655
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Σόιμπλε και Handelsblatt «διαφωνούν» για το τέταρτο μνημόνιο

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2017, 08:18
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Σόιμπλε και Handelsblatt «διαφωνούν» για το τέταρτο μνημόνιο

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2017, 08:18

Σε έναν άτυπο διάλογο –και διαφωνία– για το ελληνικό πρόγραμμα και το μέλλον του επιδόθηκαν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και η έγκυρη Handelsblatt: με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί «τέταρτο μνημόνιο» και την εφημερίδα να εξηγεί γιατί οι συνθήκες το κάνουν απαραίτητο μέσα στο 2018!

Μιλώντας τη Δευτέρα στην τηλεόραση της Deutsche Welle, ο γερμανός υπουργός είπε ότι «δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο» και ότι «στόχος του υφιστάμενου προγράμματος είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να καλύψει τις ανάγκες όπως οι άλλες χώρες μέλη δανειζόμενη αποκλειστικά από τις χρηματαγορές. Γι αυτό άλλωστε η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να βρίσκεται σε ένα βιώσιμο δρόμο».

Για τη συμφωνία στο Eurogroup αναφέρει πως στα πολιτικά ζητήματα έχουμε επί της αρχής συμφωνία αλλά στα τεχνικά σημεία θα πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά μεταξύ των θεσμών.

Οπως εξήγησε, τα βαθύτερα αίτια είναι ότι οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την ανάπτυξη αποκλίνουν και έτσι προκύπτουν και διαφορετικοί αριθμοί. Στο παρελθόν οι αριθμοί του ΔΝΤ ήταν πάντοτε πιο απαισιόδοξοι είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα οι θεσμοί θα βρουν μια λύση. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και της Ευρώπης. Ελπίζω να μην ξανανοίξουν οι πολιτικές συζητήσεις».

Επανέλαβε εκ νέου ότι «το πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ» και σημειώνει ότι «σε διαφορετική περίπτωση εμείς και άλλα κράτη θα έπρεπε να ζητήσουμε έγκριση από το κοινοβούλια για να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο. Αυτό θα ήταν εντελώς παράλογο, αυτό δεν γίνεται. Στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους υπάρχουν ακριβώς αυτοί οι διαφορετικοί υπολογισμοί, τρόποι υπολογισμού και για το χρέος μέχρι το 2070 μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Αυτό όμως δεν λύνει τα πρόβλημα της παρούσης. Αυτά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα πολιτικά, έχουν καταγραφεί και ελπίζω σύντομα οι θεσμοί να καταλήξουν σε μια συμφωνία και σε τεχνικό επίπεδο».

Handelsblatt: «Τέταρτο μνημόνιο για να μην χρεοκοπήσει η χώρα»

Σε σχόλιο με τίτλο «Δέσμια της κρίσης η Ελλάδα» η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «είναι σχεδόν απίθανο ότι η χώρα θα βγει σύντομα από την κρίση».

Προσθέτει ότι με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «ανοίγει, τουλάχιστον, ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Όμως δεν συντρέχει κανένας λόγος για να πάρουν ανάσα Ελλάδα και δανειστές. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Η χώρα απέχει ακόμα πολύ από την διάσωσή της».

Το σχόλιο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle,  επιρρίπτει ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «εδώ και μήνες καθυστερεί την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε το καλοκαίρι του 2015. Σε αυτές ανήκουν το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, καθώς και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Εκτός αυτού καθυστερούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Μόνο υπό τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών η κυβέρνηση συναινεί σε ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες όμως τορπιλίζει αμέσως μετά με πλήθος τεχνάσματα».

Εξηγεί ακόμη ότι «η ελληνική οικονομία ασθμαίνει. Επειδή η κυβερνητική πολιτική στραγγαλίζει την ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάζεται να επιβάλλει επιπλέον λιτότητα ή αύξηση φόρων». Επικαλείται μάλιστα και τις δημοσκοπήσεις: «Το τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πολιτική αυτή φαίνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις. Στην πρόθεση ψήφου ο Σύριζα θα λάμβανε σήμερα περίπου 11%, λιγότερο από ένα τρίτο του ποσοστού του στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015».

Στη συνέχεια ο Γκερτ Χέλερ, που υπογράφει το σχόλιο, κάνει κάποιες σκέψεις για το μέλλον: «Η παρακαταθήκη που θα αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα που θα τον διαδεχθεί θα είναι βαριά. Το τρίτο πρόγραμμα εκπνέει το καλοκαίρι του 2018 και η Ελλάδα σχεδιάζεται τότε να βγει στις αγορές. Το 2019 όμως η χώρα θα κληθεί να αποπληρώσει 20,5 δισεκατομμύρια.

» Από σημερινή σκοπιά μοιάζει ουτοπικό η Ελλάδα να αντλήσει, με φυσιολογικά επιτόκια, ένα τέτοιο ποσό από τις διεθνείς αγορές. Αν λοιπόν οι πιστωτές θέλουν να αποφύγουν την χρεοκοπία της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να καταφύγουν, στα μέσα του 2018, σε ένα τέταρτο πρόγραμμα. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Ήδη η χώρα διανύει την όγδοη χρονιά ύφεσης. Και λόγω του πολύτιμου χρόνου που έχασε η κυβέρνηση Τσίπρα, η Ελλάδα παραμένει στα δεσμά της κρίσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...