385
|

Tο παράνομο της πράξης

Tο παράνομο της πράξης

Ναι, η εισβολή συνδικαλιστών κι εργαζομένων χθες το πρωί στο Πεντάγωνο ήταν παράνομη. Ο ίδιος ο πρόεδρος των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κ. Καρακίτσιος, αναγκάστηκε αργότερα να ζητήσει συγγνώμη για τις «εικόνες ντροπής». Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ήταν κι εκείνος εκεί, είχε άλλη άποψη: «τόσο ο εισαγγελέας όσο και οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα έπρεπε να μείνουν στο παράνομο της πράξης αλλά να δείξουν κατανόηση στο πρόβλημα και να επιχειρήσουν μέσα από το διάλογο να αποφορτίσουν το κλίμα».

Πως θα αντιμετωπίζατε εσείς μια παρόμοια περίπτωση; Το πρόβλημα εν προκειμένω ήταν πράγματι μεγάλο γιατί οι εργάτες είναι απλήρωτοι μήνες. Πως θα αντιδρούσατε εσείς; Ο Κώστας ο Γιαννακίδης έγραψε χθες εδώ πως θα θύμωνε κι εκείνος πολύ αν ήταν στη θέση τους. Θα έλεγε μάλιστα ότι «όσο αυτοί που γλέντησαν τις μίζες προστατεύονται από λίστες, τόσο και εγώ θα αισθάνομαι ότι δικαιούμαι να καβαλήσω τη μπάρα.»

Επικίνδυνος δρόμος, Κώστα. Το πότε αισθάνεται πως δικαιούται ο καθένας μας να παραβιάσει το νόμο  είναι κάτι εντελώς σχετικό.

Ένας καβαλάει τη μπάρα και εισβάλλει σε στρατιωτική εγκατάσταση γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο, δεν τον πληρώνει ο εργοδότης του και απλά δεν πάει άλλο. Άλλος καβαλάει τη μπάρα και δεν πληρώνει γιατί τα διόδια είναι άδικα, και πάρα πολλά και πολύ ακριβά.

Ένας σπάει κεφάλια μπάτσων στις πορείες, γιατί κάτι πρέπει να γίνει, το πρόβλημα της αστυνομικής βίας είναι μεγάλο. Άλλος σπάει πάγκους και κεφάλια «σκούρων» μικροπωλητών, γιατί θέλει να εκλείψουν και οι παράνομοι μετανάστες και το παραεμπόριο. Δύο σε ένα.

Ένας λαδώνεται στην υπηρεσία του, γιατί ο μισθός του δημόσιου υπαλλήλου είναι ψίχουλα και δεν μπορεί να ζήσει. Άλλος τα ψίχουλα είναι όσα δηλώνει στην Εφορία, γιατί οι φόροι εισοδήματος, ακινήτων και εγώ δεν ξέρω τι άλλο είναι στην περίπτωση του τόσο άδικοι, χαράτσια, που κι αυτός δεν μπορεί καλά καλά να ζήσει.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πρέπει να κολλάμε. Μη μένουμε στο παράνομο της πράξης. Σωστά. Στην κλινικά νεκρή Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, τα πάντα είναι απονομιμοποιημένα. Οπότε, ποιος ο λόγος να τηρείς ευλαβικά τη ρημάδα τη νομιμότητα; Όπως σωστά γράφει ο Γιαννακίδης, το σημαντικό δεν είναι στη χώρα μας το τι δικαιούσαι. Το σημαντικό είναι τι σε έχουν κάνει να αισθάνεσαι πως δικαιούσαι. Κι αυτό; Αυτό είναι ΤΟ πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News