581
Η γωνία λήψης του καρέ και το συγκεκριμένο φόντο δείχνουν τον λαϊκιστή ακροδεξιό Αντρέ Βεντούρα ως… γίγαντα της πορτογαλικής πολιτικής | REUTERS/Pedro Nunes

Εκλογές στην Πορτογαλία: Πιθανός ρυθμιστής η Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 16:36
Η γωνία λήψης του καρέ και το συγκεκριμένο φόντο δείχνουν τον λαϊκιστή ακροδεξιό Αντρέ Βεντούρα ως… γίγαντα της πορτογαλικής πολιτικής
|REUTERS/Pedro Nunes

Εκλογές στην Πορτογαλία: Πιθανός ρυθμιστής η Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 16:36

Βουλευτικές κάλπες στήνονται στην Πορτογαλία την Κυριακή 10 Μαρτίου και οι προβολείς των διεθνών media έχουν πέσει στο ακροδεξιών χαρακτηριστικών κόμμα Chega (Φτάνει!), το οποίο διεκδικεί με αξιώσεις να παίξει σημαντικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή, ακόμη και αν παραμείνει τρίτο στη Βουλή. Ο επικεφαλής του, Αντρέ Βεντούρα, κάποτε υπήρξε σύμβουλος του κεντροδεξιού κόμματος PSD και έγινε γνωστός από την τηλεόραση σχολιάζοντας ποδοσφαιρικούς αγώνες. Είναι βουλευτής από το 2019.

Η τωρινή καμπάνια του Βεντούρα –πολύ ζωηρή στα social media– επικεντρώνεται στην «καταπολέμηση της διαφθοράς» στην πολιτική και, βέβαια, στην παράνομη μετανάστευση. Ο λαϊκισμός είναι το ψωμοτύρι του, καθώς έχει προτείνει μέτρα ακραία ή αμφιλεγόμενα, όπως λόγου χάρη χημικό ευνουχισμό των βιαστών, ενώ δεν φείδεται υποσχέσεων περί αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, ώστε να αποσπάσει ψήφους. Οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν ξενόφοβο και δημαγωγό.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του περί κάθαρσης στην πολιτική σκηνή, η ρητορεία του πατάει πάνω στις σοκαριστικές για τον δημοκρατικό κόσμο της Πορτογαλίας εξελίξεις. Ως γνωστόν, οι εκλογές της 10ης Μαρτίου είναι πρόωρες, καθώς προκηρύχθηκαν έπειτα από την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από την εμπλοκή στελεχών της αυτοδύναμης κυβέρνησής του σε οικονομικό σκάνδαλο.

Ο Κόστα δεν κατηγορήθηκε προσωπικά ο ίδιος, όμως διεξάγεται δικαστική έρευνα για παρανομίες των σοσιαλιστών κατά τον χειρισμό μεγάλων «πράσινων» επενδυτικών σχεδίων, δηλαδή για ρεμούλες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Πορτογαλία είναι το γεγονός ότι ο Κόστα δεν συμμετέχει στις εκλογές.

Μια από τις τελευταίες «πολιτικές» φωτογραφίες του Αντόνιο Κόστα, με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στη σύνοδο για υποστήριξη προς την Ουκρανία – οι πορτογαλικές εκλογές και κυρίως η μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία ενδιαφέρουν και τη γαλλική κυβέρνηση (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Τα γκάλοπ που έχουν δημοσιοποιηθεί δείχνουν ότι τα δύο συστημικά κόμματα, το σοσιαλιστικό PS και το προαναφερθέν PSD, θα συγκεντρώσουν ένα ποσοστό κοντά στο 30% έκαστο, κάτι που σημαίνει ότι ένα από τα δύο θα είναι μεν πρώτο, αλλά δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το κόμμα του Βεντούρα, που ήταν τρίτο στην προηγούμενη αναμέτρηση, φαίνεται ότι μπορεί να διεκδικήσει ποσοστό σεβαστό, «ρυθμιστικό», πιθανώς και 18%-20% (από 7% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2022), ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, το Αριστερό Μπλοκ και το κεντροδεξιό Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία, παίρνουν δημοσκοπικά ποσοστά μεταξύ 4% και 6% έκαστο.

Μέχρι στιγμής το PSD έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το Chega, αλλά αν ο δρόμος της Κεντροδεξιάς προς την εξουσία ανοίξει έπειτα από μια οκταετία σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, τότε η βάση του PSD ενδέχεται να πιέσει την κατάσταση στην κατεύθυνση της συνεργασίας των συντηρητικών κομμάτων.

Τα διεθνή media (BBC, Guardian κ.ά.) σχολίασαν ότι τυχόν επιτυχής πορεία του ακροδεξιού κόμματος θα ευθυγραμμίσει την Πορτογαλία με εκείνες τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες –όπως η Γαλλία– όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια για τα παραδοσιακά ρεπουμπλικανικά και φιλελεύθερα κόμματα οδήγησε, τελικά, στην υπερψήφιση της πολύμορφης Ακροδεξιάς. Παρατήρησαν, επίσης, ότι αυτή η επιτυχία του Chega θα παρασύρει όλα τα συντηρητικά ή φιλελεύθερα κόμματα σε μια κάποια ριζοσπαστικοποίηση.

Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι ο μεγάλος απών από τις κάλπες της Κυριακής, ο Κόστα, στον οποίο ίσως χρεωθεί αποκλειστικά η ανάσταση της πορτογαλικής Ακροδεξιάς και η οριστική συρρίκνωση των παραδοσιακών παρατάξεων, α λα γαλλικά δηλαδή, ανήλθε στην εξουσία το 2015 με την υποστήριξη ακροαριστερών κομμάτων, υποσχόμενος «να γυρίσει σελίδα» στη λιτότητα που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του PSD. Είναι προφανές ότι δεν τα κατάφερε και ότι η αποχώρησή του από το πολιτικό προσκήνιο έχει ατιμωτικά χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...