373
Γελούν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο η Κριστίν Λαγκάρντ και η Ανγκελα Μέρκελ | REUTERS/Hannibal Hanschke

Μέρκελ και Λαγκάρντ ενάντια στην πολιτική του Τραμπ για το Εμπόριο

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2017, 22:16
Γελούν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο η Κριστίν Λαγκάρντ και η Ανγκελα Μέρκελ
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Μέρκελ και Λαγκάρντ ενάντια στην πολιτική του Τραμπ για το Εμπόριο

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2017, 22:16

Μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του ανεμπόδιστου παγκόσμιου εμπορίου έστειλαν οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μετά τις συναντήσεις που είχαν στο Βερολίνο με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι ηγέτες των τριών πολυεθνικών οργανισμών ουσιαστικά εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα σινιάλα περί οικονομικού εθνικισμού και εμπορικού προστατευτισμού που έχει δώσει η κυβέρνηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνέντευξη Τύπου δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα, ούτε τέθηκε κανένα σχετικό ερώτημα από δημοσιογράφους. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμενόταν να τεθεί στη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τη Μέρκελ.

Η Λαγκάρντ επισήμανε τη σημασία του πολυμερούς εμπορίου και των οργανισμών, ενώ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κιμ Γιόνγκ-κιμ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδείξει ευελιξία και θα κατανοήσει τις θέσεις και τη σημασία των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών.

«Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και ο κίνδυνος να ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι τάσεις προστατευτισμού αποτελούν για εμάς ένα ξεκάθαρο κίνητρο να υποστηρίζουμε περισσότερο το διεθνές εμπορικό σύστημα», υπογράμμισαν οι επικεφαλής των οργανισμών -Κριστίν Λαγκάρντ για το ΔΝΤ και Ανχελ Γκουρία για τον ΟΟΣΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από το Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΠΟΕ, Ρομπέρτο Αζεβέντο, υπογράμμισε ότι η παγκόσμια κρίση της δεκαετίας του ‘30 επιδεινώθηκε εν μέρει λόγω των μονομερών και προστατευτικών αντιδράσεων ορισμένων χωρών. Αντίθετα, είπε, στον απόηχο της κρίσης του 2008 πολλές χώρες αντέδρασαν στο πλαίσιο των συλλογικών θεσμών.

Το μήνυμα των θεσμών έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου ηγέτες και κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξετάσει σχέδια για παράκαμψη αποφάσεων του ΠΟΕ τις οποίες θεωρεί προβληματικές για τα εμπορικά συμφέροντα της Αμερικής.

«Το διεθνές εμπόριο και οι ανοικτές αγορές είναι αναγκαία» για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση», υπογραμμίζεται -μεταξύ άλλων- στη διακήρυξη του Βερολίνου.

Το κείμενο υπογράφουν επίσης ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας Γκι Ράιντερ, οι οποίοι συμμετείχαν στις συνομιλίες στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...