317
Η Ρένα Δούρου με τους Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα | ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Δούρου θεωρεί περιττή τη συγγνώμη και προαναγγέλλει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2018, 18:26
Η Ρένα Δούρου με τους Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Δούρου θεωρεί περιττή τη συγγνώμη και προαναγγέλλει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2018, 18:26

«Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα». Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μετά τη συνάντησή της με τους επιστήμονες Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα αποφεύγοντας ουσιαστικά για μία ακόμη φορά να ζητήσει συγγνώμη από τους κατοίκους στο Μάτι.

Η κ. Δούρου έκανε για μία ακόμα φορά την εμφάνισή της σε ασφαλές περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση έγινε με την παρουσία μόνον της κάμερας της ΕΡΤ.

Κεντρικό σημείο της συνάντησης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ήταν η δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων, που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο. Στόχος, σύμφωνα πάντα με την κυρία Δούρου, είναι το νέο σύστημα να είναι «πρότυπο στην Ευρώπη».

Ολα αυτά, 16 ημέρες μετά την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική και 10 μήνες μετά τις πλημμύρες στην Μάνδρα, που αθροιστικά στοίχισαν την ζωή σε περισσότερους από 110 ανθρώπους.

Η κυρία Δούρου υπεραμύνθηκε πάντως των δράσεων της Περιφέρειας, λέγοντας πως πριν από ένα χρόνο πρότεινε την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας, «καθώς και θεσμικές αλλαγές σε σχέση με τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης για την πολιτική προστασία» όπως είπε.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί προκλήσεις

«Υπάρχουν θέματα που πρέπει η Πολιτεία να τα ξέρει ώστε και να μπορέσει να προσαρμοστεί και να κάνει τις σωστές αποφάσεις και το σωστό συντονισμό», δήλωσε από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. Ο κ. Ζερεφός πρόσθεσε πως η εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή προκαλεί αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο που απαιτεί πρόληψη και προσαρμογή.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον της Αττικής, καθώς η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις προκαλούν νέα δεδομένα ενώ στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν δράσεις το ταχύτερο δυνατό, πριν εμφανιστούν και άλλα πλημμυρικά φαινόμενα.