας στην δημοσιότητα σχετικό βίντεο.

«Αυτό το είδος της πόρτας χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για να αποκλείσει στις ισραηλινές δυνάμεις την είσοδο στα κέντρα διοίκησης και τις υπόγειες υποδομές που ανήκουν στην Χαμάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τσαχάλ που συνοδεύει το βίντεο το οποίο δείχνει ένα στενό πέρασμα που καταλήγει σε μία γκρίζα πόρτα.

Στην πόρτα υπάρχει μία τρύπα που χρησιμεύει για να πυροβολούν οι τρομοκράτες, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται τι βρίσκεται πίσω από την πόρτα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η πρόσβαση προς το τούνελ ανακαλύφθηκε σε χώρο εντός των εγκαταστάσεων του Αλ-Σίφα που περιείχε πυρομαχικά.

Καρέ από το βίντεο μέσα από το τούνελ του νοσοκομείου Αλ Σίφα, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ισραηλινοί – YouTube

Η Χαμάς παραδέχεται ότι διαθέτει δίκτυο μυστικών τούνελ, καταφυγίων και φρεατίων μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας. Αλλά αρνείται ότι τέτοιες σήραγγες υπάρχουν κάτω από μη στρατιωτικές υποδομές, όπως νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...