329
|

Πόσοι γκέι χωράνε σε μια κάλπη;

Λύο Καλοβυρνάς Λύο Καλοβυρνάς 17 Μαΐου 2014, 00:23

Πόσοι γκέι χωράνε σε μια κάλπη;

Λύο Καλοβυρνάς Λύο Καλοβυρνάς 17 Μαΐου 2014, 00:23

Με ρωτάνε διάφοροι αν θα ψηφίσω κάποιον από τους γκέι υποψήφιους -τους φανερούς ή τους κρυφούς. Η ερώτηση αυτή πάντα με μπερδεύει. Σαν να υπάρχει μια υποχρέωση ως γκέι να ψηφίσω άλλους γκέι απλά και μόνο επειδή είναι γκέι. Όμως αρκεί να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος για να τον ψηφίσω;

Ένα από τα βασικά στερεότυπα των ομοφυλόφιλων (πέρα από το ότι είμαστε σεξομανείς, χιουμορίστες, με καλό γούστο και ανικανότητα στα μηχανολογικά), είναι ότι είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι, προχωρημένοι και κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι. Λες και έρχεται μια νεράιδα όταν γεννιόμαστε και μας δίνει κατάρα και ευχή: «Εσύ θα γίνεις αδερφή και ανοιχτόμυαλος σαν μεγαλώσεις!»

Το να είσαι γκέι δεν σε κάνει με κάποιο μαγικό τρόπο ανοιχτόμυαλο, προχωρημένο ή κοινωνικά ευαισθητοποιημένο. Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι (ανοιχτοί και κρυφοί) που είναι ακραιφνώς συντηρητικοί, κολλημένοι σ’ έναν κοινωνικό μεσαίωνα και ελάχιστα έως καθόλου ευαισθητοποιημένοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανείς από τους κρυφούς βουλευτές και βουλευτίνες μας ή δημάρχους μας δεν νοιάζεται για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και μόνο συμμάχους δεν θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε. Αντιθέτως, υπάρχουν στρέιτ αιρετοί και υποψήφιοι που είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι για τα γκέι δικαιώματα.

Από την άλλη πλευρά, η ύπαρξη ανοιχτά γκέι και τρανς υποψηφίων στις λίστες των κομμάτων είναι μια σημαντική πρόοδος -αν και ακόμα περισσότερο σε συμβολικό επίπεδο. Η ορατότητα της ΛΟΑΤ κοινότητας, δηλαδή το να φαινόμαστε σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας -στο δρόμο, στα ΜΜΕ, στην πολιτική- είναι ένα από τα βασικότερα μέσα για την καταπολέμηση της ομοφοβίας.

Ποιων όμως γκέι και τρανς; Θα είχε όφελος να ψηφίσω έναν γκέι ή τρανς που θα κατέβαινε με κάποιο ακροδεξιό ή καμένο κόμμα; Ή μ’ ένα μεγάλο κόμμα που ωστόσο αδιαφορεί για άλλα ανθρώπινα δικαιώματα; Μπορεί ένα κόμμα να επιλέγει ποια ανθρώπινα δικαιώματα υπερασπίζεται σαν να είναι κουτί με σοκολατάκια και να διαλέγει μόνο αυτά με λίγα ψηφοθηρικά λιπαρά;

Οπότε όχι. Να βράσω τους γκέι υποψηφίους αν νοιάζονται μόνο για τα γκέι δικαιώματα και όχι για τις ανάγκες και τα δικαιώματα άλλων κοινωνικά δυσκολεμένων ομάδων. Στο κάτω-κάτω, για δήμαρχο τον θέλω, όχι για γκόμενο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News