422
Η προσφάτως συσταθείσα Επιτροπή είχε την πρώτη ουσιαστική συνεδρίασή της την Τρίτη, με αντικείμενο την ακρόαση των δύο πρώτων μαρτύρων | INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εξεταστική Επιτροπή: Την Τετάρτη η κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 19:37
Η προσφάτως συσταθείσα Επιτροπή είχε την πρώτη ουσιαστική συνεδρίασή της την Τρίτη, με αντικείμενο την ακρόαση των δύο πρώτων μαρτύρων
|INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εξεταστική Επιτροπή: Την Τετάρτη η κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 19:37

Περισσότερο από πέντε ώρες διήρκησε η κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Θεόδωρου Δαραβίλλα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά «την υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΑΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Μετά την κατάθεση του κ. Δαραβίλλα, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο 2012- 2015, η Επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της για την Τρίτη και μετέθεσε την κατάθεση του κ. Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών την περίοδο 2015-2019, για την επομένη, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, και πριν κατάθεση του κ. Δαραβίλλα, τέθηκαν αιτήματα σχετικά με τις καταθέσεις των μαρτύρων.

«Αλλαγές στην ΕΥΠ που θα διασφαλίζουν το κράτος δικαίου»

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων υπήρξε το κύριο θέμα και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη, όπου συζητήθηκε το νομοσχεδίου με τίτλο «Κύρωση της από 9.8.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών“». Το νομοσχέδιο έλαβε τη θετική ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν «κατά», σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κατά την καταληκτική ομιλία του στην εν λόγω συζήτηση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης, όπως είπε, για τη δημιουργία ενός πλαισίου διασφάλισης του κράτους δικαίου χωρίς μείζονες εκπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.

«Δεσμεύομαι ότι θα καθίσουμε και θα φτιάξουμε ένα πλαίσιο, όσο το δυνατό ισορροπημένο, που θα υιοθετεί τις καλές πρακτικές του εξωτερικού, και πάνω από όλα, θα προσπαθήσουμε να συναιρέσουμε δύο σκοπούς, που μπορεί να είναι αντιτιθέμενοι, κατά περίπτωση: Η εξυπηρέτηση και διασφάλιση του κράτους δικαίου, χωρίς όμως μείζονες εκπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, διότι περισσότερο από ποτέ στην εποχή μας, κάθε έκπτωση μπορεί να είναι καταδικαστική», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας αντέκρουσε τα περί συγκάλυψης που ακούστηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι τις 45 ημέρες από την ανάδειξη της υπόθεσης Ανδρουλάκη, είχαμε μια ΠΝΠ, τη σύγκληση της Βουλής μία εβδομάδα νωρίτερα, την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, δύο συνεδριάσεις της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκάλυψη όταν έχουν συμβεί όλα αυτά», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, παρατηρώντας, μάλιστα, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν είχαν δεχθεί ποτέ εξεταστικές, που να αφορούν τα δικά τους πεπραγμένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...