703
|

Παπαστράτος: 70.000 δέντρα στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 14:00

Παπαστράτος: 70.000 δέντρα στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 14:00

Εβδομήντα χιλιάδες δέντρα φυτεύει η Παπαστράτος στο Λεκανοπέδιο Αττικής, εδώ και δύο χρόνια, με στόχο την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Τα δέντρα φυτεύονται σε δύο φάσεις, σε 1.000 στρέμματα διαφόρων περιοχών της Αττικής, με τον εξωτερικό αξιολογητή του έργου να έχει γνωμοδοτήσει ότι ακολουθούνται οι ορθές πρακτικές αναδάσωσης.

Με το συγκεκριμένο έργο, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, η εταιρεία αναλαμβάνει εκτός από τη φύτευση των δέντρων, και την πλήρη φροντίδα τους μέχρι το 2026. Είναι το πρώτο πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, στο πλαίσιο του θεσμού του Αναδόχου Αναδάσωσης.

Ήδη έχουν φυτευτεί τα μισά, στον Άγιο Στέφανο

Κατά την υλοποίηση της πρώτης φάσης αυτού του μεγάλου προγράμματος, φυτεύτηκαν 35.000 δέντρα στον Άγιο Στέφανο, από τα οποία όμως τα 8.000, παρά την εντατική τους φροντίδα, ξεράθηκαν εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα το καλοκαίρι του 2023. Στη θέση τους φυτεύτηκαν νέα δεντράκια, αφού στόχος του προγράμματος είναι να ξαναγίνει δάσος εκεί που υπήρχε δάσος.

Εδώ και δύο χρόνια οι εργασίες της Παπαστράτος ήταν διαρκείς στον Άγιο Στέφανο και εκτός από τη φύτευση, αφορούσαν τον καθαρισμό καμμένων εκτάσεων, τη φροντίδα και το πότισμα των νέων δέντρων.

Σειρά έχει τώρα η Πεντέλη

Η δεύτερη φάση του προγράμματος επρόκειτο αρχικά να περιλάβει την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Εκεί όμως η φύση έκανε το θαύμα της και έχει ξεκινήσει η φυσική αναγέννηση του δάσους.

Έτσι, η επιστημονική ομάδα του έργου, επέλεξε νέα έκταση 500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, η οποία έχει δοκιμαστεί σκληρά από πυρκαγιές. Εκεί η Παπαστράτος θα φυτέψει μέσα στο 2024 ακόμη 35.000 δέντρα σε έκταση 500 στρεμμάτων στην Πεντέλη.

Η δεντροφύτευση άρχισε στις 6 Μαρτίου, με μια ειδική εκδήλωση κατά την οποία 150 άνθρωποι της εταιρείας φύτεψαν 800 δέντρα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται μια ειδική επιστημονική ομάδα η οποία έχει συντάξει μια σειρά από μελέτες, ώστε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί με επιτυχία. Το βασικό κριτήριο επιτυχίας της όλης ενέργειας είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων. Στόχος της Παπαστράτος είναι τουλάχιστον το 75% των δέντρων που θα φυτευτούν να καταφέρουν να επιβιώσουν. Είναι ένα υψηλό ποσοστό που απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών.

 

Στις 6 Μαρτίου φυτεύτηκαν από τους εθελοντές της Παπαστράτος τα πρώτα 800 δέντρα στην Πεντέλη. Μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Μαργώνης (αριστερά) και ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας, Θέμης Χασιώτης (δεξιά)

Σκυλακάκης: «Έρχονται δύσκολα χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής»

Στην εκδήλωση με την οποία δόθηκε το σύνθημα για τη δεύτερη φάση της δεντροφύτευσης, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι. Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, καθώς θα βιώσουμε αυξημένες θερμοκρασίες και μεγάλους κινδύνους από τους καύσωνες, οι οποίοι θα ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δουλεύουμε παράλληλα στην αναδάσωση και στην καινούργια δάσωση – προπαντός στην Αττική. Συνδυάζουμε κωνοφόρα δέντρα με πλατύφυλλα, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Κάθε δέντρο που φυτεύουμε λειτουργεί σαν εναπόθεση άνθρακα. Σκοπός μας είναι τα δάση της Αττικής να τεθούν ξανά σε διαχείριση. Αυτές τις ημέρες αναθέτουμε διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την υλοποίηση των διαγωνισμών, με τους οποίους θα τεθούν σε διαχείριση. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και υλοποιούμε καθαρισμούς, με έμφαση στους οικισμούς της Αττικής. Έχουμε, όμως, να παλέψουμε με δεκαετίες κατά τις οποίες χτίζαμε λάθος και αναμειγνύαμε τη δόμηση με το δάσος. Αυτές οι πρακτικές δεν συγχωρούνται, πλέον, στη σημερινή εποχή. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας».

Η εθελοντική ομάδα της Παπαστράτος, επί το έργον

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, δήλωσε: «Στην Παπαστράτος έχουμε μάθει να απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης που υλοποιούμε από τον Δεκέμβριο του 2021. Δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, που πλήττει τον πυρήνα του οικοσυστήματός μας. Σήμερα, όλοι μαζί, οι άνθρωποι της Παπαστράτος, φυτεύσαμε τα πρώτα δέντρα στο Δήμο Πεντέλης, με στόχο να δώσουμε νέα πνοή στο φυσικό περιβάλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...