442
O GIMS με τη στολή εργασίας του | YouTube

Γαλλία: Πολιτικό ζήτημα έγιναν τα λόγια ενός μουσουλμάνου ράπερ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2022, 18:59
O GIMS με τη στολή εργασίας του
|YouTube

Γαλλία: Πολιτικό ζήτημα έγιναν τα λόγια ενός μουσουλμάνου ράπερ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2022, 18:59

Περίεργο κλίμα επικρατεί στην προεκλογική Γαλλία, με τους υποψηφίους προέδρους να διαγκωνίζονται ποιος είναι πιο πατριώτης από τους άλλους. Και όταν λέμε πατριώτης, μη φανταστείτε ότι βγήκαν από τα μπαούλα οι ναπολεόντειες λόγχες. Οχι, ο καβγάς γίνεται γύρω από την αυθεντικότητα του «γαλλισμού» ενός εκάστου, σε απολύτως ειρηνικό (αν όχι τουριστικό, δηλαδή) πλαίσιο: να, λίγο καλβά ή παστίς, πολύ καμαμπέρ, μπρι και κρασί, κομμάτι φουά γκρά και πατέ, τέτοια πράγματα. Νοστιμιές, λοιπόν. Αλλά αυτά τα πράγματα, τελικά, πέφτουν κάπως βαριά στο στομάχι, ιδίως όταν το μενού συχνά είναι απρόβλεπτο.

Τις τελευταίες σταγόνες λαδιού στη φωτιά όπου σιγοβράζει το πολιτικό τσουκάλι έριξε ένας ράπερ, καταγόμενος από το Κονγκό, μόνιμος κάτοικος Γαλλίας, ονόματι GIMS. Ο εν λόγω δήλωσε υποστηρικτής της ρεπουμπλικανής υποψηφίου Βαλερί Πεκρές, συγχρόνως όμως φρόντισε να προκαλέσει σχόλια επιτιθέμενος στις ευχές της Πρωτοχρονιάς! Πώς του κατέβηκε η φαεινή ιδέα; Επειδή, λέει, είναι… μουσουλμάνος: «Φτάνει πια με τα Χρόνια Πολλά. Καλή χρονιά εμείς οι μουσουλμάνοι δεν γιορτάζουμε. Αμα βλέπω χριστουγεννιάτικα δέντρα μέσα σε μουσουλμανικά σπίτια, σκέφτομαι ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται στις αξίες μας». Ε, αυτό ήταν, ξέσπασε καταιγίδα σε πολιτικό επίπεδο.

Την επομένη των Χριστουγέννων ο 35χρονος ράπερ εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και είπε την ιστορία του: πώς ήρθε στη Γαλλία από την Κινσάσα χωρίς χαρτιά «για να γλιτώσει από τη δικτατορία του Μομπούτου». Από τότε κύλησε πολύ νερό κάτω από τα γεφύρια του Σηκουάνα και ο ράπερ έγινε πρώτο όνομα στον χώρο στον οποίο απευθύνονται οι καλλιτέχνες του είδους του. Πάντως δηλώνει ευγνώμων σε όσους τον «μύησαν στη γαλλική κουλτούρα», και τον κράτησαν «μακριά από τα ναρκωτικά».

Ωστόσο ο ταυτοχρόνως μυημένος και στο Ισλάμ ράπερ –το 2004 συγκεκριμένα–, θέλει να κηρύττει τα πιστεύω της νέας θρησκείας του με ζήλο. Ετσι στο Instagram ανέβασε ένα βίντεο με τις προαναφερθείσες κατηγορίες του κατά των πρωτοχρονιάτικων ευχών. Αυτό ήταν και η αφορμή για να ξεσπάσει ο νέος γύρος αντεγκλήσεων μεταξύ των πολιτικών. Τα λόγια του GIMS εξελήφθησαν σαν επίθεση στην εθνική ταυτότητα και παράδοση, αλλά και σαν προτροπή για ισλαμιστικού χαρακτήρα αυτονομισμό όσων τον ακούν.

Η νέα φωτιά άναψε προτού καλά καλά σβήσει η προηγουμένη, η οποία είχε ανάψει με αφορμή την έπαρση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντός της Αψίδας του Θριάμβου. Για τις αιτιάσεις του ράπερ ο Ερίκ Ζεμούρ διαμαρτυρήθηκε, όμως η Πεκρές δεν σχολίασε, μάλλον επειδή ο ράπερ την είχε στηρίξει στις περιφερειακές εκλογές και εκείνη ανταπέδωσε με χρηματοδότησή του από την περιφέρεια της πρωτεύουσας, το Ιλ ντε Φρανς, καθότι ο ράπερ «φαινόταν παράδειγμα ενσωμάτωσης στη γαλλική κοινωνία».

Από πλευράς κυβέρνησης Μακρόν, η αρμόδια για την ιθαγένεια υπουργός Μαρλέν Σκιαπά, απαιτεί εξηγήσεις από την Πεκρές όσον αφορά «τους ενοχλητικούς δεσμούς με τον ράπερ» και συγχρόνως εύχεται «Καλή Χρονιά σε όλους, συμπεριλαμβανομένου του GΙΜS».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...