577
Παιχνίδι του φακού με επίκεντρο τον Κώστα Σημίτη από τον Δεκέμβριο του 2013 και την εκδήλωση της κίνησης των «58» στο θέατρο Ακροπόλ. Ο πρώην πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι σε σημείο αναφοράς για όποιο νέο εγχείρημα... | Menelaos Myrillas / SOOC

Η ώρα των αποφάσεων για την Κεντροαριστερά

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 15 Φεβρουαρίου 2016, 15:17
Παιχνίδι του φακού με επίκεντρο τον Κώστα Σημίτη από τον Δεκέμβριο του 2013 και την εκδήλωση της κίνησης των «58» στο θέατρο Ακροπόλ. Ο πρώην πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι σε σημείο αναφοράς για όποιο νέο εγχείρημα...
|Menelaos Myrillas / SOOC

Η ώρα των αποφάσεων για την Κεντροαριστερά

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 15 Φεβρουαρίου 2016, 15:17

Ηγγικεν η ώρα της αλήθειας για τον χώρο της Kεντροαριστεράς, για όλους και για όλα. Οι επόμενες τρεις εβδομάδες καθορίζουν εν πολλοίς την πορεία των πραγμάτων καθώς το τριήμερο 26-27-28 Φεβρουαρίου συνέρχεται το συνέδριο του Ποταμιού και στις αρχές Μαρτίου συνεδριάζει η Kεντρική Eπιτροπή του ΠΑΣΟΚ – το δε προσεχές Σαββατοκύριακο 21-22 Φεβρουαρίου συγκροτούνται σε όλη την Ελλάδα τα περιφερειακά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη συμμετοχή εκτός του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και ανένταχτων πολιτών και τοπικών κινήσεων. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα καταδείξουν αν η Φώφη Γεννηματά ή ο Σταύρος Θεοδωράκης θα συνυπάρξουν σε μια ευρύτερη παράταξη ή θα ακολουθήσει ο καθένας τον δικό του δρόμο με το ρίσκο είτε να επιβιώσουν είτε να γίνουν βορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Με δεδομένη μάλιστα τη νέα πολιτική δυναμική από τη ραγδαία αποδυνάμωση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, εξ αιτίας των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, τα πράγματα επιταχύνονται και επιβάλλεται να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις.

Αυτήν την περίοδο σε όλο το φάσμα του ενδιάμεσου χώρου, όλοι συνομιλούν με όλους. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τα γεύματα, οι καφέδες και οι συναντήσεις μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα βρίσκονται στο φόρτε τους. Πρόσωπα που έχουν γνώση των συζητήσεων επισημαίνουν ότι σε σημείο αναφοράς αναδεικνύεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Χωρίς να έχει αναλάβει ο ίδιος κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει σε στελέχη όλων τον πλευρών που ζητούν να τον συναντήσουν, την ανάγκη να συμπράξουν σε κοινή πορεία προς έναν ενιαίο πολιτικό φορέα. Το πώς και σε ποια πολιτική βάση, θα πρέπει να το βρουν η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Κι εδώ αρχίζουν οι δυσκολίες.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη των συμμετεχόντων κομμάτων και κινήσεων, παρούσης της κυρίας Γεννηματά, όπου αποφασίστηκε αφενός να επιταχυνθούν οι οργανωτικές διαδικασίες ώσμωσης ανάμεσα στα στελέχη όλων των πλευρών και η συγκρότηση κοινών οργάνων σε όλη την Ελλάδα κι αφετέρου εγκαταλείφθηκε η επιδίωξη ώστε η κοινή σύμπραξη να είναι ο τρίτος πόλος ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το εγχείρημα της δημοκρατικής παράταξης να γίνει, αντί του ΣΥΡΙΖΑ, το αντίπαλο δέος στη ΝΔ.

Πρόσωπα που έχουν γνώση των συζητήσεων επισημαίνουν ότι σε σημείο αναφοράς αναδεικνύεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης

Η συμμετοχή του Ποταμιού σ΄αυτό το σχέδιο κρίνεται κομβική. Εκτιμάται ότι χωρίς το Ποτάμι το εγχείρημα περιορίζει το εύρος του και όλοι θα είναι ευάλωτοι στον ιδιότυπο διπολισμό που καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Επίσης όλοι συμφώνησαν ότι η κυρία Γεννηματά θα πρέπει να συναντηθεί με τον κ. Θεοδωράκη μόλις ολοκληρωθεί το συνέδριο του Ποταμιού για να συνομιλήσουν με ανοιχτά χαρτιά.

Την ίδια ώρα στο Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης ετοιμάζεται να εισηγηθεί στο συνέδριο του κινήματος -ζητώντας την έγκρισή του- συνολική μεταρρυθμιστική πρόταση, καλώντας σε διάλογο ουσίας τους πάντες. Πρόθεση είναι να υπάρξει σαφής πολιτική συμφωνία επί συγκεκριμένων πολιτικών κι όχι αόριστες δεσμεύσεις γενικού χαρακτήρα.

Στις γραμμές του Ποταμιού είναι φανερή ακόμη η ισχυρή καχυποψία για το κατά πόσον είναι ειλικρινείς οι προθέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με την πρόταση που διατύπωσε η κυρία Γενννηματά ενώ όλοι θα ήθελαν να αποφύγουν μια εσωκομματική σύγκρουση. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η φιλελεύθερη πτέρυγα του Ποταμιού είναι αρνητική στη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ ενώ οι προερχόμενοι από τον εκσυγχρονιστικό σοσιαλδημοκρατικό χώρο διάκεινται θετικά και δηλώνουν έτοιμοι για ουσιαστική προγραμματική συζήτηση.

Είναι πάντως αναμφισβήτητο πως η πορεία που θα πάρει η ανασυγκρότηση του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου θα επηρεασθεί από τις κυβερνητικές αντοχές. Αν δηλαδή ο κ. Τσίπρας καταφέρει ή όχι να διαχειριστεί την βαριά κατάσταση που επικρατεί τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς τους εταίρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...