326
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την ενοικίαση δύο αμερικανικών φρεγατών στην Ελλάδα, οι οποίες θα ενταχθούν άμεσα στη δύναμη του ΠΝ | ΑΡ

Εξοπλιστικά: Συμφωνία-«μαμούθ» ύψους €5 δισ. με τους Αμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 12:13
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την ενοικίαση δύο αμερικανικών φρεγατών στην Ελλάδα, οι οποίες θα ενταχθούν άμεσα στη δύναμη του ΠΝ
|ΑΡ

Εξοπλιστικά: Συμφωνία-«μαμούθ» ύψους €5 δισ. με τους Αμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 12:13

Ενα βήμα πριν από την υπογραφή της βρίσκεται συμφωνία ύψους 5 δισ. ευρώ μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στα εξοπλιστικά, στο πλαίσιο των κινήσεων της κυβέρνησης για την άμεση ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, η συμφωνία αφορά την κατασκευή σε ελληνικά ναυπηγεία δύο υπερσύγχρονων φρεγατών υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών, την ενοικίαση –μέχρι να παραδοθούν οι δύο καινούργιες φρεγάτες– δύο φρεγατών από τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι επιχειρησιακά έτοιμες και ανά πάσα στιγμή μπορούν να αναλάβουν δράση, καθώς και τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του καναλιού, η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχει επικυρωθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας.

Σε εξέλιξη εν τω μεταξύ βρίσκονται συζητήσεις με τους Αμερικανούς και για την απόκτηση (μετά τα γαλλικά Rafale) πέντε έως έξι μεταχειρισμένων F-35 από την Πολεμική Αεροπορία.

Ερχονται τα Rafale

Η υπογραφή της σύμβασης με τους Γάλλους για την προμήθεια των 18 Rafale, μια ολόκληρη μοίρα μαχητικών δηλαδή, που θα αντικαταστήσουν τα περίφημα Mirage, έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία. Η σύμβαση θα έλθει σύντομα στη Βουλή για ψήφιση, ενώ σύμφωνα με τον «Βηματοδότη» έχουν επιλεγεί οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι και οι πρώτοι τέσσερις ιπτάμενοι μηχανικοί που θα πάνε στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν στο νέο αεροπλάνο.

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο «Βηματοδότης», ο οποίος σε δημοσίευμα για tovima.gr, περιγράφει το παρασκήνιο της πρόσφατης επίσκεψης αμερικανών αξιωματούχων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο ένας ήταν ο γνωστός μας, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, και ο άλλος ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ.

Αντικείμενο της συνάντησης των Αμερικανών με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία μάλιστα του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ήταν η διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν έκρυψε ότι η συζήτηση για τα μεταχειρισμένα F-35 ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ότι θα υπάρξουν, εάν το πρόγραμμα προχωρήσει, διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...