434
Ο Πατρίκ Μεζονάβ |

Γάλλος πρεσβευτής: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ΕΕ από τον τουρκικό παρεμβατισμό στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2020, 16:31
Ο Πατρίκ Μεζονάβ
|

Γάλλος πρεσβευτής: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ΕΕ από τον τουρκικό παρεμβατισμό στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2020, 16:31

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να αποφύγουν μία ουσιαστική συζήτηση για τον ρόλο της Τουρκίας, υπογράμμσε στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Πατρίκ Μεζονάβ.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας επισήμανε ότι ο παρεμβατισμός της Αγκυρας στη Λιβύη «συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τη Βόρεια Αφρική, το Σαχέλ και υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει και την ίδια την ΕΕ», καθώς μάλιστα «η Τουρκία θίγει την κυριαρχία ορισμένων κρατών-μελών» της Ενωσης.

«Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία ζητεί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν, την απαραίτητη διευκρίνιση της τουρκικής πολιτικής σε πολλά θέματα, ειδικότερα στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την Τουρκία έχουμε δεσμούς στο ΝΑΤΟ και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που μας επιτρέπουν να ζητούμε διευκρινίσεις όταν ο τουρκικός παρεμβατισμός στη Λιβύη συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τη Βόρεια Αφρική, το Σαχέλ και υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει και την ίδια την ΕΕ ή όταν η Τουρκία θίγει την κυριαρχία ορισμένων κρατών-μελών. Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ πρέπει να αποφύγουν μια εξήγηση με την Αγκυρα και ακόμη λιγότερο μια συζήτηση μεταξύ των 27 επί της πολιτικής μας απέναντι στην Τουρκία. Είναι θέμα ευρωπαϊκής ευθύνης να διαπιστώσουμε τι δεν ταιριάζει στη σχέση μας και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν τη σθεναρή προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων», τόνισε ο πρεσβευτής.

Παράλληλα, μιλώντας στον Αγγελο Αθανασόπουλο, ο Μεζονάβ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η στρατηγική συνεργασία άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας «θα σφραγιστεί σύντομα», ενώ και οι συνομιλίες για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξελίσσονται καλά.

«Το σχέδιο απόκτησης γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα και τα προγράμματα τεχνολογικής και βιομηχανικής συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας που το συνοδεύουν πρόκειται, ελπίζω, να σφραγίσουν αυτή την εξαιρετική σχέση για πολλά χρόνια», είπε.

Τέλος, τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει περιθώρια για καθυστερήσεις για τη λήψη αποφάσεων επί του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Για το καλό όλων, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα προς μια απόφαση και να ξεκινήσουμε χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα ανάκαμψης που δεν έχει προηγούμενο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Τα ποσά είναι πολύ σημαντικά, ενώ οι επιχειρήσεις και οι συμπολίτες μας αναμένουν τη βοήθεια. Η αρχή της αλληλεγγύης –που είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση προ πενταετίας χωρίς επιτυχία– έχει πλέον ενταχθεί στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στηρίζεται με τη σειρά της στη γαλλογερμανική πρόταση. Ο πρόεδρος Μακρόν και η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησαν την υιοθέτηση συμφωνίας ήδη από τον Ιούλιο. Δεν πρέπει να αφήσουμε την κρίση να διευρύνει ακόμη περισσότερο τις ανισορροπίες. Είναι θέμα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ακόμη και για τις λεγόμενες φειδωλές χώρες. Ζούμε μια ιστορική στιγμή και δεν έχουμε το δικαίωμα να προξενήσουμε απογοήτευση».