626
Αστυνομικοί απομακρύνουν ομάδα διαδηλωτών στα Εξάρχεια | INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Επεισόδια στην επέτειο δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2020, 13:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/12/2020, 15:17
Αστυνομικοί απομακρύνουν ομάδα διαδηλωτών στα Εξάρχεια
|INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Επεισόδια στην επέτειο δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2020, 13:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/12/2020, 15:17

Σε δεκάδες προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία την Κυριακή, καθώς επικράτησε ένταση και σημειώθηκαν μικροεπεισόδια σε αρκετές περιοχές της χώρας, ανήμερα της 12ης επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον τότε ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Παρά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις.

Από τα Εξάρχεια προσήχθησαν περίπου 60 άτομα στη ΓΑΔΑ και άλλα 40 άτομα από το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας.

Λίγο πριν από τις 11 το πρωί, μικρή ομάδα ατόμων επιχείρησε να κάνει πορεία στη συμβολή των οδών Γραβιάς και Μπενάκη.

Προσαγωγές της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια

Περίπου 20 άτομα, μέλη του ΚΚΕ μ-λ, άνοιξαν πανό και αποπειράθηκαν να προχωρήσουν συγκροτημένα σε πορεία, με αποτέλεσμα αστυνομικές δυνάμεις να τους περικυκλώσουν και να μην τους αφήσουν να προχωρήσουν. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 10 περίπου ατόμων από την ομάδα αυτή.

Προσαγωγές συγκεντρωμένων στα Εξάρχεια

Προσαγωγές άλλων ατόμων έγιναν και στην πλατεία Εξαρχείων.

Αστυνομικός κλοιός γύρω από συγκεντρωμένους

Από το πρωί, πάντως, αρκετοί άφησαν λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε πριν από 12 χρόνια ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Αστυνομικοί στην οδό Τζαβέλλα
Διαμαρτυρία Κουτσούμπα

«Από το πρωί αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων νεολαίας, αιρετών στην τοπική διοίκηση, συνδικάτων, μαζικών φορέων φοιτητών, μαθητών κ.λπ., τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, προσέρχονται στον χώρο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, για να αφήσουν ένα λουλούδι. Απέναντι σ’ αυτές τις συμβολικές εκδηλώσεις, στη μνήμη ενός αδικοχαμένου παιδιού, η κυβέρνηση απαντά με χιλιάδες συνωστισμένους αστυνομικούς, με αυταρχισμό, παρεμπόδιση και προσαγωγές», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας «για το νέο όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού».

«Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, εκτίθεται και αυτογελοιοποιείται. Τα αυταρχικά μέτρα που παίρνει είναι πέρα και έξω από κάθε λογική προστασίας της δημόσιας υγείας, την οποία άλλωστε έχει αφήσει στο έλεος. Υπακούουν μόνο σε μία λογική και σ’ ένα στόχο: Να μπει «φίμωτρο» στο λαό –και ιδιαίτερα στη νεολαία– και να μονιμοποιηθούν πρακτικές καταστολής με πρόσχημα την πανδημία», πρόσθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε:

«Καλούμε τον λαό να καταδικάσει το νέο όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού. Απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων και ζητάμε να επιτραπεί ελεύθερα σε όσους το επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου».

Ποιοι σταθμοί Μετρό – ΗΣΑΠ έκλεισαν

Για τον φόβο επεισοδίων η ΕΛ.ΑΣ. έκλεισε 24 σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ, ενώ διέκοψε και τα δρομολόγια του τραμ.

Αρχικά, είχαν κλείσει από τις 8 το πρωί οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Σεπόλια και Βικτώρια, ενώ αργότερα έκλεισαν και οι σταθμοί Πανόρμου, Αμπελόκηποι, Συγγρού-Φιξ, Δάφνη, Αιγάλεω, Κεραμεικός, Ελαιώνας, Μεταξουργείο, Κάτω Πατήσια, Αγιος Νικόλαος, Θησείο, Πετράλωνα και Καλλιθέα.

Στη συνέχεια, διεκόπησαν τα δρομολόγια του τραμ από τη στάση Αιγαίο στη Νέα Σμύρνη έως το Σύνταγμα.

Προσαγωγές στην πλατεία Εξαρχείων
Προσαγωγές και σε άλλες πόλεις

Στην προσαγωγή τριών ατόμων προχώρησαν αστυνομικοί και στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα περίπου 30 ατόμων ανήρτησε πανό μπροστά στο Γαλλικό Ινστιτούτο και οι αστυνομικοί κινήθηκαν εναντίον τους.

Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης

Ενταση και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στα Χανιά. Πολίτες που κρατούσαν πανό, παρά τις συστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. να διαλυθούν, επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία. Οι αστυνομικοί κινήθηκαν εναντίον τους πετώντας δύο χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και τους απέσπασαν ένα πανό. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα και εν μέσω έντασης οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εννέα προσαγωγές.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη κυρίως από άνδρες των ΜΑΤ, περικύκλωσαν το μεσημέρι της Κυριακής το νότιο πάρκο της Πάτρας. Στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και πραγματοποίησαν πορεία με πανό με συνθήματα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...