326
Το άγαλμα των Beatles στο Λίβερπουλ. Στο Διάστημα οι τυχόν εξωγήινοι δεν μπορούν να ακούσουν τα τραγούδια τους  | EPA/ADAM VAUGHAN

Γιατί οι εξωγήινοι δεν ακούν… Beatles

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2024, 22:31
Το άγαλμα των Beatles στο Λίβερπουλ. Στο Διάστημα οι τυχόν εξωγήινοι δεν μπορούν να ακούσουν τα τραγούδια τους 
|EPA/ADAM VAUGHAN

Γιατί οι εξωγήινοι δεν ακούν… Beatles

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2024, 22:31

Τα Voyager 1 και Voyager II είναι διαστημικά σκάφη της NASA που εκτοξεύθηκαν το 1977 με στόχο τη μελέτη του Διαστήματος πέρα από το ηλιακό σύστημα μας. Ταξιδεύουν επί 46 χρόνια και πλέον έχουν φύγει από την ηλιόσφαιρα, όπως μας υπενθύμισε η Corriere della Sera.

Βρίσκονται σε απόσταση 23 δισ. χιλιομέτρων μακριά από τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη αμερικανική αποστολή σχεδιάστηκε και από τον Καρλ Σαγκάν (ακριβέστερα Σέιγκαν), «έναν επιστήμονα που άλλαξε την ιστορία της επιστήμης».

Αυτά τα δύο διαστημικά σκάφη φιλοξενούν ένα από τα πειράματα του εν λόγω επιστήμονα, ο οποίος είχε τότε την εξής φαεινή ιδέα: «Αν πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στους εξωγήινους ώστε να αντιληφθούν ότι είμαστε εξελιγμένη και έξυπνη μορφή ζωής», είχε πει, «πρέπει να βασιστούμε στη μουσική».

Καθώς η ιδέα του δεν ήταν κακή, η υπηρεσία επείσθη και τελικά «διαμορφώθηκε το πρότζεκτ Golden Record, ένας δίσκος που αναπαράγει αντιπροσωπευτικές ηχογραφήσεις της μουσικής του ανθρώπου, αφού περιέχει από κλασικά κομμάτια μέχρι έθνικ και διάφορους γήινους ήχους».

Η Corriere έγραψε ότι αυτός ο δίσκος «είναι το soundtrack του πλανήτη μας» και εξήγησε ότι σε αυτόν κομμάτια του Μπαχ παίζει ο μέγας πιανίστας Γκλεν Γκουλντ, όμως οι Beatles δεν ακούγονται καθόλου. Οχι ότι την εποχή του πανκ και της ντίσκο είχε περάσει πλέον η μπογιά τους και οι Αμερικανοί δεν τους έβαλαν ως παρωχημένους. Κάθε άλλο. Κάτι άλλο, λοιπόν, συνέβη.

«Σύμφωνα με τον ίδιο τον Σαγκάν, οι Beatles ήθελαν να συμμετάσχουν στο έργο, όμως η δισκογραφική εταιρεία EMI, η οποία κατείχε τα πνευματικά δικαιώματα για τις αναπαραγωγές των τραγουδιών τους, απαιτούσε ένα ποσό εκτός προϋπολογισμού NASA, δηλαδή 100.000 δολάρια, τη στιγμή που ολόκληρος ο δίσκος είχε καθορισμένο κόστος 18.000 δολάρια».

Η Corriere θεώρησε καλό να διευκρινίσει ότι «άλλοι μάρτυρες των όσων συνέβησαν με το Golden Record αρνούνται την εκδοχή του Σaγκάν και λένε ότι το ζήτημα δεν ήταν μόνο οικονομικό», όμως δεν ανέφερε και τι είδους εξηγήσεις δίνουν. Κατέληξε, πάντως, γράφοντας ότι «τα όρια του ηλιακού συστήματος, τελικά, δεν τα ξεπέρασαν οι Beatles, αλλά ο Γκουλντ», δηλαδή ο Μπαχ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...