705
Ο Διονύσης Φιλιώτης, πρόεδρος του ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team |

Δ. Φιλιώτης: «Ο κλάδος του φαρμάκου κινδυνεύει- και μαζί του η υγεία των πολιτών»

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 26 Νοεμβρίου 2019, 20:12
Ο Διονύσης Φιλιώτης, πρόεδρος του ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team
|

Δ. Φιλιώτης: «Ο κλάδος του φαρμάκου κινδυνεύει- και μαζί του η υγεία των πολιτών»

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 26 Νοεμβρίου 2019, 20:12

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Φαρμακευτικό Φόρουμ του ΕΒΕΑ για την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, αφού στον προϋπολογισμό του κράτους η φαρμακευτική δαπάνη «ορίστηκε αυθαίρετα».

Σε επιστολή που απέστειλε την Τρίτη στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, εκ μέρους του Φόρουμ, ο πρόεδρος του Διονύσης Φιλιώτης κάνει λόγο για «πλήρη ανεπάρκεια του ισχύοντος προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «ο δεδομένος προϋπολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη ορίστηκε αυθαίρετα στα χρόνια του μνημονίου, χωρίς να ληφθεί υπόψη το επιδημιολογικό προφίλ και οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ από το 2016 παραμένει σταθερός».

O πίνακας από το ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team

Στο μεταξύ -σημειώνει- τα τελευταία χρόνια αφενός διευρύνθηκε η ασφαλιστική κάλυψη, εφαρμόστηκε καθολική πρόσβαση στο φάρμακο, προστέθηκαν πάνω από 200.000 νέα ΑΜΚΑ, καταβάλλεται ορθώς προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, αφετέρου δε εισήλθαν νέες ελπιδοφόρες θεραπείες στην αγορά. Κάτι που θα έπρεπε λογικά να αυξήσει και τη φαρμακευτική δαπάνη στον προϋπολογισμό.

«Ολα αυτά όμως, χωρίς ουδεμία απολύτως πρόνοια για ενίσχυση του προϋπολογισμού, συνθήκη που ξεπερνάει τα όρια της λογικής» υπογραμμίζει ο κ. Φιλιώτης. Για να προσθέσει, μιλώντας στο Protagon: «Και έχουμε φτάσει σε σημείο να διαφημίζουμε εμβόλια στην τηλεόραση, τα οποία δεν έπρεπε να βρίσκονται καν στη φαρμακευτική δαπάνη, διότι ανήκουν στον προϋπολογισμό της πρόληψης και ο ΕΟΠΥΥ τα χορηγεί δωρεάν. Την ίδια στιγμή όμως με έμμεσο τρόπο τα χρεώνουν σε εμάς αυξάνοντας το claw back. Ούτε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, o ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεν τα έχει κάνει αυτά».

Στην επιστολή του αναφέρει επίσης ότι «στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη η συνολική υπέρβαση (Clawback μόνο) για το 2019 εκτιμάται (από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ) ότι θα φτάσει στο 42% του προϋπολογισμού, ενώ στη φαρμακευτική δαπάνη για τα προϊόντα ΦΥΚ 1Α που διανέμονται από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ η υπέρβαση (Clawback μόνο) εκτιμάται στο 182% καταδεικνύοντας την πλήρη αποτυχία στον έλεγχο και στον ορισμό των προϋπολογισμών.

«Ενας προϋπολογισμός, ο οποίος δεν επιτυγχάνεται μέσα σε κάποια λογικά όρια +/- 15% είναι εκ των πραγμάτων αποτυχημένος και ως προς τον έλεγχό του και ως προς την πρόβλεψή του. Είναι σημαντικό να γίνει σαφές, ότι αυτή τη στιγμή οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα από το υπερβολικά υψηλό clawback που καλούνται να επιστρέψουν, σε συνδυασμό με τις ούτως ή άλλως υπερβολικές επιστροφές μέσω rebates και την τιμολόγηση των σκευασμάτων στην Ελλάδα με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. To γεγονός αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για την συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες και παλιές καταξιωμένες θεραπείες, όσο και για τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Οπως έχουμε ήδη επισημάνει, οι αντοχές τους, που κακώς θεωρούνται δεδομένες, έχουν στην πραγματικότητα από καιρό εξαντληθεί πλήρως», γράφει η επιστολή που κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά στους υπουργό και υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη αντίστοιχα.

Υπενθυμίζει εξάλλου στην ίδια επιστολή ότι «κοινός στόχος όλων μας είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής υγείας των Πολιτών και η πρόσβασή τους στα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα τους εξασφαλίσουν μεγαλύτερη επιβίωση και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Αλλωστε, η Υγεία είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ευημερία και την ανάπτυξη μιας χώρας και πρακτικά αποτελεί επένδυση για μία χώρα. Ο κλάδος του φαρμάκου μπορεί να συνεισφέρει επιπρόσθετα στην πραγματική οικονομία μέσω της διεξαγωγής κλινικής έρευνας και την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα. Ομως, για να μπορέσουν όλα αυτά να προχωρήσουν και να μπορέσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να μπουν σε μία νέα τροχιά επενδύσεων και ανάπτυξης που τόση ανάγκη έχει η χώρα, θα πρέπει καταρχήν να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου. Και αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Για την κατηγορία των φαρμάκων 3816 ΦΥΚ 1Α η ενίσχυση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού για το τρέχον έτος είναι απολύτως αναγκαία (όπως ίσχυσε για τα έτη 2017 & 2018) ώστε τουλάχιστον το clawback για την κατηγορία αυτή να μην υπερβεί ποσοστιαία τα επίπεδα του 2018 και πριν τα γεγονότα μας ξεπεράσουν. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τη διασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια και να διασφαλιστεί κατά αυτόν τον τρόπο η ομαλή πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους που έχουν ανάγκη. Ζητούμε να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαχείριση του θέματος και παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση», καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Φόρουμ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.