273
|

Και 18 Rafale και έξι F-35 για την Πολεμική Αεροπορία;

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 11:00

Και 18 Rafale και έξι F-35 για την Πολεμική Αεροπορία;

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 11:00

Την απόκτηση 18 γαλλικών Rafale την έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου –θα είναι έξι καινούργια και άλλα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα, ώστε να έρθουν γρήγορα, μέσα στο 2021, στη βάση της Τανάγρας. Τώρα όμως πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα εξοπλιστεί και με αμερικανικά F-35, ανακτώντας την υπεροπλία στους αιθέρες και «κλειδώνοντας» το Αιγαίο.

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο «Βηματοδότης», ο οποίος σε δημοσίευμα για tovima.gr, περιγράφει το παρασκήνιο της πρόσφατης επίσκεψης αμερικανών αξιωματούχων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο ένας ήταν ο γνωστός μας, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και ο άλλος ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ. Αντικείμενο της συνάντησης των Αμερικανών με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία μάλιστα του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ήταν η διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Σύμφωνα όμως με τον «Βηματοδότη», υπήρξε εκτενής συζήτηση για το ενδεχόμενο διάθεσης στην Ελλάδα έξι μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τα αποθέματα της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF). Μάλιστα υπάρχει και δήλωση του κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είπε ότι η συζήτηση για τα μεταχειρισμένα F-35 ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ότι θα υπάρξουν, εάν το πρόγραμμα προχωρήσει, διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς.

Παράλληλα, πάντως, εμφανίζεται να είναι στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την υπογραφή της σύμβασης με τους Γάλλους για την προμήθεια των 18 Rafale, μια ολόκληρη μοίρα μαχητικών δηλαδή, που θα αντικαταστήσουν τα περίφημα Mirage.

Η σύμβαση θα έλθει σύντομα στη Βουλή για ψήφιση, ενώ, σύμφωνα πάντα με τον «Βηματοδότη», έχουν επιλεγεί οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι και οι πρώτοι τέσσερις ιπτάμενοι μηχανικοί που θα πάνε στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν στο νέο αεροπλάνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...