348
Μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας φωτογραφίζουν το αυτοκίνητο που δέχθηκε επίθεση από εποίκους | REUTERS/Raneen Sawafta

Δυτική Οχθη: Νέα επίθεση εποίκων εναντίον παλαιστινιακού χωριού

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2023, 13:44
Μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας φωτογραφίζουν το αυτοκίνητο που δέχθηκε επίθεση από εποίκους
|REUTERS/Raneen Sawafta

Δυτική Οχθη: Νέα επίθεση εποίκων εναντίον παλαιστινιακού χωριού

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2023, 13:44

Ισραηλινοί έποικοι και Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν ξανά το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο χωριό Χαουάρα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Είναι εκεί όπου την προηγούμενη εβδομάδα, εκατοντάδες έποικοι που ζητούσαν εκδίκηση για τον φόνο δύο Ισραηλινών, προχώρησαν σε πογκρόμ εναντίον των Παλαιστινίων.

Το χωριό αυτό έχει αναχθεί τον τελευταίο καιρό σε επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς εδώ και μήνες οξύνεται η ένταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο στρατός του Ισραήλ και η αστυνομία συνόρων διέλυσαν «έναν αριθμό βίαιων ταραχοποιών», όπως τους χαρακτήρισαν, στη Χαουάρα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια ομάδα μαυροφορεμένων νεαρών να επιτίθενται στο αυτοκίνητο ενός Παλαιστίνιου, ο οδηγός του οποίου κατάφερε τελικά να ξεφύγει.

«Μας πυροβολούσαν με πραγματικές σφαίρες. Ο Θεός μάς βοήθησε», δήλωσε ο Ομάρ Χαλίφα, που μόλις είχε βγει από ένα σούπερ μάρκετ και είχε μπει στο αυτοκίνητό του με την οικογένειά του όταν ξεκίνησαν οι ταραχές.

«Η σύζυγός μου καθόταν στο πίσω κάθισμα και αγκάλιασε την κόρη μας για να την προστατεύσει. Θα μπορούσαμε να την έχουμε χάσει, κινδύνευσαν πραγματικά οι ζωές μας», τόνισε.

Αλλα βίντεο δείχνουν ισραηλινούς στρατιώτες να χορεύουν μαζί με Εβραίους εποίκους στην πόλη. «Η Χαουάρα καταλήφθηκε, κύριοι», ακούγεται μια φωνή στα εβραϊκά.

Εκτός από την οργή που έχουν προκαλέσει στους Παλαιστίνιους, οι συγκρούσεις στη Χουάρα έχουν φέρει στο φως και το ρήγμα μεταξύ των πολιτικών του Ισραήλ, το οποίο έχει βαθύνει από τότε που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας, προωθεί νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

«Μια ομάδα χούλιγκαν εποίκων, εν μέσω της γιορτής Πουρίμ, πήγαν για να επιτεθούν σε αθώους περαστικούς στο χωριό Χαουάρα», κατήγγειλε η Μεράβ Μιχαέλι, επικεφαλής του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος στο Twitter.

«Δεν πρόκειται για “περιθωριοποιημένους νέους”, είναι ο κανόνας, και στηρίζονται από μέλη της τρέχουσας κυβέρνησης», πρόσθεσε η ίδια. «Και οι δύο καταστρέφουν το Ισραήλ».

Από την αρχή της χρονιάς έχουν σκοτωθεί 65 ενήλικοι και παιδιά, μέλη ένοπλων οργανώσεων καθώς και άμαχοι, στην παλαιστινιακή πλευρά.

Στην ισραηλινή πλευρά, 13 ενήλικοι και παιδιά, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άμαχοι, όπως και μία υπήκοος Ουκρανίας, έχασαν τη ζωή τους βάσει των επίσημων ανακοινώσεων των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...