363
Το αμερικανικό Πεντάγωνο | Shutterstock

Φωτογραφία έκρηξης στο Πεντάγωνο φτιαγμένη από ΤΝ… ρίχνει το Χρηματιστήριο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2023, 11:57
Το αμερικανικό Πεντάγωνο
|Shutterstock

Φωτογραφία έκρηξης στο Πεντάγωνο φτιαγμένη από ΤΝ… ρίχνει το Χρηματιστήριο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2023, 11:57

Μια φωτογραφία που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη και δείχνει μια έκρηξη δίπλα στο αμερικανικό Πεντάγωνο κυκλοφόρησε στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα, σε ακόμη ένα περιστατικό που έρχεται να εντείνει τις ανησυχίες για παραπληροφόρηση, σύμφωνα με τον Guardian.

Η φωτογραφία ενός ψηλού, γκρίζου νέφους καπνού εξαπλώθηκε γρήγορα στο Twitter, μεταξύ άλλων μέσω κοινοποιήσεων από επαληθευμένους λογαριασμούς. Παραμένει ασαφές από πού προήλθε αρχικά.

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η εικόνα ήταν ψεύτικη. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε το CNN, η ευρεία διάδοση της φωτογραφίας έχει προκαλέσει μια προσωρινή πτώση στο χρηματιστήριο.

Μέσω tweet, η Πυροσβεστική του Αρλινγκτον της Βιρτζίνια εξήγησε ότι γνώριζε τις αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την έκρηξη, αλλά ότι δεν υπήρξε καμία απειλή για το κοινό.

Το OSINTdefender, μια σελίδα στο Twitter που μοιράζεται ειδήσεις για διεθνείς στρατιωτικές συγκρούσεις και έχει πάνω από 336.000 ακολούθους, ήταν μια από τις επαληθευμένες σελίδες που δημοσίευσαν τη φωτογραφία.

Ο ιδιοκτήτης της σελίδας ζήτησε συγγνώμη για τη διάδοση ψευδούς πληροφορίας και είπε ότι το περιστατικό ήταν ένα παράδειγμα του πόσο «εύκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτού του είδους οι εικόνες για τον χειρισμό της πληροφόρησης και πόσο επικίνδυνο θα μπορούσε να είναι αυτό στο μέλλον».

Η φωτογραφία είναι μία από τις πολλές που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη και έχουν γίνει viral τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν μια φωτογραφία του Πάπα που φορούσε ένα μοντέρνο λευκό μακρύ μπουφάν και μια ασπρόμαυρη φωτορεαλιστική εικόνα που κέρδισε βραβείο Sony World Photography.

Ο γερμανός καλλιτέχνης που δημιούργησε τη βραβευμένη εικόνα είπε ότι έκανε αίτηση για τα βραβεία προκειμένου να μάθει εάν θα υπάρξουν διαγωνισμοί και για φωτογραφίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Τελικά, ο ίδιος αποκάλυψε την «απάτη» του και δεν δέχτηκε το βραβείο.

Το περιστατικό ανέδειξε για άλλη μια φορά το ζήτημα της επαλήθευσης στο Twitter, καθώς η πλατφόρμα αναθεώρησε τη συνδρομητική υπηρεσία της, το Twitter Blue. Μέχρι τον περασμένο μήνα, η πλατφόρμα έδινε μπλε κουκίδες πιστοποίησης σε χρήστες των οποίων την ταυτότητα είχε επαληθεύσει. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα Twitter Blue που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να πληρώνει 8 δολάρια το μήνα για ένα μπλε σημάδι.

Οι ανησυχίες για ψεύτικους λογαριασμούς, οι δημιουργοί των οποίων υποδύονται δημόσια πρόσωπα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ειδησεογραφικούς ιστότοπους, έχουν αυξηθεί μετά την αλλαγή αυτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...