1013
Σύννεφα καπνού πάνω από την Πόλη της Γάζας, κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς την Κυριακή 29/10 | REUTERS/Yasser Qudih

Γάζα: Το Ισραήλ εντείνει την επίθεσή του – νέα εντολή προς αμάχους να μετακινηθούν στον νότο

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2023, 12:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/06/2023, 18:30
Σύννεφα καπνού πάνω από την Πόλη της Γάζας, κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς την Κυριακή 29/10
| REUTERS/Yasser Qudih

Γάζα: Το Ισραήλ εντείνει την επίθεσή του – νέα εντολή προς αμάχους να μετακινηθούν στον νότο

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2023, 12:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/06/2023, 18:30

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε την επίθεσή του κατά της Λωρίδας της Γάζας παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και κάλεσε τους παλαιστίνιους αμάχους να πάνε στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αυξηθεί την Κυριακή η ανθρωπιστική βοήθεια.

Από την Παρασκευή το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις με στρατιώτες και τεθωρακισμένα, συνεχίζοντας ταυτοχρόνως να εντείνει τους βομβαρδισμούς του στον θύλακα των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε αντίποινα για την θηριωδία της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Από εκείνη τη μέρα, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Η τρομοκρατική οργάνωση ανέφερε ότι διεξάγονται «σφοδρές μάχες» ανάμεσα σε μέλη της και ισραηλινούς στρατιώτες στο βόρειο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, ενώ οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα.

Η Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, ανακοίνωσε ότι πάνω από 8.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι μισοί ήταν παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου.

«Μεγάλος αριθμός» σκοτώθηκε στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή στα αεροπορικά πλήγματα σε δύο καταυλισμούς προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Βομβαρδισμένα κτίρια στην Πόλη της Γάζας, το Σάββατο – REUTERS/Mutasem Murtaja

Νωρίτερα, η διοίκηση του ισραηλινού στρατού είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους των πόλεων Ασντόντ και Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, για εκτοξεύσεις πυραύλων και ρουκετών. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών δεν ανέφεραν θύματα. Ωστόσο τρεις άνθρωποι είχαν τραυματιστεί νωρίτερα εντός της ημέρας έπειτα από άλλες εκτοξεύσεις από τη Γάζα.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έλαβε προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Από σήμερα το πρωί, υπήρχαν επιδρομές σε απόσταση 50 μέτρων από το νοσοκομείο», ανέφερε στο Facebook η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Γκουτέρες: «Αφόρητα δεινά»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που έχει προκαλέσει την οργή των Ισραηλινών με προηγούμενες δηλώσεις του, εξέφρασε το Σάββατο, τη λύπη του για την «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών που υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους», ζητώντας για άλλη μια φορά άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Μιράνα Σπόλιαριτς, δήλωσε «συγκλονισμένη από το αφόρητο επίπεδο των ανθρώπινων δεινών», καταγγέλλοντας «καταστροφική αποτυχία που ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί».

«Αντιμέτωποι με αδιάκοπους και τρομακτικούς βομβαρδισμούς, οι άνθρωποι δεν έχουν μέρος να διαφύγουν ή να βρουν καταφύγιο. Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός», δήλωσε την Κυριακή ο Χρήστος Χρήστου, διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε το Σάββατο ότι «ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας θα είναι μακρύς και δύσκολος και είμαστε έτοιμοι», προσθέτοντας ότι ο στρατός του «θα καταστρέψει τον εχθρό πάνω στη γη και κάτω από αυτήν».

Συγγενείς των απαχθέντων διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ ζητώντας την ανταλλαγή τους με τους παλαιστίνιους φυλακισμένους στις ισραηλινές φυλακές – REUTERS/Ammar Awad

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χαμάς διευθύνει τις επιχειρήσεις της από ένα δίκτυο εκατοντάδων χιλιομέτρων υπόγειων σηράγγων.

Πλέον, έχει αρχίσει «το δεύτερο στάδιο του πολέμου, ο στόχος του οποίου είναι σαφής: καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της διοίκησης της Χαμάς, επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους», τόνισε ο Νετανιάχου αφού είχε συναντηθεί με τις οικογένειες ομήρων που κρατά η Χαμάς, οι οποίοι είναι σύμφωνα με εκτίμηση του Ισραήλ. 230.

Οργή κατά Νετανιάχου από τους συγγενείς των ομήρων

Οι συγγενείς τους εκφράζουν ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για την «απόλυτη αβεβαιότητα» που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την τύχη τους, ιδιαίτερα εν μέσω εντατικών βομβαρδισμών, δήλωσε ο Χάιμ Ρούμπινσταϊν, ο εκπρόσωπός τους. «Οι οικογένειες δεν κοιμούνται, θέλουν απαντήσεις, αξίζουν απαντήσεις».

Μέχρι σήμερα, οι τρομοκράτες έχουν αφήσει ελεύθερες μόλις τέσσερις γυναίκες. Η Χαμάς υπολογίζει σε σχεδόν 50 τον αριθμό των ομήρων που έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι ισραηλινές αρχές συγκέντρωσαν την Κυριακή, σε ένα χωράφι, τα αυτοκίνητα που κατέστρεψαν οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά την επίθεσή τους στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου – REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος μίλησε το βράδυ του Σαββάτου για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε έτοιμος «να συμφωνηθεί άμεσα να απελευθερωθούν όλοι οι (χιλιάδες) κρατούμενοι στις φυλακές του σιωνιστή εχθρού σε αντάλλαγμα για όλους τους ομήρους».

Ισραήλ σε αμάχους: Πηγαίνετε στον νότο

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε εκ νέου, το Σάββατο, τους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Γάζας «να μετακινηθούν προσωρινά νότια του Ουάντι Γάζα, μια ζώνη πιο ασφαλή όπου θα μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα».

«Αύριο (σ.σ.: σήμερα, Κυριακή) οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, που γίνονται από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν», πρόσθεσε.

Χθες είχε επαναλάβει το αίτημά του στους κατοίκους της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «να φύγουν αμέσως» προς τον νότο, σημειώνοντας ότι θεωρεί εφεξής την πόλη αυτή και την περιφέρειά της «πεδίο μάχης».

Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Μπρούκλιν, το Σάββατο – REUTERS/Caitlin Ochs

Στον καταυλισμό προσφύγων του Σάτι, στην περιφέρεια της πόλης της Γάζας, οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

«Αυτό που συνέβη στον Σάτι είναι χειρότερο από σεισμό», δήλωσε στο AFP κάτοικος της περιοχής, ο 54χρονος Αλάα Μάχντι. «Βομβάρδιζαν από παντού, το ναυτικό, το πυροβολικό και τα αεροπλάνα».

Αποκαθίστανται οι επικοινωνίες στη Γάζα

Η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών στη Γάζα, το βράδυ της Παρασκευής, συνέπεσε με διακοπή των τηλεπικοινωνιών και του Ιντερνετ, περιπλέκοντας κι άλλο το έργο των ανθρωπιστικών φορέων.

Η λειτουργία των δικτύων αποκαθίσταται σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο εξειδικευμένος οργανισμός Netblocks.

Συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη της Γάζας, επιβεβαίωσε ότι μπορούσε να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και κατάφερε να μιλήσει με ανθρώπους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Επιπλέον, στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου σχεδόν καθημερινά καταγράφονται ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την Χεζμπολάχ, η έδρα των κυανόκρανων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο επλήγη το Σάββατο από οβίδα, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ωστόσο, ένας κυανόκρανος τραυματίστηκε ελαφρά κοντά στην Χούλα από βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) στη διάρκεια της νύχτας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...